Εννέα συνολικά αλλοδαποί συνελήφθησαν για τα σοβαρά επεισόδια στο hot spot της Μόριας, ενώ
αρχικά η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε 18 προσαγωγές.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία. Όλοι τους οδηγούνται στον εισαγγελέα.
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας ξέσπασαν άγριες συγκρούσεις και εξεγέρσεις στο hot spot, μεγάλο μέρος του οποίου παραδόθηκε στις φλόγες.
Η αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο, στη σκιά και των χθεσινών επεισοδίων, βρίσκονται στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιείται στην Αθήνα, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης.
Ο κ. Γιαννέλλης ανέφερε συγκεκριμένα πως για την αντιμετώπιση της κρίσης, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Αιγαίου Θ. Δρίτσα και Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, προτείνεται να ναυλωθεί πλοίο το οποίο θα μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως καταυλισμός κυρίως οικογενειών κι αυτό μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το hot spot. Επίσης, θα μεταβούν στη Λέσβο άμεσα δυο διμοιρίες ΜΑΤ.
Στη σύσκεψη συζητούνται επιπλέον λύσεις ανακούφισης τόσο της Λέσβου όσο και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται ροές μεταναστών και προσφύγων.
Δήμαρχος Λέσβου: Αν δεν εκτονωθεί η κατάσταση θα έχουμε σοβαρότερα επεισόδια
ον φόβο ότι θα υπάρξουν και νέα σοβαρότερα επεισόδια, εάν δεν εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση στο νησί, εξέφρασε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1 Fm».
«Δεν ξέρω αν θα είναι σήμερα ή μετά από μια –δύο μέρες αλλά αν δεν εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση ασφαλώς θα έχουμε και νέα επεισόδια τα οποία θα είναι σοβαρότερα από τα χθεσινά», ανέφερε ο κ. Γαληνός με αφορμή όσα εκτυλίχθηκαν χθες στο hot spot της Μόριας.
«Είχα προειδοποιήσει τι θα συμβεί με τον αποκλεισμό πολλών ανθρώπων στα νησιά μας αλλά και καιρό τώρα προειδοποιούσα ότι ήδη έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας και ήταν θέμα ωρών να συμβεί αυτό που συνέβη εχθές. Απειλούμαστε από πολύ σοβαρότερα πράγματα, χθες ήταν η προειδοποίηση που θα πρέπει να αφυπνίσει και να ληφθούν τα μέτρα τα οποία επιβάλλονται και τα μέτρα που επιβάλλονται είναι άμεση αποσυμφόρηση του νησιού», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού ορισμένα νησιά και 5-10 δήμοι στην Ελλάδα.
Σημείωσε ακόμη ότι «πάρα πολλοί μετανάστες και προσφυγές έφυγαν από τη Μόρια όπου ήταν να γίνουν οι διαδικασίες καταγραφής και αυτή τη στιγμή αναζητούνται».
Ο δήμαρχος Λέσβου έκρουσε τέλος των κώδωνα του κινδύνου για το «εκρηκτικό κλίμα» που δημιουργείται στο νησί. «Υπάρχουν κινητοποιήσεις οι οποίες καθοδηγούνται από συγκεκριμένους κύκλους, ακροδεξιούς κύκλους τους οποίους συμπαρίσταται και κάποιοι άλλοι κομματικοί παράγοντες κομμάτων τα οποία βρήκαν την ευκαιρία για να αυξήσουν τις δυνάμεις των κομμάτων τους και όλο αυτό είναι ένα επικίνδυνο κλίμα το οποίο απειλεί να δημιουργήσει έκρηξη», σημείωσε.