Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ζητά από την κυπριακή Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας την εφαρμογή αυστηρότερων ποινών σε εργοδότες που απολύουν εγκυμονούσες εργαζόμενες ή νέες μητέρες.
Η Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συζήτησε σήμερα τις καταγγελίες που γίνονται στην Αρχή Ισότητας σε σχέση με διακρίσεις στον χώρο εργασίας λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας.
Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 25% των καταγγελιών τα τελευταία 5 χρόνια σχετίζονται με διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας.
Ζητούσαν από τις γυναίκες να μην μείνουν έγκυες
Πρόσθεσε πως υπήρξαν ακόμη περιπτώσεις όπου εργοδότες απαίτησαν από γυναίκες που θα προσλάμβαναν στην εργασία τους να μην μείνουν έγκυες την περίοδο της απασχόλησης τους.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση των γυναικών για τα δικαιώματα τους, αλλά και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών τους. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό όπως κάθε εργαζόμενη που αποφασίζει να ασκήσει το δικαίωμα της στην μητρότητα να προστατεύεται από την πολιτεία», δήλωσε, αναφέροντας ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτό και απαγορεύει τη μη πρόσληψη ή απόλυση εγκύων εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, οι οποίες αναφέρονται ξεκάθαρα στον νόμο, δηλαδή είτε όταν μια επιχείριση κλείσει ή αν η εργαζόμενη έχει περιπέσει σε σοβαρό αδίκημα.
Φόβος της καταγγελίας
Σημείωσε, ωστόσο, πως δυστυχώς μερίδα εργοδοτών εξακολουθεί να απολύει έγκυες, ξεχνώντας την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη. «Οι πλείστες απολύσεις γίνονται σε ανοργάνωτες κυρίως μικρές επιχειρήσεις», είπε, σημειώνοντας ότι η άγνοια των εργαζομένων για την ύπαρξη του νόμου ή και ο φόβος σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν ως αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη καταγγελία της συμπεριφοράς αυτής των εργοδοτών.
Ο κ. Φακοντής είπε ότι η Επιτροπή ζητά από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας. Θα πρέπει επίσης να μελετήσει το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων ποινών. Αν δεν το πράξει σύντομα το αρμόδιο Υπουργείο, τότε θα μελετήσουμε ως Επιτροπή την αύξηση των ποινών έτσι ώστε να γίνουν αυστηρότερες και να αποτρέπουν τους εργοδότες από την παραβίαση των δικαιωμάτων των εγκύων, των εργαζομένων που θηλάζουν και των νέων μητέρων.
Δήλωσε, τέλος, ότι το ΑΚΕΛ ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να προγραμματίσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών, εκστρατεία η οποία θα πρέπει να είναι διαρκής, έτσι ώστε να γίνει σωστή ενημέρωση τόσο των ίδιων των γυναικών όσο και των εργοδοτών, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν να μη γνωρίζουν τη σχετική νομοθεσία.