Δείτε το βίντεο! Επιδιώκει ελληνοτουρκική κρίση ο σουλτάνος – Αναβρασμός στην Αθήνα…
Λίγες ώρες μετά τη δήλωση οι τουρκικές αρχές δέσμευσαν το μισό Αιγαίο με δύο ΝΟΤΑΜ.
Συγκρατημένα ανήσυχη και πάντως εξαιρετικά προβληματισμένη, παρά την αρχικά ψύχραιμη στάση της είναι η ελληνική κυβέρνηση μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε τη συνθήκη της Λωζάνης και την κατάσταση στο Αιγαίο.
Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζουν σκληρή απάντηση, ίσως και με παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν προθέσεις και στοχεύσεις του τούρκου προέδρου, ώστε η ελληνική αντίδραση να είναι αποστομωτική. Μία αρχική πάντως ερμηνεία των πρωτοφανών αυτών δηλώσεων είναι ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις του στο εσωτερικό της Τουρκίας και να πιέσει ακόμη περισσότερο τους κεμαλικούς, αλλά υπάρχει και ο φόβος ότι ο «σουλτάνος» ακολουθεί την πεπατημένη πολλών τουρκικών κυβερνήσεων να εξάγουν την εσωτερική κρίση προς τα δυτικά, με προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας. Εκφράζεται ακόμα και ο φόβος ότι η Άγκυρα μπορεί να συνδέσει την προκλητική και ανιστόρητη αυτή στάση με «κινήσεις» στο προσφυγικό, ήτοι να ανοίξει την κάνουλα των προσφυγικών ροών προς το Αιγαίο. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να ερμηνευτεί η κίνηση του Ερντογάν σε σχέση και με το γεγονός ότι το Κυπριακό μπαίνει στην τελική φάση επίλυσης και πιθανόν η Άγκυρα δυναμιτίζει σκοπίμως το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως για την Αθήνα είναι αδιανόητη η τακτική που έχει επιλέξει ο Ερντογάν.
Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=hJzM0zoYTdg]
«Δώσαμε τα νησιά (του Αιγαίου) μέσω της Συνθήκης της Λωζάννης» υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας και επέκρινε την τουρκική ηγεσία που μετείχε στις συνομιλίες και υπέγραψε την εν λόγω Συνθήκη.
Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας: «Όσοι έκατσαν (σ.σ.: ο Ισμέτ Ινονού, ο Ριζά Νουρ και Χασάν Μπέης) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».
Ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ακόμη ότι με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σε συνδυασμό με την τρομοκρατία, έγινε μια κεκαλυμμένη προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα και συμπλήρωσε: «Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών».
Για την Ιστορία, η Συνθήκη της Λωζάννης υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και έθεσε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών, που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα, η οποία είχε γίνει δεκτή από τον τελευταίο σουλτάνο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά απορρίφθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων και τον Μουσταφά Κεμάλ.
Θέλουν το μισό αιγαίο οι Τούρκοι – Αντιδράσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Ενδεικτικό της τουρκικής προκλητικότητας είναι ότι λίγο μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν δύο ΝΟΤΑΜ με τις οποίες αμφισβητούν ουσιαστικά το μισό Αιγαίο. Και μάλιστα επικαλούμενες τη… συνθήκη της Λωζάνης!!!
Οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ εκδόθηκαν σε απάντηση των δυο ελληνικών αναγγελιών Α 2088/16 και Α2077/16 για πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο από 2 έως 7 Οκτωβρίου από την Πολεμική Αεροπορία σε περιοχές που εμπίπτουν είτε σε ελληνικό εναέριο χώρο είτε στο FIR Αθηνών.
Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α4233/16 η πρώτη ελληνική αναγγελία από την ΥΠΑ, παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της «Απόφασης των Έξι το 1914», της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης ( με το Παράρτημα της που συνδέεται με το καθεστώς των Στενών) και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων το 1947. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Χίος και η Ρόδος (που όπως όλα τα ελληνικά νησιά αναφέρονται παρατύπως και με το τούρκικο όνομα τους – Sakiz και Rodos- αντί για Chios και Rhodes) δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σχέδιο οιασδήποτε στρατιωτικής άσκησης η εκπαίδευσης.
Ταυτόχρονα με τη δεύτερη ΝΟΤΑΜ A4232/16 οι τουρκικές αρχές ζητούν από την Ελλάδα να μην συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό ασκήσεων μιας σειράς νησιών λόγω της υποτιθέμενης υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης τους . Τα νησιά αυτά είναι η Σαμοθράκη, τα Ψαρά, η Χίος, η Ικαρία, η Κάρπαθος και η Αστυπάλαια.
Πέρα από την κυβερνητική κινητικότητα για την αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών και δηλώσεων, έντονα προβληματισμένη εμφανίζεται και η αντιπολίτευση, με τη ΝΔ να είναι δυσαρεστημένη για το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να απαντήσει αρχικά μέσω «διπλωματικών πηγών» και όχι με επίσημη ανακοίνωση.
«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να αντιδράσει άμεσα, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση υπαρχουσών συνθηκών που αποτελούν τη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενέχει μόνο προβλήματα για το αύριο. Ο νεο-οθωμανισμός ανήκει στον προηγούμενο αιώνα, και οι σχέσεις των χωρών χτίζονται με το βλέμμα στο μέλλον», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι «η “μέθη” Ερντογάν από τη νίκη του εναντίον των πραξικοπηματιών δεν αποτελεί δικαιολογία για τις παράλογες, αντισυμβατικές, αναθεωρητικές του δηλώσεις» και κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο «να σταματήσει αμέσως την απαράδεκτη και ανησυχητικά ανεύθυνη πολιτική του τακτική, που την ασκεί για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης».
Το ΚΚΕ τόνισε πως οι δηλώσεις Ερντογάν «είναι επικίνδυνες και προκλητικές, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα “γκρίζων ζωνών”». Το Ποτάμι σημείωσε τις εσωτερικές στοχεύσεις των δηλώσεων Ερντογάν και κάλεσε την Τουρκία «να μην κάνει σκέψεις για δημιουργία νέας εστίας κρίσης με την αμφισβήτηση ενός διεθνούς κειμένου που ρύθμισε το θέμα των ίδιων των συνόρων της και των μειονοτήτων».
Τέλος, η Ένωση Κεντρώων παρατήρησε ότι «απώτερος σκοπός του Τούρκου προέδρου είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου, η αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νησιών».
Όπως εκτίμησε ο Τούρκος διεθνολόγος, καθηγητής Μπασκίν Οράν, «ο Ερντογάν, μπροστά στον πανικό του, άρχισε τις εθνικιστικές προκλήσεις».