Η Παγκόσμια τράπεζα σπόρων Σβάλμπαρντ είναι μια από τις τράπεζες σπόρων που συμμετέχουν στο παγκόσμιο δίκτυο αποθήκευσης σπόρων το οποίο δημιουργήθηκε με τη Διεθνή Συνθήκη Γενετικών Πόρων Φυτών του 2004. Η κλιματική αλλαγή, πέρα από τις ορατές επιπτώσεις σε αρκετά σημεία του πλανήτη, πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες για έναν ακόμη λόγο.
Το Svalbard Global Seed Vault, ένα καταφύγιο που χτίστηκε στις βόρειες ακτές της Νορβηγίας για να συγκεντρώσει όλα όσα θα χρειαστεί η ανθρωπότητα για να ανακάμψει και να επιβιώσει σε περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής, χρειάζεται να ενισχυθεί καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη λειτουργία του αλλά και τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος. Οι αρχές της χώρας, που εγκαινίασαν το καταφύγιο πριν από περίπου 10 χρόνια, εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένες για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, καθώς η τεράστια κατασκευή, που αποτελείται κατά κύριο λόγο από πάγο, σε αρκετά σημεία έχει πλημμυρίσει από το νερό των πάγων που λιώνουν.
Η κατάσταση, μάλιστα, είναι τόσο ανησυχητική, καθώς οι νορβηγικές αρχές προγραμματίζουν ήδη μέσα στο 2018 να ξεκινήσουν τις εργασίες συντήρησης κι αποκατάστασης της εγκατάστασης, η οποία περιλαμβάνει μία αποθήκη με περισσότερους από 930.000 σπόρους όλων των φυτών του πλανήτη, με δυνατότητα να χωρέσει κάποια στιγμή ως και 3 εκατομμύρια.
Η εγκατάσταση πρέπει να διατηρεί σταθερή θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου, ώστε να μη λιώσουν οι τεράστιες ποσότητες πάγου, οι οποίες απειλούν και τους ίδιους τους πολύτιμους σπόρους σε περίπτωση που ξαναπλημμυρίσει το καταφύγιο.
Παγκόσμια αγροβιομηχανία: Δεκαετίες λεηλασίας
“…Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η βιομηχανία σπόρων έχει μετασχηματιστεί τρομακτικά, από βιομηχανία μικροεταιριών σπόρων και δημόσιων προγραμμάτων σε βιομηχανία που κυριαρχείται από πολυεθνικές. Σήμερα 10 εταιρίες μόνο ελέγχουν το μισό της παγκόσμιας αγοράς…” Mια ενδιαφέρουσα, πρόσφατη επισκόπηση της οργάνωσης Grain σχετικά με την ραγδαία επέκταση των πολυεθνικών αγροβιομηχανίκών εταιρειών στο παγκόσμιο σύστημα διατροφής κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς και για το τι μπορούμε να αναμένουμε από τις εταιρείες αυτές τα επόμενα χρόνια.
Κοιτώντας πίσω στις αρχές της δεκαετίας του ’90, παρατηρούμε ότι πολλές από τις σελίδες του Seedling αφιερώθηκαν σε συζητήσεις σχετικά με διεθνείς συνθήκες και δημόσια ερευνητικά σχέδια. Οι εταιρείες υπήρξαν κομμάτι αυτής της συζήτησης κυρίως ως επερχόμενες απειλές που ασκούν πίεση υπέρ του βιομηχανικού γεωργικού μοντέλου, που καταστρέφει την αγροτική βιοποικιλότητα. 20 χρόνια μετά και η αλλαγή στο τοπίο ήδη διαφαίνεται. Η εξουσία των πολυεθνικών επιχειρήσεων στο διατροφικό σύστημα έχει αυξηθεί αλματωδώς. Σήμερα, οι πολυεθνικές θέτουν τους παγκόσμιους κανόνες, με τις κυβερνήσεις και τα δημόσια ερευνητικά κέντρα να τις ακολουθούν.
Οι επιπτώσεις αυτού του μετασχηματισμού στη βιοποικιλότητα του πλανήτη και στους ανθρώπους που τη φροντίζουν υπήρξαν καταστροφικές. Οι αγροβιομηχανικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί χρησιμοποίησαν τη δύναμή τους για να επεκτείνουν τη μονοκαλλιέργεια στην παραγωγή, να υποτιμήσουν τα συστήματα σπόρων των αγροτών και να καταστρέψουν τις λαϊκές αγορές. Ουσιαστικά, καθιστούν πιο δύσκολο για τους μικρούς παραγωγούς την παραμονή τους στη γη και επομένως την επιβίωση των οικογενειών τους. Για το λόγο αυτό τα κοινωνικά κινήματα όλο και περισσότερο αντιλαμβάνονται ότι οι διατροφικές πολυεθνικές εταιρείες είναι πρόβλημα του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος και η θέτουν στο επίκεντρο του αγώνα τους την αντίστασή τους σε αυτές.
Δείτε το σχετικό βίντεο: