Με σημαντικά οφέλη για τα συμμετέχοντα στελέχη της ευρωπαϊκής αστυνομικής κοινότητας ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 το σεμινάριο με θέμα: “Προβλεπτικό Μοντέλο Αστυνόμευσης – Ο Κύκλος της Πληροφορίας”, το οποίο σχετίζεται με την στοχευμένη αξιοποίηση και γόνιμη εκμετάλλευση έγκυρων και αξιόπιστων εγκληματολογικών πληροφοριών στον αγώνα κατά του διασυνοριακού εγκλήματος.
Το Σεμινάριο, 3ήμερης διάρκειας, που τελούσε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL), πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 02 έως 04 Οκτωβρίου 2017, σε αίθουσα ξενοδοχείου της Αθήνας και συμμετείχαν στελέχη από Υπηρεσίες Εγκληματολογικών Πληροφοριών, Αρχές Επιβολής του Νόμου, καθώς και τους Οργανισμούς Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, στις εργασίες του Σεμιναρίου συμμετείχαν 26 στελέχη προερχόμενα από 21 Κ-Μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελβετία καθώς και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Frontex, ενώ εισηγητές ήταν έμπειρα στελέχη προερχόμενα από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (EUROPOL), την Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA), την Εγκληματολογική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αυστρίας, καθώς και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ανάδειξη προβλεπτικών μεθόδων και πρακτικών διαχείρισης των εγκληματολογικών πληροφοριών, ως μοντέλων σύγχρονης αστυνόμευσης και εφαρμογών προστασίας του πολίτη, για την αντιμετώπιση απειλών που προέρχονται από το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα, τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, με στόχο τη διατήρηση ενός σταθερού και υγιούς περιβάλλοντος ενωσιακής ασφάλειας, που να ισορροπεί μεταξύ της συλλογικής ασφάλειας και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των προσώπων που βρίσκονται στην επικράτεια της Ε.Ε.
Τις εργασίες του Σεμιναρίου έκλεισε ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Παναγιώτης Κορδολαίμης, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές του Αρχηγού του Σώματος, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι τα οφέλη της εκπαιδευτικής δραστηριότητας θα συνεισφέρουν στη βελτίωση των επαγγελματικών γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων των στελεχών που συμμετείχαν, ενώ θα προσφέρουν άλλο ένα βήμα στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Κ-Μ της Ε.Ε. για τη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος εθνικής και ενωσιακής εσωτερικής ασφάλειας.
Το επίπεδο των εργασιών και οι γενικότερες συνθήκες οργάνωσης και διεξαγωγής του Σεμιναρίου προκάλεσαν τα ευμενή σχόλια των συμμετεχόντων, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τη διαδραστικότητα της εκπαίδευσης και την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων γνώσεων.
Η οργάνωση και διεξαγωγή του Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, σε συνεργασία με το Εθνικό Τμήμα CEPOL της Αστυνομικής Ακαδημίας και η συνολική χρηματοδότηση του εκπαιδευτικού προγράμματος εξασφαλίστηκε από πόρους της Ε.Ε. και της CEPOL, προοριζόμενους για την εκπαίδευση και επιμόρφωση στελεχών των Αρχών Επιβολής του Νόμου της Ε.Ε.