Η Τουρκία υποστηρίζει ότι θα εκμεταλλευτεί τα τηλεχειριζόμενα χωματουργικά μηχανήματα στην επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” στο Αφρίν της Συρίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Νουρετίν Τζανίκλι έκανε δηλώσεις στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της γειτονικής χώρας.
Ο Τζανίκλι είπε ότι η Τουρκία στην επιχείρηση που ξεκίνησαν στις 20 Ιανουαρίου 2018 θα χρησιμοποιήσει πιο πολύ τα τηλεχειριζόμενα χωματουργικά μηχανήματα όπου ο τουρκικός στρατός πλησιάζει το Αφρίν. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας είπε ότι δεν μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή των χειριστών των χωματουργικών μηχανημάτων και θα αναπτύξουν πιο πολύ το σχετικό σχέδιο. Σημείωσε μάλιστα ότι την προσεχή περίοδο θα εκμεταλλευτούν τα τηλεχειριζόμενα πολεμικά οχήματα. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό η στρατιωτική βιομηχανία εργάζεται για το τηλεχειριζόμενο σύστημα σε εργοστάσια που θα κατευθύνει τα τηλεχειριζόμενα οχήματα σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας είπε επίσης ότι θα ξεκινήσουν από τον Μάρτιο να τοποθετούν ενεργά συστήματα προστασίας στα τανκς τα οποία προσπαθούν τεχνολογικά να τα αναπτύξουν.
Από την άλλη ο ίδιος υπογράμμισε ότι το σύστημα είναι τουρκικής κατασκευής το οποίο εντοπίζει τις βολές κατά των τανκς και καταστρέφει τις βόμβες πριν χτυπήσουν τα τανκς. Το σύστημα ονομάζεται ως PULAT. Το σύστημα αντιμετωπίζει τις βόμβες σε απόσταση 8-10 μέτρων. Επίσης υπάρχει ένα άλλο σύστημα που ονομάζεται AKKOR το οποίο χτυπά τις βόμβες σε απόσταση 100 μέτρων από τα τανκς.
Ο Τζανίκλι εστίασε την προσοχή στη σημασία των τουρκικών συστημάτων επίσης είπε ότι οι κορβέτες τουρκικής κατασκευής έχουν σχεδιαστεί στην Τουρκία επίσης το ίδιο ισχύει και για τα εντόπια οπλικά συστήματα. Έκανε αναφορά και στο εθνικό σχέδιο πλοίου (MİLGEM) το οποίο είναι εξαιρετικά περίπλοκο και ικανό για μάχη.
Τέλος ο ίδιος είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αποκτά δυνατά πολεμικά πλοία και υποβρύχια σύμφωνα με τις εξελίξεις σε ολόκληρο τον κόσμο όπου ξεκίνησαν την κατασκευή πλοίων και υποβρυχίων επίσης παίρνουν παραγγελίες και από το εξωτερικό.