Κοιμηθήκατε λίγο πιο αργά απ’ ότι έπρεπε θες το βράδυ; Κακώς, πολύ κακώς!
Ο ύπνος είναι καθοριστικός για τη λειτουργία όλων των επιμέρους συστημάτων του σώματος και κυρίως του εγκεφάλου. Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Ενδοκρινολογικής Εταιρείας καταδεικνύει όμως ότι η επαρκής ξεκούραση είναι καθοριστική και για το μεταβολισμό.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου σε 522 άτομα που είχαν λάβει προσφάτως διάγνωση για διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και καθεμιά από αυτές ακολούθησε ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων (διατροφή, άσκηση κ.λπ.). Πριν ξεκινήσει η δοκιμή, οι ερευνητές κατέγραψαν το ύψος, την περίμετρο της μέσης και το βάρος των συμμετεχόντων καθώς και την ευαισθησία του οργανισμού τους στην ινσουλίνη. Όλοι οι συμμετέχοντες διατηρούσαν εβδομαδιαίο ημερολόγιο όπου κατέγραφαν τις ώρες ύπνου τους.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες απολάμβαναν τις λιγότερες ώρες ύπνου είχαν κατά 72% περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν κατά πολύ το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος, σε επίπεδο παχυσαρκίας. Έπειτα από έξι μήνες, προέκυψε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ έλλειψης ύπνου και παχυσαρκίας, καθώς και έλλειψης ύπνου και αυξημένης αντίστασης στην ινσουλίνη.
Σε διάστημα ενός έτους, οι συσχετίσεις που προέκυψαν υπέδειξαν πως για κάθε μισή ώρα χαμένου ύπνου την ημέρα, ο κίνδυνος παχυσαρκίας και αντίστασης στην ινσουλίνη αυξάνεται κατά 17% και 39% αντίστοιχα.
Οι ερευνητές κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η απώλεια ύπνου όχι μόνο είναι σωρευτική αλλά παράλληλα μπορεί μακροπρόθεσμα να επηρεάσει αρνητικά το μεταβολικό ρυθμό.
Πηγή: onmed