Μεγάλη μελέτη δείχνει ότι το Facebook σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όταν χρησιμοποιείται για να διατηρήσει και να ενισχύσει τους κοινωνικούς δεσμούς που έχει κανείς στην πραγματική ζωή.
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε 12 εκατομμύρια χρήστες, έρχεται να «δικαιώσει», κατά κάποιον τρόπο τα πολυκατηγορημένα sosial media, καθώς διαπίστωσε ότι η χρήση της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης μειώνει σταθερά τον κίνδυνο θανάτου, σε οποιοδήποτε έτος, κατά 12%.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι άνθρωποι με ισχυρές κοινωνικές σχέσεις στην πραγματική ζωή ζουν περισσότερο. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι η online κοινωνική ζωή, μπορεί επίσης να παίζει ρόλο.
Για να καταλήξουν στα ευρήματά τους, οι ερευνητές έλαβαν μετρήσεις της online δραστηριότητας των χρηστών και χρησιμοποιώντας στοιχεία από τα αρχεία του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνιας, συνέκριναν τη χρήση τα στοιχεία αυτών που ζούσαν με εκείνων που είχαν ήδη φύγει από τη ζωή. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 27-71 ετών και όλες οι συγκρίσεις έγιναν ανάμεσα σε άτομα παρόμοιας ηλικίας και ίδιου φύλου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χρήστες του Facebook είχαν, κατά μέσο όρο, 12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σε ένα οποιοδήποτε έτος, σε σχέση με όσους δεν το χρησιμοποιούσαν. Εκείνοι, ωστόσο, που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας, ήταν όσοι είχαν περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις στην πραγματική κοινωνική ζωή.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν και αποδέχονταν τα περισσότερα αιτήματα φιλίας, ζούσαν περισσότερο, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται το ίδιο όφελος και για τους ανθρώπους που τα έστειλαν, ενώ τα “likes” δεν φάνηκε να παίζουν κάποιον ρόλο. Το ποσοστό θνησιμότητας για τους χρήστες με τα περισσότερα αποδεκτά αιτήματα φιλίας ήταν περίπου 35 % χαμηλότερο από ότι για εκείνους με τα λιγότερα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το να είναι κανείς δημοφιλής, πιθανώς ευνοεί τη μακροζωία. Ωστόσο, θα μπορούσε να ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή οι υγιέστεροι και πιο μακρόβιοι άνθρωποι να είναι πιο δημοφιλείς.
«Αυτό που ευτυχώς βρήκαμε για σχεδόν όλους τους χρήστες του Facebook, είναι μια σχέση ανάμεσα στην ισορροπημένη χρήση του δικτύου και στον μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας», δήλωσε ο James Fowler, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, στον Τομέα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο.
Ωστόσο, αν κανείς δεν κάνει λελογισμένη χρήση, δαπανά πολλές ώρες στο Facebook και παράλληλα δεν συνδέεται με άλλους ανθρώπους μέσω πραγματικών σχέσεων, τότε αυτό δεν είναι υγιές», υπογράμμισαν.
Η μελέτη, η οποία δεν ήταν σχεδιασμένη έτσι ώστε να αποκαλύψει μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.