Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Νουρετίν Τζανικλί, σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε ότι η Τουρκία αναπτύσσει ένα 4,5 τόνων επιθετικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) με την ονομασία “Ακιντζί” και θα μπορεί να μεταφέρει τέσσερις πυραύλους. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Γενί Σαφάκ” οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του UAV “Ακιντζί” θα ανοίξουν το δρόμο για την Τουρκία, να δημιουργήσει μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη, ξεκινώντας από το 2027. Όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ο Τζανικλί είπε, επίσης, ότι κατά τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου της εκτελεστικής επιτροπής της τουρκικής εταιρείας αμυντικής βιομηχανίας “Baykar Makina” έχει επιλεγεί για την ανάπτυξη του UAV “Ακιντζί” με βάση το drone Μπαϊράκ. Στο εγγύς μέλλον, θα υπογραφεί σύμβαση με την “Baykar Makina”, προβλέποντας την έναρξη των παραδόσεων της νέας συσκευής, ανέφερε ο υπουργός.
Το “Ακιντζί” θα είναι εφοδιασμένο με στροβιλοκινητήρα και θα ελέγχεται από ένα κανάλι επικοινωνίας – γραμμής όρασης, αλλά και μέσω δορυφορικής επικοινωνίας. Το υψόμετρο της πτήσης “Ακιντζί” θα είναι τα 12.192 μέτρα.
Η μάζα του ωφέλιμου φορτίου σε εξωτερικές αναρτήσεις -900 κιλά και στο εσωτερικό της ατράκτου- 450 κιλά.
Σύμφωνα με τον Τζανικλί η διάρκεια της πτήσης του ‘Ακιντζί’ θ αυξηθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας και θα είναι εξοπλισμένο με τέσσερις πυραύλους αντί για δύο, όπως τα υφιστάμενα UAV της. Τώρα τα drone της εταιρείας “Baykar Makina”, όπως και των εξοπλισμένων με όπλα ‘Bayraktar TB2’, χρησιμοποιούνται στις συνεχιζόμενες επιθέσεις του τουρκικού στρατού στην ‘επιχείρηση Κλάδος Ελαίας’ εναντίον των κουρδικών Ομάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) στο Αφρίν της Συρίας. Το TB2 είναι εφοδιασμένο με πυρομαχικά MAM-L της Roketsan και με αντιαρματικά βλήματα UMTAS. Η Τουρκία εξετάζει επίσης τη δυνατότητα ανάπτυξης μη επανδρωμένων αρμάτων μάχης, πρόσθεσε ο Τζανικλί, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι θα είναι δύσκολο. Είπε ότι η Τουρκία διεξάγει έρευνα και στην ανάπτυξη όχι μόνο των UAV αλλά και στον τομέα των μη επανδρωμένων οχημάτων εδάφους. Προς το παρόν, σύμφωνα με τη μετάφραση της συνέντευξης από το echedoros-a.gr, τα οχήματα τεχνολογίας τηλεχειρισμού χρησιμοποιούνται στην επιχείρηση στο Αφρίν.