Διεκόπη για την 1η Νοεμβρίου η δίκη, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και αφορά στη διακίνηση μαύρου χρήματος σε γιατρούς του ΕΣΥ από την εταιρία Depuy, συμφερόντων του κολοσσού στον φαρμακευτικό χώρο «Johnson & Johnson». Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται γιατροί και από το Πανεπιστημιακό Πάτρας με «δωράκια» 340.102 ευρώ και τον «Άγιο Ανδρέα» Πάτρας με το ποσό να ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες στα 209.667 ευρώ
Οι συνήγοροι τριών κατηγορούμενων ζήτησαν αναβολή της δίκης λόγο σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι εντολείς τους. Το δικαστήριο όμως απέρριψε το αίτημά τους υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως που επισήμανε το ενδεχόμενο παραγραφής αδικημάτων.
Τελικώς η δίκη διεκόπη λόγω του ότι ένας κατηγορούμενος δεν είχε δικηγόρο.
Οι κατηγορούμενοι
Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 24 άτομα, γιατροί του ΕΣΥ, στελέχη της Depuy καθώς και Έλληνες που φέρονται να βρίσκονταν πίσω από off shore εταιρείες, οι οποίες κατά το κατηγορητήριο χρησιμοποιήθηκαν για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με την κατηγορία το ποσό της μίζας ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας μεγάλη ζημία στο ελληνικό δημόσιο που παρίσταται και ως πολιτική αγωγή στη δίκη.
Οι 24 κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της απάτης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Η υπόθεση
Όπως αναφέρεται στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα, τα ορθοπεδικά προϊόντα της Depuy υπερκοστολογούνταν στην Ελλάδα έως και 35% και από το ποσοστό αυτό, το 20% διατίθεντο στους γιατρούς ως “δώρο” για την προτίμηση που έδειχναν στα προϊόντα της εταιρίας ενώ με το υπόλοιπο 15% συντηρούνταν ο μηχανισμός διακίνησης του χρήματος. Λογιστές, δικηγόροι και λοιποί που είχαν ιδρύσει τις εταιρίες off shore.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται με την κατάθεση στο Γραφείο Σοβαρών Περιπτώσεων Απάτης (SFO) στο Λονδίνο στελέχους της εταιρείας, που εργαζόταν από το 1993 έως το 2007 στην Depuy International και μάλιστα σε υψηλές θέσεις.
Το στέλεχος της Depuy περίγραψε στη Βρετανική υπηρεσία και τι γινόταν στην Ελλάδα: «Είχα διαπιστώσει ότι η πρακτική της πληρωμής δώρων ή ανταμοιβών σε ορθοπεδικούς χειρουργούς στο ΕΣΥ σε σχέση με την προμήθεια ορθοπεδικών προϊόντων ήταν ‘ενδημική’.
Το ύψος των κονδυλίων που διατίθεντο απ όλους τους κατασκευαστές ορθοπεδικών προϊόντων που επέλεγαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα ανερχόταν σε 20% έως 35% επί της αξίας των πωλήσεων προς τους τελικούς χρήστες».
Πού πήγαν τα λεφτά;
Σημαντικό ποσό εισέπραξαν μέσω του πυκνού δικτύου των off shore εταιριών οι γιατροί του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης (764.101 ευρώ), του νοσοκομείου «Κωνσταντοπούλειο- Αγία Όλγα» (647.665 ευρώ) και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (544.150 ευρώ).
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το νοσοκομείο κοινωφελούς χαρακτήρα «Ερρίκος Ντυνάν» με μίζες ύψους 495.026 ευρώ. Ακολουθεί το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων όπου κατέληξαν μέσω των «ειδικών» λογαριασμών 378.316 ευρώ. Στην έβδομη θέση βρίσκεται ένα επίσης ειδικευμένο σε ορθοπαιδικές επεμβάσεις δημόσιο νοσοκομείο, το Ασκληπιείο Βούλας, όπου «πιστώθηκαν» 375.397 ευρώ και στην όγδοη το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» με 350.492 ευρώ.
Συνεχής ήταν η ροή χρήματος την επίμαχη εξαετία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (350.099 ευρώ), στο νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων (341.249 ευρώ), στο Πανεπιστημιακό Πάτρας (340.102 ευρώ) και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθήνας (329.672 ευρώ). Οι γιατροί του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Πάτρας έλαβαν «δώρο» ύψους 209.667 ευρώ, του ΝΙΜΤΣ 197.00 ευρώ και του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» 180.000 ευρώ.
Το Top 20 των νοσοκομείων του ΕΣΥ που πρωταγωνιστούν στη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στο χώρο της υγείας, συμπληρώνεται με τα νοσοκομεία «Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης (176.840 ευρώ), Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (176.982 ευρώ), Βενιζέλειο Ηρακλείου (148.015 ευρώ), Νοσοκομείο Λειβαδιάς (142.030 ευρώ) και ΑΧΕΠΑ (131.730 ευρώ).