Τσίπρας: Έταξε στους δικαστές να μη μειώσει τους μισθούς τους

Η πρόταση της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια παρουσιάστηκε στην πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Βασιλική Θάνου (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), η Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), ο Νίκος Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), καθώς επίσης και η Ξένη Δημητρίου (εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) και η Ευτυχία Φουντουλάκη (γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων).

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους «και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε».

Είναι, τόνισε, «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». Ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στους δικαστικούς, αλλά έκανε αναφορά και στα μισθολόγια των ενστόλων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών, του διπλωματικού σώματος κ.ά.
Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο γγ (δημοσιονομικής πολιτικής) του ΥΠΟΙΚ, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος παρουσιάζει την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια. Αυτό είναι και το θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα των δικαστικών και έχει προγραμματιστεί εδώ και μέρες.
«Θα ήθελα να απολογηθώ που καθυστέρησα να ανταποκριθώ στο αίτημά σας για συνάντηση εδώ και μια εβδομάδα, αλλά, όπως βλέπετε, οι εξελίξεις τρέχουν και καθημερινά το πρόγραμμά μας είναι πολύ γεμάτο αυτές τις μέρες», είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων.


Εντούτοις, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ καλή επεξεργασία αναφορικά με την πρόταση που αφορά τα ειδικά μισθολόγια, «όπου πιστεύω γίνεται μια προσπάθεια ουσιαστική να μπορέσουμε να διατηρήσουμε χωρίς καμία μείωση τις ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης, με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε». Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». «Και νομίζω», συνέχισε, «ότι είναι αναγκαίο αυτό να γίνει υπό την έννοια ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα χρόνια τα 5 χρόνια της κρίσης, υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν το ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα».

«Βεβαίως», επισήμανε ο πρωθυπουργός, «αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής και οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες», για να τονίσει ότι «εντούτοις προσπαθούμε με δικαιοσύνη, με αίσθηση δικαίου και με προσπάθεια να κατανεμηθούν με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και οι όποιες δυνατότητες προκύπτουν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα». Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση που παρουσιάζεται, θα κριθεί κι από τους ίδιους και φυσικά από τις ενώσεις και τους ίδιους τους λειτουργούς στο χώρο της δικαιοσύνης και όχι μόνο, καθώς, όπως επισήμανε, τα ειδικά μισθολόγια αφορούν και στρατιωτικούς, ενστόλους με την ευρύτερη έννοια, αστυνομικούς αλλά και τους πανεπιστημιακούς και άλλους καθηγητές, το διπλωματικό σώμα και γιατρούς.

Πρόεδρος ΣτΕ: Οι δικαστές δεν χειραγωγούνται ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα πολιτικών επιδιώξεων 
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών είπε πως «οι δικαστές δεν χειραγωγούνται ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα πολιτικών επιδιώξεων».
«Είμαστε ταγμένοι στο καθήκον μας προσπαθούμε να το εκπληρώνουμε σε κλίμα ηρεμίας και ενότητας. «Οσοι προσπαθούν να το διαταράξουν προσφέρουν κακή υπηρεσία», τόνισε ο Νίκος Σακελλαρίου στη σκιά των παραιτήσεων των δυο αντιπροέδρων του ΣτΕ.
Στις δηλώσεις του μάλιστα ο κος Σακελλαρίου χαρακτήρισε «ελάχιστη μειοψηφία» αυτούς που αντέδρασαν».
Παράλληλα αναφερόμενος στη διακοπή και αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες είπε πως  «αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο οι τηλεοπτικές άδειες, τόνισε. Είναι μια σοβαρή υπόθεση αλλά έχουμε και τους μισθούς, τις συντάξεις και την κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Το καθήκον μας είναι με τις αποφάσεις και την άψογη διαδικασία να βοηθούμε την ελληνική κοινωνία».

Όπως είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δείξει με τις αποφάσεις του το κοινωνικό του πρόσωπο και θα συνεχίσει να το επιδεικνύει. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι», τόνισε. Έχω ευθύνη να μην χειραγωγούνται οι δικαστές μου πριν κληθούν να πάρουν μια σημαντική απόφαση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.