“Δεν πρέπει να ακούγεται από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα συλλαλητήρια δεν είναι μέρος της εξωτερικής πολιτικής. Είμαστε αντίθετοι στην πολιτική κατεύθυνση του συλλαλητηρίου, όχι στο συλλαλητήριο αυτό καθεαυτό” δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό “Ραδιόφωνο 24/7” ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει παραδοθεί στην ακροδεξιά ρητορική.
Επιπροσθέτως, όσον αφορά στις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως το τσάμικο ζήτημα είναι από τα “προβληματικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα”, υπογράμμισε ότι “όλοι θέλουν να εμπλουτίσουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, εμείς ουδέποτε, θα δεχτούμε τσάμικο ζήτημα”.
Να σημειωθεί ότι ο Ράμα μιλώντας στην αλβανική τηλεόραση έκανε λόγο για διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ελλάδα και μίλησε για “κινήσεις σκακιού”. Ερωτηθείς, ειδικότερα, για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, σύμφωνα με τις οποίες δεν υφίσταται τσάμικο ζήτημα και ότι δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών, ο Ράμα διέψευσε τον Έλληνα υπουργό και είπε χαρακτηριστικά: «Ο Κοτζιάς έχει ακούσει λάθος. Η αλβανική πλευρά διεκδίκησε έντονα να τεθεί το θέμα των Τσάμηδων στο τραπέζι. Το γεγονός ότι τελειώνουμε με τη συζήτηση για όλα αυτά τα τρία πράγματα που ήταν αδιανόητα, είναι κατόρθωμα της κυβέρνησής μας, εργαζόμαστε για αυτά εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Επιμένουμε στο δικαίωμα της ανάμνησης αλλά σε κινήσεις σκακιού. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τα άλλα (θέματα). Δεν θέλουμε τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, αυτά που μας ανήκουν». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο «δίκαιο αίτημα» των Τσάμηδων για την τοποθέτηση ενός μνημείου στην Ήπειρο ως «ανάμνηση».
Εν συνεχεία ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως δεν θεωρεί τον κόσμο των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό ότι είναι ακροδεξιοί στο σύνολό τους, αλλά πατριώτες, όμως το θέμα είναι αυτά που ακούστηκαν από τους ομιλητές, οι οποίοι έδωσαν τον τόνο με την ακροδεξιά ρητορική τους στη διάρκεια του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη. Σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο τρέφεται ο αλυτρωτισμός της άλλης μεριάς και το τέλμα δεν ευνοεί τα εθνικά συμφέροντα, καθώς κινδυνεύει να διαιωνισθεί το όνομα “Μακεδονία”.