“Μετά την έξαρση της βίας και της ανομίας στα πανεπιστήμια της χώρας και τις αλλεπάλληλες καταγγελίες εκ μέρους της ακαδημαϊκής Κοινότητας για προστασία κάθε παραβατικότητας, θα καταργήσετε τον νόμο για το άσυλο, που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει παταγωδώς και λειτουργεί ως ομπρέλα προστασίας της ανομίας;”. Το ερώτημα αυτό θέτει ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου. Επιπλέον, ζητά να παρέμβει άμεσα ώστε να «απομακρυνθούν οι τοξικομανείς από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα εγκληματικότητας».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «λίγες ημέρες μόνον μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, από το βήμα της βουλής ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια των πολιτών, πληροφορούμαστε εμβρόντητοι ότι η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) αποφάσισε να διακόψει την εκπαιδευτική λειτουργία του Ιδρύματος για 4 ώρες, λόγω την παρουσίας πολλών τοξικοεξαρτημένων ατόμων εντός του Ιδρύματος
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του ΟΠΑ οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή ως ύστατο μέσο εκδήλωσης της αγωνίας τους για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει περιέλθει το ίδρυμα. Κι αυτό, διότι οι ως σήμερα διαμαρτυρίες της κοινότητας του Ιδρύματος δεν έχουν εισακουστεί από κανέναν αρμόδιο και κυρίως από τον υπουργό Παιδείας.
Ακόμη και για όσους από εμάς κρούουμε επιμόνως τον κώδωνα του κινδύνου για τον κατήφορο στον οποίο κατρακυλούν τα ΑΕΙ της χώρας, εξαιτίας της κυβερνητικής ανοχής στην ανομία, αποτέλεσε οδυνηρή έκπληξη η καταγγελία της Συγκλήτου. Όπως αναφέρεται, η ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου ακυρώνεται από την παρουσία τοξικομανών, οι οποίοι “προσέρχονται ανεμπόδιστα στους χώρους του Ιδρύματος και κάνουν χρήση ναρκωτικών με σύριγγες στους χώρους του Πανεπιστημίου (τουαλέτες, σκάλες, ακόμα και αίθουσες διδασκαλίας), μετά δε τη χρήση βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή”. Ως εκ τούτου, οι φοιτητές αποθαρρύνονται να προσέλθουν στα μαθήματά τους, καθώς προκύπτουν κίνδυνοι για την ασφάλεια και την υγεία τους.
Δυστυχώς, τα όσα συμβαίνουν στο ΟΠΑ, στο οποίο προσφάτως είχαμε και θλιβερά επεισόδια με τραμπούκους που ξυλοκόπησαν έναν επισκέπτη ΑΜΕΑ αλλά και φοιτητές, έρχονται σε συνέχεια των όσων κατήγγειλαν τον Ιούνιο 471 φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Στην επιστολή τους που απευθυνόταν προς τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής και τον πρύτανη του ΑΠΘ, οι φοιτητές ανέφεραν ότι γίνεται χρήση ναρκωτικών εντός του campus του Ιδρύματος, τονίζοντας ότι είχαν σημειωθεί ήδη δύο θάνατοι λόγω ναρκωτικών. Ταυτοχρόνως, κάνουν λόγο για συνεχή επεισόδια μεταξύ των τοξικομανών, για κλοπές, πορνεία και βία ως καθημερινά φαινόμενα, ιδιαίτερα στην Πολυτεχνική Σχολή».
Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει καταγγέλλοντας ότι «ο καθ’ ύλην υπουργός Παιδείας αντί να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των φοιτητών, όπως είναι υποχρεωμένος εκ της θέσεώς του, προτίμησε να ζητήσει από τους ίδιους τους φοιτητές να βάλουν τάξη στο Ίδρυμα, κάνοντας λόγο για “ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα”. Το χειρότερο δε είναι ότι με τον νόμο για το άσυλο παρέχει ομπρέλα προστασίας σε κάθε παραβατικότητα, ανομία ακόμη και εγκληματικότητα εντός των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων».