Δώδεκα μικρούς δορυφόρους του Δία εντόπισε μια ερευνητική ομάδα υπό τον αστρονόμο Σκοτ Σέπαρντ του Carnegie Institution for Science στην Ουάσιγκτον. Οι δορυφόροι αυτοί ήταν πιθανόν αντικείμενα που σχηματίστηκαν κοντά στο Δία κατά την πρώιμη περίοδο του ηλιακού συστήματος, τα οποία αιχμαλωτίστηκαν από την ισχυρή βαρυτική έλξη του πλανήτη. Αυτά τα αντικείμενα ξεκίνησαν να περιφέρονται γύρω από το Δία αντί να πέσουν μέσα του. Επομένως θεωρούμε ότι είναι κάτι ενδιάμεσο, ανάμεσα σε βραχώδεις αστεροειδείς και παγωμένους κομήτες.
Σύμφωνα με τον Σέπαρντ, τα φεγγάρια αυτά ήταν πιθανόν αντικείμενα που σχηματίστηκαν κοντά στον Δία κατά την πρώιμη περίοδο του ηλιακού συστήματος και τα οποία «αιχμαλωτίστηκαν» από την ισχυρή βαρυτική έλξη του πλανήτη.
«Ο Δίας είναι σαν μια μεγάλη ηλεκτρική σκούπα, λόγω του μεγάλου όγκου του», εξήγησε ο Σέπαρντ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «κατά το ήμισυ πάγους και κατά το ήμισυ βράχους».
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα νέα φεγγάρια συγκεντρώνει η Βαλετούντο που πήρε το όνομά του από τη δισέγγονη του ρωμαϊκού Δία, τη θεά της υγείας και της καθαριότητας. Η Βαλετούντο περιστρέφεται γύρω από τον Δία στην ίδια κατεύθυνση με εκείνον, την ώρα που άλλα φεγγάρια κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επομένως, θεωρείται πιθανό να συγκρουστεί με τα υπόλοιπα φεγγάρια.
Δείτε το σχετικό βίντεο: