Βαρουφάκης για Ολάντ: Δεν υπήρξε σκέψη για τύπωμα νέου νομίσματος

Ο Γιάνης Βαρουφάκης διαψεύδει τους ισχυρισμούς Φρανσουά Ολάντ! Ο υπουργός οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα και από τους πρωταγωνιστές του καλοκαιριού του 2015 εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει ότι υπηρχαν σκέψεις για τύπωμα νέου νομίσματος, ωστόσο, δηλώνει άγνοια για όσα μπορεί να συζητήθηκαν στην Ρωσία αφού δεν ήταν παρών….

Ακολουθεί όλη η ανακοίνωση του Γιάννη Βαρουφάκη:

Επειδή ζητήθηκαν από πολλά μέσα ενημέρωσης (εγχώρια και ξένα) σχόλια του κ. Βαρουφάκη σχετικά με τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου για τους ισχυρισμούς του κ. Φ. Ολάντ όσον αφορά συνομιλία του με τον Β. Πούτιν, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει τα εξής:

“Κατά την διάρκεια της υπουργίας μου δεν είχα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με Ρώσους αξιωματούχους και, συνεπώς, δεν γνωρίζω τι συζητήθηκε. Όμως μπορώ να επιβεβαιώσω, ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε καμία σκέψη για τύπωμα νέου νομίσματος, πόσο μάλιστα προσέγγιση τρίτων είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.”

Αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στο περιθώριο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κληθείς να σχολιάσει τα περί δραχμής, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε κάτι τέτοιο, υπογραμμίζοντας ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου να λέμε ότι υπήρχε τέτοιο σχέδιο. Σημείωσε ότι γνωρίζει ως κορυφαίος υπουργός τότε, ότι δεν υπήρχε υπουργική ούτε κυβερνητική προαίρεση και διάθεση για τέτοιου είδους αναζητήσεις. Προς επίρρωσιν μάλιστα αυτού, παρέπεμψε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τότε, πριν από τη διάσπαση, όπου ο Κ. Λαπαβίτσας που ήταν ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, είχε πει και ο ίδιος ότι θα χρειαζόταν δυο χρόνια για να γίνει μια τέτοια μετάβαση.

Όλα έχουν ξεκινήσει από το βιβλίο δυο Γάλλων δημοσιογράφων που μεταφέρουν σε αυτό συνομιλίες τους με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Σε αυτές τις συνομιλίες ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται να λέει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν αν υπάρχει δυνατότητα να τυπωθεί δραχμή στη Ρωσία

Έτσι, μετά την ελληνική κυβέρνηση και η Ρωσία διαψεύδει τα όσα αναφέρονται σε βιβλίο για τον Φρανσουά Ολάντ που κυκλοφόρησε την Πέμπτη (13.10.2016) στη Γαλλία και στο οποίο ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει σε δυο δημοσιογράφους της Le Monde ένα «ανέκδοτο περιστατικό» σύμφωνα με το οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον ενημέρωσε για το περίεργο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας Αγορά στη Μόσχα, Αχιλλέα Πατσούκα, το Κρεμλίνο διαψεύδει όλα όσα είπε ο Φρανσουά Ολάντ. Μιλώντας στον Real Fm, ο Έλληνας ανταποκριτής τόνισε πως «ανώτατες πηγές πολύ κοντά στον Βλαντιμίρ Πουτιν διαψεύδουν σε όλους τους τόνους ότι ειπώθηκε τέτοιο αίτημα από την ελληνική πλευρά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας διαψεύδουν και πρόσωπα (όπως οι μεταφραστές) που ήταν παρόντες στις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο, τόσο στις δια ζώσης συναντήσεις τους όσο και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους. Όλοι τους, είπε, τονίζουν πως όχι μόνο δεν τέθηκε αίτημα για τύπωμα δραχμής, που δείχνει διάθεση από την ελληνική πλευρά για αποχώρηση από την ευρωζώνη, αλλά δεν υπήρξε καν αίτημα οικονομική βοήθεια της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μέσα στην ημέρα να υπάρξει και ανακοίνωση για το θέμα από το Κρεμλίνο. Την ίδια στιγμή, η γαλλική πλευρά τηρεί… σιγή ιχθύος και δεν έχει σχολιάσει το παραμικρό.

Ο διάλογος με τον Πούτιν για τη δραχμή

Το βιβλίο με τίτλο «Ένας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά» αποτελεί το αποτέλεσμα των εκμυστηρεύσεων του Φρανσουά Ολάντ στους δημοσιογράφους της Le Monde Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ. Και φυσικά ανάμεσα σ’ όλα τ’ άλλα κάνει αναφορά και στην Ελλάδα. Και τι αναφορά: για δραχμές και Grexit.

Ήταν βράδυ 9ης Ιουλίου 2015. Έχουν περάσει τέσσερις μέρες από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και ο Φρανσουά Ολάντ συναντά τους Λομ και Νταβέ. Μιλώντας μαζί τους, φάνηκε πως ήταν διατεθειμένος να γίνει αποκαλυπτικός. Και όπως γράφουν, τους διηγήθηκε και ένα «εντυπωσιακό ανέκδοτο επεισόδιο».

Απόσπασμα από το βιβλίο δημοσιεύει η Καθημερινή. «Μας είπε ότι τρεις ημέρες πριν, στις 6 Ιουλίου, την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος που διοργάνωσε και κέρδισε ο Τσίπρας, τον πήρε “μυστηριωδώς” τηλέφωνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Με ύφος συνωμοτικό ο Ολάντ μας μεταφέρει τη συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου.

Πούτιν: “Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση μεταξύ μας…”

“Ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα, πες μου”, απαντάει με ενδιαφέρον ο Ολάντ.

“Η Ελλάδα μας ζήτησε να εκτυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτική μηχανή για να το κάνουν”, δηλώνει ο Πούτιν.

Αυτό εκλαμβάνεται ως απόδειξη ότι η ελληνική ηγεσία εκείνη τη στιγμή αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο να βγει από την Ευρώπη και άρα να επανασυνδεθεί με το ιστορικό της νόμισμα.

“Τι τους απάντησες;” ρωτάει ο Ολάντ.

“Απάντησα ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι πιστεύεις;” ρωτάει ο Πούτιν.

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Πούτιν είπε στον Ολάντ πως «ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις καλά ότι δεν είναι καθόλου αυτό που επιθυμούμε» και εκεί τελείωσε η συνομιλία τους.

Οι δύο δημοσιογράφοι καταγράφουν επίσης την εκτίμηση του Ολάντ ότι το τηλεφώνημα ήταν περίεργο, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύει ότι ο Πούτιν δεν κάνει τίποτα στην τύχη.

«Αναρωτήθηκα γιατί να μου το πει αυτό», είπε ο Ολάντ. «Ίσως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο και, κατά δεύτερον, για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα– ότι, κατά την άποψή του, ήταν ένα ρίσκο και θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε».

Ο πρόεδρος Ολάντ, μάλιστα, εμφανίζεται σίγουρος ότι, αν ο Πούτιν έκανε αυτό το εντυπωσιακό διάβημα σε εκείνον, «ήταν με καλή πρόθεση».

Άμεσα η “βόμβα” πως η Ελλάδα και μάλιστα μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού είχε ζητήσει από τη Ρωσία να της… εκτυπώσει δραχμές προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου, που το διέψευσε κατηγορηματικά.

Πάντως, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 6 Ιουλίου 2015, την ημέρα δηλαδή που σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον Γάλλο ομόλογό του για να του πει για τη… δραχμή. Ήταν η μέρα που έγινε η πολύωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε και ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Όταν ο πρώην υπουργός βρέθηκε στο Προεδρικό, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα μετακινήθηκαν σε άλλη αίθουσα και υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν. Ερωτηθείς από την Καθημερινή σχετικά, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε ότι σε εκείνη την τηλεφωνική επικοινωνία δεν υπήρξε αναφορά σε δραχμή, καθώς «ο Τσίπρας είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του». Δεν αποκλείει, πάντως, κάποιο αίτημα για βοήθεια ή κάτι παρεμφερές κάποια άλλη στιγμή να παρερμηνεύθηκε και να μεταφέρθηκε με αυτό τον τρόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.