Η Μόρφου ήταν τελικά το σημείο στο οποίο συγκρούστηκε το “τρένο” της 18μηνης προόδου στο Κυπριακό. Οι αριθμοί που κατέθετε ο Μουσταφά Ακιντζί στη διάρκεια της χθεσινής μέρας και οι οποίοι αφορούσαν τους πρόσφυγες που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, έδειχναν να μη λαμβάνουν υπόψη την επιστροφή της κωμόπολης. Και η εκτίμηση που υπάρχει πια είναι ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης είχε προχωρήσει μόνος την προηγούμενη φορά στην αποδοχή του ποσοστού εδάφους γύρω στο 28,2-29,2%, χωρίς να έχει την έγκριση της Τουρκίας. Έτσι, ενώ διατήρησε τη θέση του σε αυτό το ποσοστό, τη διαφοροποίησε ως προς τον αριθμό των προσφύγων, αποκαλύπτοντας ότι δεν είχε το πράσινο φως να προχωρήσει με τη Μόρφου. Αυτό προκύπτει από τον αριθμό προσφύγων που θα επέστρεφαν στην Μόρφου και ο οποίος φθάνει τις 75 χιλιάδες. Η απόσταση που χώριζε τα ξημερώματα τις δύο πλευρές ήταν 13 χιλιάδες και αυτό είναι που απεδείκνυε ότι η Μόρφου δεν ήταν μέσα στα σχέδια της τουρκικής πλευράς.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ο κ. Ακιντζί -σύμφωνα με τον “Πολίτη” της Κύπρου επαναλάμβανε ότι δεν είμαστε πια στο 2004, ότι έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε και πολλά έχουν αλλάξει επί του εδάφους. Πρότεινε δε να παραπεμφθεί αυτή η διαφωνία για τελική ρύθμιση στην πολυμερή διάσκεψη. Κάτι που απέρριψε ο Κύπριος Πρόεδρος αντιλαμβανόμενος το επιχειρούμενο πάρε-δώσε με τις εγγυήσεις.
Ναυάγιο;
Όλα δείχνουν ότι η αποτυχία δεν αφορά μόνο το Μοντ Πελεράν ή μόνο το εδαφικό. Αφορά το σύνολο της διαδικασίας και αυτό άλλωστε αποκαλύπτει και η σπουδή της τουρκοκυπριακής πλευράς να κατηγορήσει ευθέως τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για μαξιμαλιστικές θέσεις στο τραπέζι των συνομιλιών. Άνοιξε δηλαδή ο κύκλος της απόδοσης ευθυνών (blame game) από τ/κ πλευράς. Πολύ πιο προσεκτικός ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την απογοήτευση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την αποτυχία να οδηγηθούμε σε συμφωνία λόγω της στάσης της τ/κ πλευράς. Εκείνο που συνεχώς επαναλάμβανε ο κ. Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις που έκανε τα ξημερώματα είναι πως «αυτή δεν είναι μια καθόλου καλή μέρα για την πατρίδα μας».
Η αξιολόγηση της κατάστασης θα γίνει με την επιστροφή του Προέδρου και της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στην Κύπρο και σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα. Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα απευθυνθεί στο λαό και θα εξηγήσει όλα όσα συνέβησαν στο Μοντ Πελεράν αλλά και στη 18μηνη διαδικασία των συνομιλιών.
Έγκυρες πηγές της κυπριακής αντιπροσωπείας δεν θεωρούν ότι η αποτυχία του Μοντ Πελεράν συνιστά οριστικό ναυάγιο των συνομιλιών. Αν και αναγνωρίζουν το τεράστιο πισωγύρισμα, εκφράζουν την εκτίμηση ότι ο διεθνής παράγοντας θα παρέμβει για να σώσει την προσπάθεια. Την ίδια ωστόσο στιγμή υπάρχει και η ανησυχία μήπως η Τουρκία αποφάσισε να περάσει πια στο σχέδιο Β για το οποίο απειλούσε και που περιλαμβάνει την προσάρτηση των κατεχομένων.