Το SOS συμπληρώνει 111 χρόνια ύπαρξης αφού η υιοθέτηση του ως επίσημο σήμα κινδύνου έγινε στις 22 Νοεμβρίου του 1906. Το SOS δεν ήταν το πρώτο σήμα κινδύνου. Μόλις δύο χρόνια πριν από αυτό, ο εφευρέτης του ασυρμάτου, ο Γκουλιέλμο Μαρκόνι είχε προτείνει ένα άλλο σήμα, το CQD, το οποίο και χρησιμοποιήθηκε για δύο χρόνια, μέχρι το Διεθνές Συνέδριο Ασύρματης Τηλεγραφίας, που διοργανώθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1906 στο Βερολίνο. Στο Συνέδριο αυτό, οι Γερμανοί πρότειναν ως διεθνές σήμα κινδύνου το SOS, το οποίο και τελικά επικράτησε. Επισήμως, η απόφαση αυτή επικυρώθηκε το 1908. Το σήμα κινδύνου CQD συνέχισε να χρησιμοποιείται για λίγα ακόμη χρόνια, κυρίως από τους Βρετανούς που το είχαν προτείνει πρώτοι.
Ο λόγος που βγήκε «νικητής» ήταν κυρίως το γεγονός ότι είναι πολύ εύκολο. Απαρτίζεται από τρεις συνεχόμενες τελείες, τρεις παύλες και τρεις τελείες (…—…) και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν –και να το καταλάβουν- ακόμα και όσοι δεν ξέρουν τον κώδικα Μορς.
Εδώ και περίπου έναν αιώνα, το SOS αποτελεί το διεθνές σήμα κινδύνου. Επιλέχθηκε επειδή ήταν πολύ εύκολο, ακόμη και για τους αμύητους στον κώδικα Μορς, να το χρησιμοποιήσουν ή να το αναγνωρίσουν, έστω και με παρεμβολές.
Η πρώτη μεγάλη διάσωση κατόπιν εκπομπής σήματος κινδύνου CQD έγινε το 1909. Μετά τη σύγκρουση των πλοίων Republic και Florida, το Baltic, που έλαβε το μήνυμα, έσπευσε στην περιοχή και περισυνέλεξε τους 1.500 ναυαγούς. Η πιο γνωστή από τις πρώτες χρήσεις του SOS ήταν στη βύθιση του Τιτανικού, οι ασυρματιστές του οποίου το χρησιμοποίησαν σε συνδυασμό με τον παλιό σήμα κινδύνου.
Όσο για το τι σημαίνει SOS, εδώ οι γνώμες διαφέρουν.
Κατά πολλούς είναι τα αρχικά των αγγλικών λέξεων «Save Our Souls» (σώστε τις ψυχές μας). Για άλλους προέρχεται από τις λέξεις «Save Our Ship» (σώστε το πλοίο μας).
Η επίσημη επικύρωση του νέου σήματος έγινε το 1908, ενώ η πλέον διάσημη από τις πρώτες του φορές που κάποιος το εξέπεμψε ήταν από τον Τιτανικό… Οι ασυρματιστές του τραγικού πλοίου το χρησιμοποίησαν σε συνδυασμό με τον παλιό σήμα κινδύνου, το CQD.
Έκτοτε αποτελεί το μοναδικό σήμα κινδύνου, το οποίο έχει συντελέσει στη διάσωση πολλών ανθρώπων…
Τελικά, το SOS είναι απεχθές καθώς κανείς δεν θέλει να φτάσει η στιγμή να το εκπέμψει. Αλλά και αγαπημένο γιατί μπορεί να σώσει τη ζωή μας…