Τη συνδιαμόρφωση νέων στρατηγικών συνεργασίας και την υλοποίηση μελλοντικών προγραμμάτων συζήτησε η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος του διεθνούς ερευνητικού κέντρου CERN, Ursula Bassler, με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, τον Αν. Υπουργό, Κώστα Φωτάκη και τη Γενική Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου, κατά την επίσκεψή της στο ΥΠΠΕΘ.
Ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε στις δυνατότητες διεύρυνσης και ενίσχυσης της συμμετοχής της χώρας σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται το CERN (έρευνα, εκπαίδευση, βιομηχανία) στη νέα εποχή οικονομικής ανάκαμψης. Τόνισε την εκφρασμένη θέληση της Κυβέρνησης για τη στήριξη της Έρευνας και της Καινοτομίας, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι δαπάνες για την Έρευνα δεν αποτελούν κόστος αλλά επένδυση για την οικοδόμηση της Οικονομίας της Γνώσης ως το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα.
Η Dr Bassler τόνισε τη μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων στα προγράμματα τουCERN και ανέφερε ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διένυσε η χώρα, από το 2015 έως σήμερα επιδεικνύει απόλυτη συνέπεια στην καταβολή της συνεισφοράς της. Η εμπιστοσύνη του CERN προς την Ελλάδα, ανέφερε η DrBassler, ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια και μπορούμε να σχεδιάσουμε τους τομείς στρατηγικής μελλοντικής συνεργασίας. Τα επιμέρους στοιχεία αναφορικά με τη διεύρυνση της συνεργασίας της χώρας με το CERN συμφωνήθηκε να εξειδικευθούν σε επόμενη συνάντησή τους στη Γενεύη.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα ανταποδοτικότητας της ελληνικής συμμετοχής στο CERN, η οποία είναι υψηλότερη από ποτέ,που αφορούν την εκπαίδευση και εξειδίκευση μεταδιδακτορικών ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών, την επίσκεψη μαθητών στις εγκαταστάσεις του CERN, την κατάρτιση καθηγητών της Β’βάθμιας Εκπαίδευσης στη διάχυση της επιστήμης και τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στα προγράμματα του CERN και την αντιμετώπιση χρεών παλαιότερων κυβερνήσεων.
Στη συνέχεια, η DrBassler, μαζί με τον Κ. Φωτάκη και την Π. Κυπριανίδου, συμμετείχε σε εκδήλωση στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», όπου συζήτησε με εκπροσώπους του ελληνικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, και ιδιαίτερα της φυσικής υψηλών ενεργειών, καθώς και ελληνικών επιχειρήσεων,για τη βέλτιστη αξιοποίηση της συμμετοχής της χώρας στο CERN, το μεγαλύτερο εργαστήριο πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής.
Το CERN ιδρύθηκε το 1954 από 12 χώρες, με την Ελλάδα να αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Σήμερα αριθμεί 22 χώρες-μέλη. Στις εγκαταστάσεις του εργάζονται περίπου 6.500 επιστήμονες περισσότερων των 80 εθνικοτήτων, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τους πλέον τεχνολογικά προηγμένους και σύνθετους επιταχυντές και ανιχνευτές, διερευνούν τη θεμελιώδη δομή της ύλης και τους βασικούς νόμους του σύμπαντος.