Ζάεφ για Σκόπια : Το όνομά μας είναι η περηφάνια & η ταυτότητά μας

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ δηλώνει έτοιμος να αποδεχθεί γεωγραφικό προσδιορισμό για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Επαναλαμβάνει μάλιστα ότι δεν διακρίνει κανένα λόγο για αλλαγή στο Σύνταγμα, υποστηρίζοντας ότι «αυτό θα έπληττε την αξιοπρέπειά μας. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν αξιόπιστο εταίρο και όχι έναν εταίρο χωρίς αξιοπρέπεια».
Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel απορρίπτει την αμετάφραστη χρήση του ονόματος σε διεθνές επίπεδο.
«Καθότι αντιλαμβανόμαστε και αποδεχόμαστε ότι οι Έλληνες επιθυμούν έναν διαχωρισμό, είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε ένα γεωγραφικό προσδιορισμό. Στο παρελθόν αυτό ήταν για εμάς ταμπού. Ως πρωθυπουργός της ”Μακεδονίας” μπορώ όμως να ανακοινώσω πλέον επίσημα ότι είναι αποδεκτό για εμάς διότι συνιστά μια πραγματικότητα» σημείωσε ο Ζάεφ .
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι «το όνομά μας είναι η περηφάνια και η ταυτότητά μας. Δεν διακρίνω κανένα λόγο για την απαίτηση να το αλλάξουμε στο Σύνταγμά μας. Ένα Σύνταγμα μπορεί να αναθεωρηθεί και αυτό με τη σειρά του να αναιρεθεί και πάλι. Η σημαντικότερη εγγύηση για την Ελλάδα όμως είναι ότι η λύση της διαμάχης για το όνομα θα έχει ισχύ. Γι΄ αυτό υπάρχουν διεθνείς συνθήκες, οι οποίες επικυρώνονται για να ισχύουν στη συνέχεια σε διεθνή όργανα».
Επισημαίνει ότι μελλοντικά θα γίνουν και άλλα βήματα, όπως η σύσταση κοινών επιτροπών για την επεξεργασία των σχολικών βιβλίων ιστορίας. «Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια φιλική ατμόσφαιρα με το γείτονά μας και να επιλύσουμε τη διαμάχη μέσω διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ότι οι Έλληνες φίλοι μας θέλουν τώρα πραγματικά και ειλικρινά να βρεθεί μια λύση γι΄ αυτό το πρόβλημα. Αυτό θα ήταν καλό όχι μόνον για την Ελλάδα και τη “Μακεδονία” αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Ωστόσο πρέπει να είναι μια λύση που να διασφαλίζει και στις δυο πλευρές την ταυτότητα και αξιοπρέπειά τους», επισημαίνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Μιλώντας στο Euronews και ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του Συντάγματος, το οποίο χαρακτήρισε «βιβλίο εσωτερικών κανόνων» που δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας. «Αν αλλάξουμε το Σύνταγμα, κάποιος άλλος στο μέλλον μπορεί να το αλλάξει και πάλι. Ποιος ο λόγος;», διερωτήθηκε.
Όπως ανέφερε, «όλα τα βήματα που κάναμε μέχρι τώρα, είναι προς την κατεύθυνση πλήρους εξάλειψης του αλυτρωτισμού. Σίγουρα, οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις ή οτιδήποτε σχετικό».
Είπε επίσης ότι δεν περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ άρθρο που να ορίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να υπογράφει ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Όπως είπε, «το συνταγματικό μας όνομα αναφέρεται στο Σύνταγμά μας, αλλά φυσικά οποιαδήποτε συμφωνία κάνουμε θα είναι για διεθνή χρήση και θα είναι εγγύηση και για τις δύο πλευρές. Η πρακτική του παρελθόντος δείχνει ότι η υψηλότερη δυνατή εγγύηση είναι μέσω των Ηνωμένων Εθνών».
Ο κ. Ζάεφ ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει συζήτηση για την ταυτότητα, διαχωρίζοντάς την από την ιθαγένεια. Όπως πρόσθεσε, το άλλο θέμα που συζητείται είναι η γλώσσα. «Το πρότεινε ο διαπραγματευτής, Μάθιου Νίμιτς, και πιστεύω ότι θα βρούμε κοινό τόπο, θα είναι πιο εύκολο για αυτό το θέμα, παρά για το θέμα του ονόματος. Το θέμα του ονόματος είναι πραγματικά η ουσία του προβλήματος».
Για το ζήτημα της ονομασίας, είπε ότι πρέπει να βρεθεί λύση που θα κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ της περιοχής της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και δήλωσε έτοιμος να συζητήσει εφαρμογή της νέας ονομασίας «για όλον τον υπόλοιπο κόσμο». Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει τροποποίηση της διεθνούς χρήσης αλλά θα διατηρηθεί εσωτερικά το ίδιο όνομα, είπε πως «δεν θα προχωρήσω παραπέρα, θέλω να δώσω ευκαιρία στη διαπραγμάτευση, αλλιώς θα ήταν σαν να διαπραγματεύομαι τώρα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.