Η διπολική διαταραχή (γνωστή στο παρελθόν ως μανιοκατάθλιψη) αποτελεί διαταραχή της διάθεσης, η οποία στην τυπική της μορφή χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή επεισοδίων μανίας και κατάθλιψης και συνοδεύεται από σημαντική δυσφορία ή/και δυσλειτουργικότητα του πάσχοντος ατόμου σε ένα ή περισσότερους τομείς της καθημερινής ζωής (πχ. αυτοφροντίδα, αυτοδιαχείριση, εκπαίδευση, εργασία, διαπροσωπικές σχέσεις, κοινωνική ζωή, ψυχαγωγία).
Τα άτομα με διπολική διαταραχή βιώνουν επεισόδια ανεβασμένης ή ευερέθιστης διάθεσης γνωστά ως μανία εναλλασσόμενα με επεισόδια κατάθλιψης.
Αυτά τα επεισόδια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ικανότητα του ανθρώπου να λειτουργήσει φυσιολογικά στην καθημερινότητα του.
Σχεδόν το 4% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν διπολική διαταραχή, είναι το ίδιο συχνή σε άνδρες και γυναίκες και εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία. Η αιτία που προκαλεί την διαταραχή δεν είναι ξεκάθαρη αλλά οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες θεωρείται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της διαταραχής. Η θεραπεία περιλαμβάνει σταθεροποιητές διάθεσης όπως το λίθιο, αντιεπιλιπτικά φάρμακα καθώς και ψυχοθεραπεία.
Υπάρχουν γενικευμένα προβλήματα με κοινωνικό στίγμα, στερεότυπα καθώς και προκατάληψη ενάντια σε άτομα με διπολική διαταραχή, ωστόσο η διπολική διαταραχή έχει συνδεθεί και με την δημιουργικότητα και ακόμη και την ιδιοφυΐα, και πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ και η συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ, έπασχαν από αυτή.
Υπολογίζεται ότι η πάθηση “χτυπά” το 1-2% του πληθυσμού και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι οι πάσχοντες παρουσιάζουν ακραίες διακυμάνσεις. Τη μια δηλαδή είναι “πάνω” και αμέσως μετά “κάτω” χωρίς λόγο.
Αυτά είναι τα ύποπτα συμπτώματα:
1.Κατάθλιψη
Οι πάσχοντες από διπολική διαταραχή εμφανίζουν πολύ συχνά συμπτώματα κατάθλιψης τα οποία επιδεινώνουν την πάθηση τους.
2.Δεν τελειώνουν τις εργασίες τους
Βασικό σύμπτωμα των πασχόντων από διπολική διαταραχή είναι ότι δεν τελειώνουν αυτό που αρχίζουν ή ενθουσιάζονται με κάτι άλλο.
3.Ευερέθιστοι
Όταν η πάθηση είναι σε έξαρση ορισμένοι ασθενείς είναι ιδιαίτερα οξύθυμοι και ευερέθιστοι.
4.Δεν σταματούν να μιλούν
Ένα ακόμη σημάδι διπολικής διαταραχής είναι η πολύ γρήγορη ομιλία. Ο ασθενής μιλά χωρίς σταματημό, δει είναι σε θέση να κάνει διάλογο. Πολλές φορές η ομιλία του δεν έχει αρχή μέση ή τέλος.
Οι σκέψεις τους είναι σαν χείμαρρος που δεν μπορούν να ελεγχθούν.
5.Προβλήματα στην εργασία
Οι πάσχοντες εξαιτίας της πάθησης τους αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα στην εργασία τους λόγω της φύσης της πάθησης.
6.Πότε πάνω πότε κάτω
Το κυριότερο σύμπτωμα της πάθησης είναι οι διακυμάνσεις στη συμπεριφορά. Έτσι όταν οι ασθενείς είναι στα πάνω τους αισθάνονται αήττητοι και όταν είναι στα κάτω τους εμφανίζουν κατάθλιψη και μελαγχολία.