Με την κατάθεση νομοτεχνικής βελτίωσης στο επίμαχο άρθρο που προβλέπει την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο υπερταμείο λύθηκε ο γόρδιος δεσμός μεταξύ της κυβέρνησης και των δύο βουλευτών που προέρχονται από τους Οικολόγους (Τσιρώνης και Δημαράς). Η λύση επετεύχθη σε συνάντηση στο Μαξίμου, στην οποια συμμετείχε προσωπικά ο πρωθυπουργός. Τη νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε ήδη ο Ευκλ.Τσακαλώτος.
Η αλλαγή γίνεται στο άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο αναφέρονται οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο υπερταμείο. Σε αυτό προστίθεται η φράση «με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και τον σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις», δηλαδή την απόφαση του ΣτΕ για μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
Επίσης, στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται ότι «η αξιοποίηση των ΔΕΚΟ δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του ελληνικού Δημοσίου από αυτές».
«Είμαστε πλήρως καλυμμένοι ότι το νερό δεν πωλείται» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσιρώνης, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι νερό είναι ένα κοινό αγαθό που η διανομή του δεν μπορεί να γίνει με όρους ελεύθερης αγοράς, κυρίως για λόγους ποιότητας.
«Ο ιδιώτης δεν μπορεί και δεν θέλει να συντηρεί τα συστήματα του νερού και αν δείτε όλες τις συμβάσεις του νερού ιστορικά και αυτές που επιχειρήθηκαν από τους προκατόχους μας, είναι συμβάσεις λεόντειες. Θα πλήρωνε το ελληνικό Δημόσιο τις υποδομές για να κερδίζει ο ιδιώτης» είπε και προσέθεσε:
«Να δηλώσω ξεκάθαρα, λοιπόν, ότι σύσσωμα τα κόμματα που στηρίζουμε τη σημερινή κυβέρνηση, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και νομίζω είναι θετική και η δήλωση του κ. Τσακαλώτου, χθες, ότι όσο τουλάχιστον είμαστε εμείς κυβέρνηση το νερό δεν θα μείνει στο ΤΑΙΠΕΔ και γι΄αυτό το λόγο φεύγουν οι μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ και πηγαίνουν στο Ταμείο που δεν έχει τον χαρακτήρα της πώλησης».
Προσέθεσε, όμως, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θεωρούσαν αυτή τη δέσμευση αρκετή. «Καλά κάνανε, διότι μπορεί η κυβέρνηση να έχει αυτή την στιγμή αυτή την αντίληψη, αλλά αύριο μπορεί να έρθει μια άλλη κυβέρνηση, με μια άλλη αντίληψη και έπρεπε να υπήρχαν περαιτέρω κατοχυρώσεις στον νόμο.
» Σήμερα, σε μια εποικοδομητική συζήτηση, μεταξύ των Οικολόγων Πράσινων και της κυβέρνησης επετεύχθη μια νομοτεχνική βελτίωση, η οποία κατοχυρώνει και αυτό το σημείο, ώστε να μην είναι μια απλή δήλωση του υπουργού, να μην είναι μια απλή βούληση δεδηλωμένη, αλλά μπαίνει και στον νόμο. Πολύ απλά να αναφέρεται ο συνταγματικά κατοχυρωμένος ρόλος του νερού ως κοινωνικού αγαθού και η νομολογία του ΣτΕ, η οποία ισχύει ως προς την ΕΥΔΑΠ, αλλά χάρη σε αυτή τη νομοτεχνική τροπολογία διευρύνεται και για όλες τις αντίστοιχες επιχειρήσεις για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Και έτσι και εμείς είμαστε πλήρως καλυμμένοι, να είναι καλυμμένοι και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι το νερό δεν πωλείται».
Πριν την σύσκεψη στο Μαξίμου
Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης οι δυο βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων, μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν αποφασίσει να μην ψηφίσουν την μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Η απόφαση αυτή αφορούσε τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ι. Τσιρώνη και τον βουλευτή Γ. Δημαρά. Η απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, σχετικά με τη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο υπερταμείο, αναφέρεται στις αρχές και τις αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες «το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους». Έτσι, τονίζουν ότι «η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό».
Επικαλούνται δε τη διεθνή εμπειρία, σύμφωνα με την οποία «οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας και της αειφορικής διαχείρισης του νερού». Ακόμα επικαλούνται το επιχείρημα ότι «η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τους τιμή (ενδεικτικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα λίγα χρόνια, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο), ενώ θυμίζουν ότι σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ «το νερό είναι κοινό αγαθό και η αξιοποίηση – διανομή του θα πρέπει να είναι δημόσια».
Υπενθυμίζουν δε «την κινητοποίηση και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, που κατέγραψαν με συντριπτικό τρόπο την αντίθεση των πολιτών στην ιδιωτικοποίηση».