Η Εταιρεία Αρωγής Παιδιών με Αναπηρία “Δώσε Ζωή” βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, κο Ιωάννη Μαρωνίτη για την προσφορά της στον πολιτισμό. Η τελετή έγινε στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα Τερψιχόρη Β’ του ξενοδοχείου Hilton τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018.
Ο σύλλογος “Δώσε Ζωή” και η πρόεδρος του, κα Παναγιώτα Καμπά τιμήθηκαν στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων του ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την ίδρυση του και την έναρξη της νέας χρονιάς με θέμα τους βασικούς τομείς δράσης του “Πολιτισμός-Αλληλεγγύη-Εκπαίδευση”.
Ποιος είναι ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιά και Νήσων
Ο όμιλος για την UNESCO Πειραιά και Νήσων ιδρύθηκε το 1998 στον Πειραιά. Πρόεδρός του είναι ο Ιωάννης Μαρωνίτης. Καθ’ όλη την πορεία του ο Όμιλος, διοργανώνει εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς δράσεις ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, σεμινάρια, ημερίδες και εκδηλώσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Όλες αυτές οι δράσεις που με ιδιαίτερη σημαντική επιτυχία διοργανώνουμε, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό, στην εθελοντική προσφορά των μελών του Ομίλου, στην συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις της χώρας μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Κοινωφελές έργο-υπηρεσίες
Εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, σεμινάρια, ημερίδες και εκδηλώσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Σημαντικό ρόλο στην πορεία του Ομίλου έχουν τα ανθρωπιστικά προγράμματα. Εδώ και δύο τουλάχιστον έτη, ο Όμιλος σε μηνιαία βάση στηρίζει 100 και πλέον άπορες οικογένειες, με διανομή τροφίμων, γεύματα αγάπης, προσφορά βιβλίων, ρούχων και παιχνιδιών από ιδιώτες και εθελοντές. Οι εκδηλώσεις μας χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες. Πολιτιστικές δράσεις, εκπαίδευση και ενημέρωση, κοινωνικές δράσεις, περιβαλλοντικές και οικολογικές δράσεις.
Δράσεις ανθρωπιάς και αλληλεγγύης του συλλόγου “Δώσε Ζωή”
Η Εταιρεία Αρωγής Παιδιών με Αναπηρία «ΔΩΣΕ ΖΩΗ», ξεκίνησε τις δραστηριότητές της τον Δεκέμβριο του 2016.
Στόχος της, είναι η φροντίδα των παιδιών με αναπηρία και η ενημέρωση των οικείων τους. Σκοπός της, είναι να αποτελέσει έναν ενεργό πυρήνα για δράσεις κοινωνικής στήριξης στα παιδιά, στις οικογένειές τους αλλά και στους κοινωνικούς ρόλους που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά τους (π.χ. εκπαιδευτικούς).
Τα παιδιά με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να κοινωνικοποιηθούν όπως όλοι μας. Οφείλουμε συλλογικά να τα ενισχύσουμε, να τα στηρίζουμε αλλά σε καμία περίπτωση να τα λυπόμαστε. Πεποίθησή μας, είναι πως πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας και όχι να τα περιφρονούμε και να τα περιθωριοποιούμε
Η ένταξη, η πρόσβαση, τα δικαιώματα, η κοινωνικοποίηση και η στήριξη των παιδιών με αναπηρία, είναι η βάση για να σκεφτούμε αλλιώς, να δώσουμε ζωή.
Ποια είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ποια τα δικαιώματα τους
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες
1 .Οι τυφλοί: Η τύφλωση που δυστυχώς μετατρέπει το μεγαλείο των χρωμάτων της ανατολής του ηλιοβασιλέματος της μακρινής οροσειράς το γαλάζιο της θάλασσας σε ισόβιο μυστήριο .
2 .Οι κωφοί: Η κώφωση η οποία θα εμποδίσει για πάντα να γνωρίσουν τον ήχο του κύματος που καταλήγει στην ακτή το δέος που προκαλεί μια εξαίσια μουσική η τα γλυκά ερωτικά λόγια της φωνής του συντρόφου .
3 .Όσοι έχουν μια πάρεση ή μια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης:
θα στερήσει ίσως από τον άνθρωπο αυτό την εμπειρία να τρέχει στους αγρούς .
4 .Όσοι έχουν μια βλάβη στον εγκέφαλο: το γεγονός αυτό θα έχει επίπτωση στη μελλοντική συμπεριφορά ή ικανότητα μάθησης και ίσως προκαλέσει αιφνίδιες εγκεφαλικές προσβολές ή ανεπανόρθωτη νοητική καθυστέρηση .
Άτομα δηλαδή με πολλαπλές και βαριές αναπηρίες
Ωστόσο γι’αυτές τις αδυναμίες , ευθύνονται μονάχα οι γενετικές ατέλειες , μπορεί κάποιος να
συγκρουστεί, οδηγώντας το αυτοκίνητό του και ξαφνικά , μέσα σ’ένα δευτερόλεπτο απερισκεψίας να βρεθεί με μια μόνιμη ανικανότητα , με τραυματισμένο εγκέφαλο , ακρωτηριασμό ή διανοητική βλάβη ή να καθηλωθεί μόνιμα σε αναπηρικό καροτσάκι .
Επίσης άτομα με ειδικές ανάγκες είναι και οι χρόνιοι πάσχοντες :
Η χρόνια πάθηση συνιστάται στη βλάβη , ορατή ή όχι , ενός οργάνου του σώματος η οποία εμφανίζεται είτε κατά τη γέννηση του ατόμου είτε σε οποιαδήποτε ηλικία και συνοδεύει το άτομο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Χαρακτηριστικό είναι ότι το άτομο υπόκειται εφ’όρου ζωής σε θεραπευτική-φαρμακευτική αγωγή . Ο βαθμός βαρύτητας και η εξέλιξη των χρόνιων παθήσεων με την πάροδο του χρόνου οδηγούν σε καταστάσεις αναπηρίας .
Τα άτομα αυτά είναι : Οι νεφροπαθείς , Οι καρδιοπαθείς , Οι καρκινοπαθείς , Οι διαβητικοί , Οι αιμορροφιλικοί , Τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία . Η δωρεά οργάνων και ιστών σώματος καθώς και η εθελοντική αιμοδοσία είναι απαραίτητη για την επιβράδυνση τυχών επιπλοκών που σε μεγάλο ποσοστό οδηγούν σε βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.
Τα δικαιώματά τους
Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες έχουν κι αυτοί δικαιώματα . Τα δικαιώματα αυτά πρέπει να αναγνωριστούν ως θεμελιώδη για την ένταξη τους στην κοινωνία την ευημερία την ανάπτυξή του δυναμικού τους. Αν τους παρασχεθούν τα δικαιώματα αυτά, θα γίνουν, όπως όλοι οι άλλοι, εφ’όρου ζωής υπεύθυνοι για τις πράξεις τους. Στην αντίθετη περίπτωση, θα είμαστε εμείς για πάντα υπεύθυνοι για αυτούς. Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι πολίτες με ίσα δικαιώματα. Είναι εργαζόμενοι, καταναλωτές, φορολογούμενοι, πολιτικοί, φοιτητές, γείτονες, συγγενείς και φίλοι, όμως συχνά δεν αντιμετωπίζονται με την ανάλογη μέριμνα. Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες με ίσα δικαιώματα και όχι ως αντικείμενο λύπησης ή φιλανθρωπίας. Συχνά οι πολίτες με αναπηρία είναι αποκλεισμένοι από την κοινωνία λόγω της ελλιπούς εκπαίδευσης και της ανεργίας, που οδηγούν στην φτώχεια.