Τα φιστίκια Αιγίνης, χάρη στα αντιοξειδωτικά τους, ωφελούν την καρδιακή λειτουργία. Τα ανάλατα φιστίκια, εκτός από τα αντιοξειδωτικά τους, περιέχουν σελήνιο, σίδηρο και πολλές βιταμίνες, οπότε αυτό το σύνολο στοιχείων μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης – της LDL. Οι ερευνητές εστιάσθηκαν στο φυσικό τρόφιμο και όχι σε διάφορα σκευάσματα που παρέχουν χωριστά τα συστατικά των φιστικιών – δηλαδή στα πειράματά τους δεν χρησιμοποίησαν χάπια με αντιοξειδωτικά και χάπια με σελήνιο ή πολυβιταμίνες. Είπαν μάλιστα ότι, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το θετικό ρόλο-κλειδί τον παίζουν σε πολλές παθήσεις τα αντιοξειδωτικά στοιχεία των τροφίμων ή των ποτών που μελετώνται, αρκετές έρευνες δείχνουν πως αυτά τα στοιχεία μεμονωμένα «δεν κάνουν τη διαφορά». Είναι, λοιπόν, πιθανόν το ευεργετικό αποτέλεσμα των τροφίμων να οφείλεται στο σύνολο των συστατικών τους και στον τρόπο αφομοίωσης του φαγητού, λένε οι ερευνητές.
Με δυο λόγια, αναφέρουν ότι μπορείς, για παράδειγμα, να «τεμαχίσεις» όλα τα θετικά του φιστικιού σε 15 διαφορετικά χάπια, εντούτοις, ακόμα κι αν παίρνεις αυτά τα 15 χάπια καθημερινά, δεν θα δεις τα οφέλη που θα έχεις αν, αντί για τα χάπια, τρως απλώς 1 χούφτα φιστίκια την ημέρα(ανάλατα). Με 3 ή 4 θερμίδες το καθένα, τα φιστίκια Αιγίνης έχουν τις λιγότερες θερμίδες απ’ όλους τους ξηρούς καρπούς, συν του ότι αν τα καθαρίζετε εσείς και δεν τα αγοράζετε καθαρισμένα, καταναλώνετε λιγότερα, σύμφωνα με έρευνες. Ο λόγος είναι ότι η κίνηση καθαρισμού τους επιβραδύνει την κατανάλωσή τους και η εικόνα ενός… βουνού από το κέλυφός τους, αυτόματα προκαλεί την αίσθηση ότι έχουμε ήδη φάει αρκετά και πρέπει να σταματήσουμε.
Περιέχουν υψηλή ποσότητα καλίου, το οποίο βοηθάει τον οργανισμό ρίχνοντας τα επίπεδα της ορμόνης στρες κορτιζόλης, περισσότερο από κάθε άλλο ξηρό καρπό.
Η κατανάλωσή τους βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, καθώς αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτοστερολών, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (β-καροτίνη, λουτεΐνη κ.ά.)
Τα κόκκινα φιστίκια Αιγίνης, που ίσως να έχετε δει ή καταναλώσει, δεν υπάρχουν στη φύση. Στην πραγματικότητα βάφονται κόκκινα ή πράσινα για να καλυφθούν οι παραμορφώσεις από τη συγκομιδή τους.
Τα κελυφωτά φιστίκια είναι από τους καλύτερους ποιοτικά και πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς. Έχουν χαρακτηριστεί ως σούπερ τροφή και όχι άδικα. Ανατρέχοντας στη θρεπτική τους αξία βλέπουμε ότι αποτελούν από τα λίγα τρόφιμα, τα οποία σε μικρή ποσότητα μας δίνουν πληθώρα ευεργετικών συστατικών.