Με τον φόβο του αφανισμού κοιμούνται και ξυπνούν εδώ και μερικές ημέρες οι πληγέντες αγρότες και παραγωγοί του Κάμπου, κάτι που τόνισαν χθες με αγανάκτηση στους βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μαζί με τον δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ, και αιρετούς του δήμου, επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές του δήμου για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασιν το μέγεθος της ζημιάς.
Η Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο Μάκης Μπαλαούρας, μαζί με τον γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάκη Γεωργόπουλο, περιόδευσαν σε κατεστραμμένα θερμοκήπια και λοιπές αγροτικές εγκαταστάσεις σε πολλά σημεία του δήμου (Λεχαινά, Βουπρασία, κ.ά.), όπου ενημερώθηκαν από τον δήμαρχο και τους αγρότες για το τι συνέβη και για το τι πρέπει να γίνει εφεξής.
Από την πλευρά των αγροτών επισημάνθηκε η ανυπολόγιστη καταστροφή τόσο στην παραγωγή όσο και στις υποδομές, κάτι που ουσιαστικά τους αφοπλίζει τη δεδομένη στιγμή. Όπως ανέφεραν, αν δεν αποζημιωθούν γρήγορα για να ξεκινήσουν αμέσως την καλλιέργεια, τότε η χρονιά θα θεωρείται χαμένη και το εισόδημά τους θα συρρικνωθεί δραματικά.
«Μη μας κάνετε να φύγουμε από τα χωράφια μας και να εγκαταλείψουμε τη γη μας», τόνισαν χαρακτηριστικά προς τους τρεις βουλευτές.
«Προτεραιότητα ο πρωτογενής τομέας»
Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, τόνισε ότι η καταστρογή είναι πρωτοφανής και για αυτό την ερχόμενη Παρασκευή θα επισκεφθεί την περιοχή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, καθότι η παραγωγή του Κάμπου είναι μείζονος σημασίας όχι μόνο για την Ηλεία, αλλά για την ελληνική οικονομία.
«Έχουμε αποτυπώσει την πραγματικότητα, υπάρχουν τεράστιες ζημιές, μπορούμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις και να διεκδικήσουμε ώστε να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες ανθρώπους. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, η φυτική παραγωγή πιο εύκολα μπορεί να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, αλλά κοιτάμε και τις υλικές ζημιές, που είναι πολλά θερμοκήπια, στα οποία στηριζόταν όχι μόνο η ηλειακή οικονομία, αλλά και η ελληνική, με εξαγωγές φράουλας και άλλων προϊόντων σημαντικών. Θα πρέπει η κυβέρνηση να το δει με αυτό το πνεύμα και να το ενισχύσει όπως έχει κάνει με πολλές ομάδες πληγέντων. Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν, που έχουν με δέος να κοιτάξουν το προσεχές μέλλον τους και είμαστε αρωγοί για να βρούμε λύσεις», ανέφερε ο κ.Μπαλαούρας.
Η βουλευτής Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, σημείωσε ότι αύριο θα βρεθεί στην περιοχή η γενική διεθύντρια του ΕΛΓΑ, Καλομοίρα Σούλιου, και πρόσθεσε ότι πλέον η διαδικασία αποζημίωσης μέσω ΠΣΕΑ είναι ταχύτερη, καθώς η κυβέρνηση έχει σε προτεραιότητα τον πρωτογενή τομέα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, συμπληρώνοντας ότι ως τώρα δεν υπήρχε το κατάλληλο εργαλείο για τέτοια φαινόμενα.
«Η εικόνα στα θερμοκήπια είναι τραγική και καταστροφική. Δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν και δεν υπάρχει το κατάλληλο εργαλείο για να μπορέσουμε άμεσα να μπούμε στη διαδικασία να ανακουφιστούν οι άνθρωποι. Κάνουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες, για να μπορέσουν να αποζημιωθούν και να ανακουφιστούν οι άνθρωποι. Μέλημά μας είναι να μείνουν εδώ και να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Ο πρωτογενής τομέας μας ενδιαφέρει σαν κυβέρνηση. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να επουλώσουμε, όπως το ρεύμα κλπ. Εμείς θα συνδράμουμε και θα πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση και να εντάξουμε ότι δεν προβλεπόταν ως τώρα. Τώρα είναι πιο γρήγορες οι διαδικασίες στα ΠΣΕΑ, υπάρχει ετοιμότητα, το υπουργείο έχει ξεπεράσει τον σκόπελο της χρονοτριβής των προηγούμενων ετών» επισήμανε η κα Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη.
Ο βουλευτής Δημήτρης Μπαξεβανάκης έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή στη φυτική παραγωγή αλλά και στις υποδομες, τονίζοντας ότι «η χρήση του όρου ακραία καιρικά φαινόμενα αδικεί αυτό που έχει συμβεί. Εμείς θα πιέσουμε και θα επιδιώξουμε να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να μην αναγκαστούν οι άνθρωποι να εγκαταλείψουν τη γη τους και να συνεχιστεί η αγροτική παραγωγή. Ελπίζω ως την Παρασκευή που θα έρθει ο υπουργός Ανάπτυξης, να έχουν ληφθεί οι καλύτερες αποφάσεις».
Ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί άμεσα βοήθεια στους πληγέντες παραγωγούς για να αποτραπεί ο αφανισμός της παραγωγής του κάμπου και να μην υπάρξει χρονοτριβή.
«Οι ζημιές είναι εκτεταμένες σε όλο τον δήμο, η λέξη καταστροφή είναι ανεπαρκής για να περιγράψει την κατάσταση. Χρειάζεται άμεση βοήθεια προς τους αγρότες και γενικά όλους τους πληγέντες κατοίκους από το κράτος, για να σταθεί και πάλι στα πόδια του ο αγρότης, όχι να περιμένουμε 4 και 5 μήνες. Είμαστε στην αρχή της καλλιέργειας. Χωρίς άμεση βοήθεια θα τελειώσει ο Καμπος της Ηλείας, όλη η αγροτιά. Με τις απανωτές ζημιές στην ίδια περίοδο, όλοι χάλασαν τα λεφτά που είχαν στην άκρη. Πιστεύω οι βουλευτές να βοηθήσουν ώστε τα θερμοκήπια να περάσουν ως αγροτικές εγκαταστάσεις και να αποζημιωθούν. Επίσης όλα τα κόμματα πρέπει να καταλάβουν τι έχει πάθει ο δήμος μας και όλος ο κάμπος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Μοράντ.
Ανοιχτή συζήτηση για τη σταφίδα στο Χάβαρι
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετέβησαν και στο Χάβαρι του δήμου Ήλιδας, όπου συνάντησαν ομάδα πληγέντων σταφιδοπαραγωγών, για να συζητήσουν πώς θα αποζημιωθούν.
Όπως ανέφεραν, η σταφίδα είναι το βασικό προϊόν καλλιέργειας και η σημαντικότερη πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της περιοχής.
Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Χαβαρίου Ηλίας Σιαχάμης, εκδήλωσε τον προβληματισμό του για την επιλογή αποζημίωσης μέσω ΠΣΕΑ, επισημαίνοντας ότι στο παρελθόν έχουν εγκαταλειφθεί σχετικές προσπάθειες ένταξης ζημιών, ένεκα χρονοβόρων γραφειοκρατικών δυσκολιών, και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης για τον έλεγχο στη ζημιά. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει προβληματισμός για την ποιότητα του προϊόντος και κατά πόσον θα επηρεάσει την πώλησή του, ζητώντας από την κυβέρνηση ουσιαστική μέριμνα για να μην υποστουν οικονομική αφαίμαξη οι σταφιδοπαραγωγοί.
Ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος, δήλωσε στην εφ.«Πατρίς»:
«Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη σταφίδα είναι γνωστό, μετά τις καταστροφές από τις πλημμύρες και την ανεμοθύελλα. Αρκετά χωριά έχουν μεγάλες καλλιέργειες και το προϊόν δεν μπορεί να αποζημιωθεί εφόσον έχει τρυγηθεί. Για αυτό φωνάξαμε τους βουλευτές, για να συζητηθεί το πρόβλημα και να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Είναι βασική καλλιέργεια η σταφίδα, από αυτή ζουν οι δημότες μας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν».
Πηγή:patrisnews.com