Σύμφωνα με το Stratfor, η Ευρώπη απέκτησε ένα νέο κράτος στα εδάφη
της, το επονομαζόμενο ως “Γη της Ελευθερίας”, στα αγγλικά Liberland. Το κράτος αυτό…μόλις 7 τετραγωνικά χιλιόμετρα (2,7 τετραγωνικά μίλια) που καλύπτονται από δάση, υπήρξε έμπνευση του Τσέχου πολιτικού και ακτιβιστή Βιτ Τζέντλικα. Πρόκειται για ένα κομμάτι γης στη δυτική όχθη του Δούναβη, το οποίο δεν διεκδικούν ούτε η Σερβία,ούτε η Κροατία και δεν διαθέτει κατοίκους, παρά μόνο ένα εγκαταλελειμμένο από χρόνια. Συγκεκριμένα, η σερβική κυβέρνηση παραδέχτηκε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το 2015 ότι η Liberland δεν θα παραβίαζε θεωρητικά έδαφός της, δεδομένου ότι η περιοχή δεν είναι σερβική γη. Η Κροατία έχει παραδεχθεί ότι η περιοχή “εξακολουθεί να είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων» μεταξύ των χωρών.
Παρ’όλα αυτά ο κ. Τζέντλικα δεν πτοήθηκε και στις 3 Απριλίου, 2015, σημαδιακή ημερομηνία των γενεθλίων του Τόμας Τζέφερσον (τρίτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (1801-1809) και κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας) και διακήρυξε τη ίδρυση της Liberland. Στη συνέχεια σχεδίασε τη σημαία της Liberland που διαθέτει κίτρινο φόντο (που αντιπροσωπεύει τον φιλελευθερισμό) και μια μαύρη οριζόντια ρίγα (που εκπροσωπεί τον αναρχισμό), καθώς η κυβέρνηση θα αποτελεί «συνταγματική δημοκρατία με στοιχεία άμεσης δημοκρατίας» όπου θα παρέχονται διαβατήρια σε όλους εκτός από Ναζί, κομμουνιστές και «εξτρεμιστές». Ο Τζέντλικα δηλώνει ότι η χώρα θα έχει τους νόμους που απαιτούνται, οι φόροι θα καταβάλλονται σε εθελοντική βάση, με σκοπό να μετατραπεί η χώρα σε οικονομικό κέντρο και φορολογικό παράδεισο, ενώ καλεί και επιχειρηματίες να επενδύσουν σε αυτή.
Ουσιαστικά, με βάση τη σύμβαση του Μοντεβίδεο του 1933, η Liberland αποτελεί «nullius terra» (γη του κανενός) και η όλη ύπαρξή της βασίζεται στην έλλειψη κυριαρχίας της περιοχής από οποιοδήποτε κράτος. Το παράξενο στην περίπτωση αυτή είναι ότι, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τέτοιες περιοχές προκαλούσαν προστριβές, μέχρι και πόλεμο ανάμεσα σε κράτη, λόγω του ότι δεν τη διεκδικεί κανείς μπορεί τελικά και να… υπάρξει.
Μια τέτοια είδηση φαντάζει αστεία, δίνει όμως λαβή στο ερώτημα του ποια είναι η έννοια της κρατικής υπόστασης με τις προϋποθέσεις της για έδαφος, μόνιμο πληθυσμό, κυβέρνηση καθώς και σχέσεις με άλλες κυβερνήσεις να είναι ασαφείς στο κατά πόσον τηρούνται, εάν μπορεί κάποιος να ιδρύσει κράτος με τέτοια ευκολία…