Ο κουρκουμάς έχει πολλές ονομασίες, όπως κουρκούμη, κιτρινόριζα, χρυσόριζα. Είναι η αστραφτερή κίτρινη σκόνη που προέρχεται από το θρυμματισμό του ξερού κοτσανιού του φυτού curcuma longa – τροπικός πολυετής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας και τον συναντάμε κυρίως στην Ινδία και την Ινδονησία. Το κουνουπίδι και ο κουρκουμάς είναι δύο δημοφιλή superfoods που μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν στο τραπέζι μας το ρύζι και τα ζυμαρικά για πιο υγιεινές συνταγές.
Επίσης, θα ανακαλύψετε πως μπορούν να είναι μέρος πολύ γευστικών συνταγών και να σερβιριστούν ως κρύο συνοδευτικό στις καλοκαιρινές σαλάτες σας.
Γιατί πρέπει να τρώμε κουνουπίδι
Το κουνουπίδι είναι από τη φύση του πλούσιο σε σουλφοραφάνη, μια θειούχα ένωση, που έχει αποδειχθεί πως μπορεί να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.
Επιπλέον, είναι μια από τις καλύτερες πηγές της ουσίας indole-3-carbinol ή σε συντομογραφία I3C, ένα αντι-φλεγμονώδες θρεπτικό συστατικό που διεγείρει την κυτταρική αποτοξίνωση. Η χημική ένωση IC3 βοηθά στην πρόληψη της υπερίσχυσης των οιστρογόνων, καθιστώντας το κουνουπίδι μια από τις κορυφαίες επιλογές για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Το κουνουπίδι πιο υγιεινό όταν συνδυάζεται με κουρκουμά
Οι ερευνητές μελέτησαν τις ιδιότητες της κουρκουμίνης, που περιέχεται στον κουρκουμά, σε συνδυασμό με την ουσία ισοθειοκυανικός φαιναιθυλεστέρας (PEITC), μια φυσική ουσία που υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην οικογένεια των λαχανικών που περιλαμβάνει το κάρδαμο, το λάχανο, το νεροκάρδαμο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το καλέ, το κουνουπίδι, τις γογγυλοκράμβες και τα παντζάρια (Brassica oleracea).
«Το συμπέρασμα είναι ότι η ουσία PEITC και η κουρκουμίνη, μόνες τους ή σε συνδυασμό, παρουσιάζουν σημαντικές προληπτικές ιδιότητες εναντίον του καρκίνου σε εργαστηριακές έρευνες σε ποντίκια. Επίσης, ο συνδυασμός των ουσιών PEITC και κουρκουμίνης θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη», δήλωσε ο Ah-Ng Tony Kong, καθηγητής φαρμακευτικής στο Rutgers, το Κρατικό Πανεπιστήμιο του New Jersey.
Ο κουρκουμάς είναι πολύ γνωστός για τα οφέλη που έχει για την υγεία μας. Σύμφωνα με τον Δρ William LaValley, όσοι ασχολούνται σε ερευνητικό επίπεδο με τη θεραπεία του καρκίνου, γνωρίζουν πως η κουρκουμίνη είναι απαραίτητη για την πρόληψη κάθε τύπου καρκίνου. Επίσης η βιβλιογραφία που υποστηρίζει τη χρήση της εναντίον του καρκίνου είναι η πιο τεκμηριωμένη σε σύγκριση με αυτές για οποιαδήποτε άλλες θρεπτικές ουσίες.
Συνταγή για να μαγειρέψετε σε μόλις πέντε λεπτά κουνουπίδι με κουρκουμά
Ένας απλός και γρήγορος τρόπος για να απολαύσετε τα οφέλη του κουνουπιδιού και του κουρκουμά είναι να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή.
Χρειάζονται περίπου πέντε λεπτά για να την παρασκευάσετε και είναι ιδανική για το μεσημεριανό σας γεύμα, για δείπνο, ή ακόμα και ως σνακ.
Συστατικά:
500 γραμμάρια κουνουπίδι
5 κουταλιές της σούπας ζωμός λαχανικών
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο, χτυπημένες στο γουδί ή ψιλοκομμένες
Αλάτι Ιμαλαΐων και πιπέρι
Οδηγίες:
Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια.
Συνθλίβουμε στο γουδί ή ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το αφήνουμε για 5 λεπτά ώστε να μεγιστοποιηθεί η περιεκτικότητά του σε αλισίνη.
Ζεσταίνουμε το ζωμό λαχανικών σε μια κατσαρόλα από ανοξείδωτο χάλυβα σε μέτρια φωτιά.
Όταν ο ζωμός αρχίζει να βράζει, προσθέτουμε το κουνουπίδι μαζί με τον κουρκουμά και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
Βράστε τα όχι περισσότερο από τρία λεπτά.
Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και αφήστε τα να βράσουν για άλλα δύο λεπτά.
Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάστε το περιεχόμενο σε ένα μπολ.
Σερβίρετε και απολαύστε!
Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για δύο μερίδες. Ο συνδυασμός των συστατικών που χρησιμοποιούνται σε αυτή συμβάλει στη μεγιστοποίηση της απορρόφησης του κουρκουμά.