Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης
Δικηγόρος Αθηνών
Πρόσφατα ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τάχθηκε υπέρ της καλλιέργειας κάνναβης στο μπαλκόνι για ιδιωτική χρήση, εφόσον ο πολίτης πληρώνει παράβολο 150 ευρώ για αυτό, στο ελληνικό δημόσιο. Εκτός των παραπάνω ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τάχθηκε υπέρ της νόμιμης και ελεγχόμενης χρήσης σε ειδικά σημεία για τους χρήστες έτσι ώστε να χτυπηθούν τα παράνομα κυκλώματα και ο έμπορος ναρκωτικών.
Στο νέο νόμο με τίτλο «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις» προβλέπονται, μεταξύ άλλων:
– Ορίζεται ότι το δικαστήριο διατάσσει το κατάλληλο θεραπευτικό μέτρο για άτομο, που διέπραξε αξιόποινη πράξη, η οποία απειλείται με ποινή στερητική ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους αντί για έξι μήνες εφόσον υφέρπει ο κίνδυνος διάπραξης άλλων ανάλογης βαρύτητας εγκλημάτων σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερο. Παράλληλα, ρυθμίζεται ο μέγιστος χρόνος διάρκειας του θεραπευτικού μέτρου και παρέχεται η δυνατότητα άρσης ή αντικατάστασης του μέτρου που επιβλήθηκε με αίτηση του θεραπευμένου.
– Οι δαπάνες θεραπείας και εισιτηρίου καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα του ατόμου και σε περίπτωση που δεν υπάρχει, από το κράτος.
– Επιτρέπονται θεραπευτικά μέσα απαραίτητα για τη θεραπεία, όπως χορήγηση αδειών και εξόδων, και μέσα αυξημένης ψυχιατρικής φροντίδας και ασφάλειας -προστατευτική απομόνωση και σωματικός περιορισμός- ενώ απαγορεύονται απολύτως μέτρα, όπως στείρωση ή λοβοτομή.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2017, νομιμοποιείται η ιατρική κάνναβη. Άρα η πρόσβαση ενός ασθενή που χρειάζεται, και έχει ιατρική ένδειξη να πάρει ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει κάνναβη είναι ήδη εξασφαλισμένη.Αυτό το οποίο εκκρεμεί, είναι ότι χρειάζεται μία αλλαγή στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που να δίνει τη δυνατότητα κατ΄ εξαίρεση καλλιέργειας και επεξεργασίας φυτών κάνναβης στη χώρα μας, με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση.
Είναι πλέον νόμιμη η κυκλοφορία αυτών των σκευασμάτων στη χώρα μας. Δεν έχουμε ακόμα ενδιαφέρον από την πλευρά των εταιρειών για να υποβάλλουν φακέλους στον ΕΟΦ και να πάρουν αδειοδοτηση και να ακολουθηθεί η διαδικασία που ισχύει και για τα υπόλοιπα φάρμακα. Όμως, αν αιτηθεί ένας συγκεκριμένος ασθενής από τον ΕΟΦ και μέσω του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας), που είναι κατά κάποιο τρόπο η κρατική φαρμακαποθήκη, μπορεί να γίνει νόμιμα εισαγωγή αυτού του φαρμάκου από το εξωτερικό, από μία εταιρεία που το εμπορεύεται σε άλλες χώρες.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Ιουνίου του 2017,αφορά τη χρήση φαρμάκων, που έχουν στη σύσταση τους κάνναβη, από ασθενείς στους οποίους έχουν συνταγογραφηθεί.
Το ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την καλλιέργεια της κάνναβης, επισφραγίζοντας και νομιμοποιώντας τη μακρόχρονη πολιτική ανοχής που εφαρμόζει.
Η καλλιέργεια της κάνναβης μέχρι σήμερα δεν ήταν νόμιμη, ωστόσο η χρήση και η διακίνηση μικρής ποσότητας στα λεγόμενα «coffee shops», αλλά και έξω από αυτά γινόταν με την ανοχή των αρχών.Από το 1976 η Ολλανδία εφάρμοσε πολιτική ανοχής όσον αφορά στα ελαφριά ναρκωτικά και ειδικά στην κάνναβη.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ολλανδική κυβέρνηση «Τα ελαφριά ναρκωτικά είναι λιγότερο βλαπτικά για την υγεία απ ότι τα σκληρά.
Στην Ολλανδία τα coffee shops επιτρέπεται να πωλούν κάνναβη υπό αυστηρούς όρους. Ένα coffee shop μπορεί να πωλεί κάνναβη όχι όμως και αλκοόλ».
Επίσης όσον αφορά στα coffee shops πρέπει να ακολουθούν πιστά τους εξής κανόνες:
Δεν πρέπει να προκαλούν προβλήματα στην κοινότητα και στις αρχές
Δεν επιτρέπεται να πωλούν σκληρά ναρκωτικά
Δεν επιτρέπεται να διαφημίζουν ναρκωτικά
Δεν επιτρέπεται να πωλούν μεγάλες ποσότητες κάνναβης (πάνω από πέντε γραμμάρια σε μια και μόνο συναλλαγή)
Οι δήμοι είναι αυτοί που αποφασίζουν εάν θα επιτρέψουν τη λειτουργία των coffee shops στην περιοχή τους και μάλιστα αποφασίζουν και τον αριθμό των συγκεκριμένων καταστημάτων.
Όμως η κυβέρνηση της Ολλανδίας, όπως τονίζεται στην κυβερνητική ιστοσελίδα, καταργεί την πολιτική της «ανοιχτής πόρτας» στα coffee shops προκειμένου να αντιμετωπιστεί τα προβλήματα και την εγκληματικότητα που σχετίζεται με την πώληση κάνναβης. Έτσι ο αριθμός των coffee shops πρέπει να μειωθεί και να επικεντρωθούν στην τοπική αγορά σε μια προσπάθεια να γίνουν λιγότερο θελκτικά στους χρήστες που έρχονται από το εξωτερικό.