Την Παρασκευή που μας πέρασε αναρτήθηκε μια αρκετά σοβαρή κατά τη γνώμη μου είδηση και νομίζω αξίζει να γίνει αναφορά σε αυτήν. Μια είδηση που στην αρχή με μπέρδεψε, μετά με προβλημάτισε και έπειτα μου έδωσε απαντήσεις που έψαχνα στο συγκεκριμένο ζήτημα, απαντήσεις που για όποιον θέλει παρουσιάζονται στο τέλος το άρθρου.
H είδηση λοιπόν από το ARANEWS όπως μεταδόθηκε :
“Έξι από τα μεγαλύτερα κουρδικά κόμματα συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να οργανώσουν από κοινού τον εορτασμό του καινούριου έτους στις 21 Μαρτίου,όπως επίσης και για οργανώσουν μια κοινή γραμμή απέναντι στην Ιρανική κυβέρνηση.”
“Στη συνάντηση συμμετείχαν το Δημοκρατικό κόμμα του Ιρανικού Κουρδιστάν(PDK–I) οι τρεις παρατάξεις της Komala, το Κουρδικό δημοκρατικό κόμμα (KDP) και η εθνικιστική επαναστατική οργάνωση του Ιρανικού ΚουρδιστάνKhabat.”
Ο AsoSaleh, εκπρόσωπος του PDK–I στην Σουηδία μας λέει
“Όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι υπάρχει ένα πλάνο της Τεχεράνης να αποδυναμώσει το κουρδικό κίνημα.”
“Μετά την συνάντηση τους όλα τα κόμματα δημιούργησαν μια επιτροπή όπου θα συναντηθεί με τις παρατάξεις του Ιρακινού κοινοβουλίου.”
“Οι επόμενες συναντήσεις μεταξύ των 6 κομμάτων θα αφορούν την γιορτή του “Newroz” και για το πώς τα κόμματα μπορούν να διαμορφώσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις στο εσωτερικό του Κουρδιστάν.”(Newroz είναι η παραδοσιακή γιορτή των Κούρδων, που οι συμμετέχοντες φοράνε χρωματιστά ρούχα και χορεύουν γύρω από μια φωτιά, κίνηση που συμβολίζει την περιφρόνηση και το μίσος της κουρδικής κοινωνίας έναντι του κακού-αρχιδαίμονα τύραννου και την απελευθέρωση του από αυτόν, καλωσορίζοντας παράλληλα την εποχή της άνοιξης και της αναγέννησης. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται συνήθως μερικές μέρες πριν και μερικές ημέρες μετά τις 21 Μαρτίου)
‘’Πέρυσι οι τελετές πραγματοποιήθηκαν σε όλες σχεδόν τις πόλεις και τα χωρία. Ήταν σαν να αναβίωσε το πνεύμα των ανθρώπων. Το ιρανικό καθεστώς όμως απαγόρευσε πολλές από τις τελετές αυτές.‘’
“Αυτό το έτος όμως θα είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Το ιρανικό καθεστώς ξεκίνησε τις απειλές κατά των ανθρώπων εκεί αλλά και κατά της στρατικοποίησης του Κουρδιστάν. Πολλοί ακτιβιστές ήδη έχουν συλληφθεί.”
Ο εκπρόσωπος του PDK-I στις ΗΠΑ Arash Saleh προσθέτει:
“Στην πραγματικότητα τα κουρδικά κόμματα είχαν μια συνάντηση για να συντονίσουν ένα ενιαίο μέτωπο δράσης μέσα στην Rojhelat( Ιρανικό Κουρδιστάν) αλλά και στο εξωτερικό κατά την διάρκεια της γιορτής.Όπως μπορείτε να καταλάβετε το Newroz έχει αποκτήσει μια συμβολική αξία στο αγώνα μας για την ανεξαρτησία η οποία αντιπροσωπεύει την ανάσταση και την αναζωογόνηση.
Υπήρχαν πάντα δραστηριότητες για τον εορτασμό της γιορτής (Newroz) και αυτές οι δραστηριότητες είναι ευκαιρίες για τους Κούρδους να εκφράσουν την αντίσταση τους ενάντια στο γεγονός ότι κάποιοι τους έχουν στερήσει τα βασικά δικαιώματα τους. Χρησιμοποιώντας σύμβολα, τραγούδια και συγκεντρώσεις οι νέοι δείχνουν τον θυμό τους και την αγανάκτηση τους στην διαρκή καταπίεση των Κούρδων στο Ιράν”
“Ωστόσο η Ιρανική κυβέρνηση προσπαθεί να επέμβει στην εορτή αυτή και να αλλοιώσει την ταυτότητα και τη λειτουργία του Κουρδιστάν αναμιγνύοντας Πέρσες (Ιρανούς) εφήβους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τη περιοχή, αλλά μεταφέρονται από την Ιρανική κυβέρνηση για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις με μουσική και σύμβολα από την Περσική παράδοση.
Όπως και να έχει η γιορτή(Newroz) πάντα έχει πολιτική χροιά και είναι ένα πεδίο για αγώνα και εξέγερση. Αυτό το χρόνο η διαφορά είναι ότι όλα τα κουρδικά κόμματα είναι ενωμένα και θα συμμετέχουν από κοινού στους εορτασμούς.Μπορούμε να συντονίσουμε τις δραστηριότητες μας γύρω από την γιορτή, επειδή όλοι στην Rojheat πιστεύουν ότι η 21η Μαρτίου είναι πέρα από τον κομματισμό και την πολιτική των κομμάτων.Πιστεύουμε ότι αυτές οι δραστηριότητες θα μας δώσουν την αίσθηση ενός ενιαίου έθνους.”
Όταν φτάσουν να διαμοιράσουν τα ιμάτια της Συρίας και εφόσον δεν υπάρξουν διαφωνίες για το μοίρασμα μεταξύ των αρπακτικών που έχουν μαζευτεί μέσα στην χώρα, το Ιράν θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Η διαφαινόμενη αντίδραση του στην δημιουργία του Κουρδιστάν και η πιθανή άρνηση του να συνεργαστεί και να παραχωρήσει το έδαφος που του αναλογεί,θα το φέρει κοντά στην καταστροφή.
Ίσως να μην χρειαστεί καν πρόφαση, απλά το Ισραήλ σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση Τράμπ, ένα όμορφο πρωινό θα επιτεθεί αστραπιαία με «surgicalstrikes» στις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αιφνιδιάζοντας το πολιτικό-στρατιωτικό σύστημα της χώρας που πιθανός να το απασχολήσουν με εσωτερικές αναταραχές και δολιοφθορές «αγανακτισμένων» ατόμων.
Αν πάλι χτυπήσουν το Ιράν με δημοκρατικό τρόπο, τότε θα τηρήσουν τα προσχήματα και θα ξεκινήσουν τα ελεγχόμενα κανάλια των δημοκρατικών χωρών και ο ΟΗΕ να κάνουν λόγο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που αθετεί-παραβιάζει τη συμφωνία που ενέκριναν από κοινού ΕΕ, ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝτον Απρίλιο του 2015 και πλέον το Ιρανικό καθεστώς θα είναι απειλή για την ειρήνη στην περιοχή αλλά την παγκόσμια ασφάλεια, οπότε θα πρέπει να παρθούν πιο αυστηρά μέτρα από τις κυρώσεις που είναι ήδη σε ισχύ.
Επίσης μπορούν να φερθούν ακόμα πιο δημοκρατικά και να προσθέσουν στα παραπάνω την καταπάτηση και την συστηματική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας,που θα πρέπει ο διεθνείς σχηματισμός να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων του Ιράν, βομβαρδίζοντας τους κάτοικους του Ιράν. Έτσι λειτούργησαν στην Λιβύη, έτσι πήγαν να κάνουν και στην Συρία.
Σε μια τέτοια περίπτωση και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, εάν η κυβέρνηση του Ιράν δεν λυγίσει στις απαιτήσεις των εξελίξεων τότε θα σπάσει.
Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία, η ίδια μοίρα περιμένει και τα δύο αυτά κράτη. Και όλα αυτά νομίζω πως δεν θα αργήσουν να συμβούν, είναι πολύ κοντά, αφού όπως βλέπουμε, τέλος καλοκαιριού αρχές του φθινοπώρου πιθανός θα έχει ρυθμιστεί το θέμα της Συρίας και θα πρέπει να δρομολογηθούν προς ρύθμιση και τα υπόλοιπα δύο θέματα του Ιράν και Τουρκίας,ανεξαρτήτως των υπολοίπων υποθέσεων που ετοιμάζονται να ανοίξουν σε άλλα σημεία του πλανήτη.
Athan