Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.
Να συνεχίζουμε να θωρακίζουμε την πόλη μας.
Οι πρόσφατες πρωτοφανείς πλημμύρες στη Θεσσαλία προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές.
Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους κάηκαν και φέτος στη χώρα μας, κατοικημένες περιοχές καταστράφηκαν ή κινδύνευσαν, ενώ η έξαρση των ακραίων πυρκαγιών ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια οδηγεί τη διεθνή κοινότητα στην αναζήτηση πιο αποτελεσματικών πολιτικών για την αντιμετώπιση τους.
Η δραστική αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για την κατάσβεση, σε συνδυασμό με μέτρα κατασταλτικού χαρακτήρα, όπως η αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους υπαίτιους των εμπρησμών ήταν μία εύλογη αντίδραση. Όμως, τα κατασταλτικά μέτρα έχουν περιορισμένα οφέλη, κυρίως μάλιστα από τη στιγμή που καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε ολοένα και πιο ακραία φαινόμενα.
Καιρός να ανασχεδιάσουμε την αντιπυρική προστασία
Στην διεπιστημονική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής (Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με τίτλο «Περιορισμός των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής» αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία της πρόληψης με την «υιοθέτηση μέτρων προσαρμογής εκ των προτέρων (ax ante), καθώς έχει μεγάλη αναξιοποίητη δυναμική για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των χωρών στις δασικές πυρκαγιές».
Στην έκθεση καταγράφονται πρακτικές, με βάση την εμπειρία σε χώρες που επλήγησαν τα τελευταία χρόνια από τις πυρκαγιές:
• Η χρήση των λεγόμενων «στεγασμένων ζωνών», όπου αραιώνεται η κόμη των δέντρων και αφαιρείται η χαμηλή βλάστηση, προκειμένου το δάσος να μην είναι ομοιογενές, ώστε να είναι δυσκολότερη η εξάπλωση της πυρκαγιάς. Έτσι, μειώνεται σημαντικά η ευφλεκτότητα του τοπίου και παράλληλα υποβοηθούνται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης. Μάλιστα, ο Δήμος Paradise στην Καλιφόρνια, απαλλοτρίωσε κάποιες ολοσχερώς καμένες εκτάσεις και τις μετέτρεψε σε χώρους πράσινου που λειτουργούν όπως οι «στεγασμένες ζώνες».
• Η δημιουργία διαχωριστικών ζωνών. Πρόκειται για ζώνες με διαφορετική χρήση γης π.χ. αγροτική, προκειμένου να προστατευτούν εκτεθειμένες υποδομές και οικισμοί, μέτρο που στην Πορτογαλία είναι υποχρεωτικό τόσο για τα νέα όσο και για τα υφιστάμενα κτίρια σε «μεικτές» περιοχές.
• Η χρηματοδότηση διαχείρισης της βιομάζας, γύρω από περιουσίες και οικισμούς.
• Οι γεωργικές πρακτικές, όπως καλλιέργειες που δεν είναι εύφλεκτες (π.χ. φρούτων) και η οργανωμένη βόσκηση, που είναι πολύ συνηθισμένες σε χώρες όπως η Γαλλία, το Ισραήλ, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
• Η προδιαγεγραμμένη καύση, δηλαδή η ελεγχόμενη καύση εκτάσεων από τη χαμηλή βλάστηση, που χρησιμοποιείται σε χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, αντίθετα με την Ευρώπη όπου υπάρχουν πολλοί περιορισμοί (π.χ. Γαλλία, Πορτογαλία) ή απαγορεύονται (π.χ. Ελλάδα).
• Η φύτευση λιγότερο εύφλεκτων ειδών δέντρων, που είναι σημαντική για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασικών οικοσυστημάτων, κυρίως σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
Στο Δήμο Παλλήνης με Δήμαρχο τον Θανάση Ζούτσο ενσωματώσαμε στις πολιτικές μας για την πρόληψη μέτρα ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του τοπικού οικοσυστήματος και προχωρήσαμε στη φύτευση δέντρων ανθεκτικών στην πυρκαγιά.
Όμως οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται στα όρια και τις αρμοδιότητες ενός Δήμου. Γι’ αυτό, για την αντιμετώπιση τους απαιτείται διαρκής συνεργασία στο επίπεδο του σχεδιασμού και συντονισμός δράσεων μεταξύ της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης των επιστημονικών φορέων και των τοπικών κοινοτήτων.
Διονυσία (Σία) Κουκουβάου Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Παλλήνης
«Μια Πόλη για Όλους» με Δήμαρχο τον Θανάση Ζούτσο