Δύο αντίθετες προτάσεις για τους τηλεοπτικούς σταθμούς που θα εκπέμπουν αναμένεται να προκύψουν στην αυριανή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με θέμα τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η ΝΔ επιμένει στη σκληρή γραμμή και δεν δείχνει διατεθειμένη να συμφωνήσει επί των προσώπων στο ΕΣΡ, αν και για τη θέση του προέδρου πρότεινε τον πρώην Αρεοπαγίτη Θανάση Κουτρομάνο. Το Ποτάμι, που είναι υπέρ της σύγκλησης, πρότεινε τον πρώην υπουργό Μιχάλη Σταθόπουλο. Η κυβέρνηση, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Βύρωνα Πολύδωρα, πρότεινε τον δημοσιογράφο και πρώην μέλος του ΕΣΡ Ροδόλφο Μορώνη, ο οποίος έχει πλήρη γνώση και συσσωρευμένη εμπειρία επί του αντικειμένου.
Ωστόσο από τη μέρα των αρχικών προτάσεων υπήρξε κινητικότητα. Η Ένωση Κεντρώων δια του προέδρου της, Βασίλη Λεβέντη, δήλωσε πως στηρίζει την πρόταση της ΝΔ. Στο παρασκήνιο ακούγεται πως υπάρχει κινητικότητα μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την απόκτηση της πλειοψηφίας του ελέγχου του ΕΣΡ, ώστε να καθορίσουν και την αδειοδότηση με τουλάχιστον 5 “δικά τους” μέλη, έναντι 4 της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Διότι όσοι μιλούν για την ανεξαρτησία του ΕΣΡ, στην πραγματικότητα έχουν βάλει τις βάσεις για να το ελέγχουν, και τώρα το επιδιώκουν άμεσα, ενώ την ίδια ώρα διαμαρτύρονται για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του αφήνει να εννοηθεί πως είναι διατεθειμένο να παραχωρήσει και την πλειοψηφία της Αρχής.
Από το αν υπάρξει συμφωνία στο ΕΣΡ θα εξαρτηθεί και η επομένη μέρα της τηλεόρασης. Η κυβέρνηση, σε μια ένδειξη καλής διάθεσης, δεσμεύτηκε πως δεν θα καταθέσει την τροπολογία περί χορήγησης βεβαιώσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς αν η ΝΔ συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Τότε η ανεξάρτητη αρχή θα αναλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία χωρίς να υπάρξουν αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο, επιτρέποντας να συνεχίσουν να εκπέμπουν σήμερα όσοι μεταδίδουν σήμα. Αν η ΝΔ δεν συναινέσει στο ΕΣΡ, τότε η κυβέρνηση θα αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση. Την περασμένη βδομάδα, βάσει δηλώσεων του Νίκου Παππά, η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να καταθέσει τροπολογία που θα άνοιγε το τηλεοπτικό πεδίο, δίνοντας το δικαίωμα σε όλους να εκπέμψουν.
Στην περίπτωση που αρνηθεί η ΝΔ να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, τότε η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, θα προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου-γέφυρα.