Τραμπ: Δεν ξέρω αν θα δεχθώ το αποτέλεσμα των εκλογών

«Κακιά γυναίκα» η Χίλαρι κατά τον Τραμπ, «μισογύνης και προδότης» η άποψη της Χίλαρι για τον αντίπαλό της – Νίκη της υποψήφιας των Δημοκρατικών δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις.

Από μια βόμβα του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου – για πρώτη φορά στην ιστορία λέει κάτι τέτοιο υποψήφιος πρόεδρος – σημαδεύτηκε το τρίτο και καθοριστικό για πολλούς ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας.

Το ντιμπέιτ ξεκίνησε στις 4 ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) και παρουσιαστής ήταν ο Κρις Ουάλας, γνωστός από το Fox News, ο οποίος είναι βραβευμένος με τρία Emmy. Το Fox News, το πρώτο σε τηλεθέαση κανάλι στις ΗΠΑ θεωρείται το πιο συντηρητικό μέσο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και βλέπει θετικά την εκλογή του Τραμπ.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η οικονομία, η μετανάστευση, η ανώτατη δικαιοσύνη και η εξωτερική πολιτική.

Στις δύο προηγούμενες τηλεμαχίες άτυπη νικήτρια ανακηρύχθηκε η Χίλαρι Κλίντον με τον Τραμπ να «πολεμάει» περισσότερο τη δεύτερη, αλλά να δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις αποκαλύψεις μαγνητοφωνημένης συνομιλίας του με σεξιστικά σχόλια σε βάρος των γυναικών. Την εικόνα αυτή αποτύπωσε και η πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το CNN μετά το τέλος της τηλεμαχίας με το 52% να θεωρεί νικήτρια την Χίλαρι και το 39% τον Τραμπ.
Παρόμοια εικόνα και από δημοσκόπηση του YouGov που δίνει νικήτρια την Κλίντον με 49% έναντι 39% του Τραμπ αλλά και από το BreitbartNews που δίνει ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα στη νίκη της Χίλαρι με 59% έναντι 30% του αντιπάλου της.

Στην αποψινή τηλεμαχία νικητής ήταν ο… Ουάλας, ο οποίος απέδειξε γιατί θεωρείται ένας από τους καλύτερους δημοσιογράφους παγκοσμίως. Διαχειρίστηκε άριστα την συζήτηση, κάνοντας σωστές ερωτήσεις, ενώ κράτησε σε χαμηλούς τόνους και το κοινό.

Οι δύο υποψήφιοι στην τελική μονομαχία ήταν περισσότερο επιθετικοί και απότομοι, ακολουθώντας όμως διαφορετικές τακτικές. Περισσότερο βέβαια ο Τραμπ, κάτι άλλωστε που τον χαρακτήρισε και στις προηγούμενες δύο τηλεμαχίες.

Να σταθούμε ιδιαίτερα στο ότι ο Τραμπ χαρακτήρισε τρεις φορές την Χίλαρι «κακιά γυναίκα», ενώ η Κλίντον τον είπε «μισογύνη» και «προδότη».

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έριξε όλο το βάρος στο να κατηγορεί την Χίλαρι για ο,τιδήποτε μπορούσε να σκεφτεί, ενώ περισσότερες από 15 ήταν οι φορές που την διέκοψε. Αντιθέτως, σε μια από τις λίγες φορές που έκανε το ίδιο η Κλίντον, ο Τραμπ της μίλησε πολύ απότομα ζητώντας της να σταματήσει να μιλά και να μην τον διακόπτει.

Η Χίλαρι από την πλευρά της προσπαθούσε να αλλάζει θέμα και να πηγαίνει τη συζήτηση εκεί που τη συνέφερε.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Τραμπ ότι δεν ξέρει αν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και ότι αυτό θα το αποφασίσει εκείνη τη στιγμή, προσθέτοντας ότι οι εκλογές αυτές είναι στημένες.

Να σημειώσουμε ότι ο Τραμπ είχε στο πλευρό του τον γεννημένο στην Κένυα ετεροθαλή αδερφό του Μπαράκ Ομπάμα, Μαλίκ, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Από την άλλη πλευρά η Χίλαρι είχε κοντά της τον σύζυγό της Μπιλ και την κόρη τους Τσέλσι, που την ακολούθησαν στο Λας Βέγκας.

Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι για ακόμη μια φορά δεν χαιρέτησαν ο ένας τον άλλον κατά την είσοδό τους.

Ο Κρις Ουάλας ζήτησε από το κοινό να αποφύγουν τα χειροκροτήματα κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ.

Πρώτο θέμα η Δικαιοσύνη

Η πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου προς τους δύο υποψηφίους αφορούσε στο Ανώτατο Δικαστήριο και ποιοι θα τοποθετηθούν σε αυτό, με την Χίλαρι να τονίζει: «Το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να εκπροσωπεί τα δικαιώματα των πολλών και των αδύναμων. Έχω μεγάλες διαφωνίες σε σχέση με τους καταλληλότερους για τις θέσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτοί που θέλω να διορίσω είναι οι πλέον κατάλληλοι για αυτή τη δουλειά».

Ο Τραμπ από την πλευρά του είπε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν οι κατάλληλοι σε αυτή τη θέση. Πρόσφατα ορισμένοι έκαναν αρνητικά σχόλια για μένα και αναγκάστηκαν μετά να ζητήσουν συγγνώμη. Αν εκλεγώ οι δικαστές θα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα και να τηρούν το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος».

Κόντρα για την οπλοκατοχή και τις αμβλώσεις

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε και οι δύο υποψήφιοι είχαν διαφορετική άποψη ήταν το θέμα της οπλοκατοχής και της δεύτερης τροπολογίας. Η Κλίντον αφότου ξεκαθάρισε ότι σέβεται απόλυτα μια τόσο σοβαρή υπόθεση όπως η οπλοκατοχή, τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων, καθώς «υπάρχουν πολλά και σοβαρά παραθυράκια στο νόμο περί οπλοκατοχής». Την άποψη αυτή δεν συμμερίστηκε ο Τραμπ, ο οποίος ήταν κάθετος στο θέμα: «Η δεύτερη τροπολογία είναι σημαντική για όλους τους Αμερικανούς και θα πρέπει να παραμείνει ως έχει».

Ακολούθησε ακόμη ένα κοινωνικό θέμα, αυτό της έκτρωσης όπου πάλι υπήρξε διαφωνία μεταξύ των δύο. Η Χίλαρι υπογράμμισε ότι μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να βαραίνει αποκλειστικά τις γυναίκες, καθώς αφορά την υγεία τους και έχουν αυτό το δικαίωμα. Ο Τραμπ ήταν ιδιαίτερα παραστατικός, αναφέροντας ότι κανείς δεν πρέπει να μπορεί να «ξεριζώσει» ένα έμβρυο από την κοιλιά μιας γυναίακς κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει στον διορισμό δικαστών που θα είναι υπέρμαχοι της ζωής.

Μετανάστευση

Στη συνέχεια η συζήτηση πέρασε στο φλέγον θέμα της μετανάστευσης. Κλίντον και Τραμπ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να απελαύνονται παράνομοι μετανάστες, όμως η Κλίντον ανέφερε ως παράδειγμα ένα κοριτσάκι με το οποίο είχε συνομιλήσει στο παρελθόν και φοβόταν μήπως απελαθούν οι γονείς της γιατί δεν έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, ενώ εκείνη που γεννήθηκε στη χώρα έχει αυτό το δικαίωμα. Με αυτή την αναφορά θέλησε να τονίσει ότι δεν θέλει να χωρίζουν οικογένειες και ότι οι μετανάστες θα πρέπει να βοηθηθούν από το κράτος και σε οι κονομικό επίπεδο, αφού πληρώνονται λιγότερο από τους υπόλοιπους. Ο Τραμπ αντέδρασε λέγοντας ότι ακόμη και ο Ομπάμα έχει διώξει πολλούς παράνομους από τη χώρα. Δεσμεύτηκε ότι θα χτίσει ένα μεγάλο τείχος και ότι θα ισχυροποιήσει τη συνοριοφυλακή. Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμήσει τα ναρκωτικά που έρχονται στη χώρα και αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. «Σχετικά με τις απελάσεις, λέω ότι είτε έχουμε σύνορα, είτε όχι. Δεν μπορεί κάποιος να μπαίνει τόσο εύκολα σε μια χώρα και μετά να θέλει να γίνει πολίτης της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

Στο ντιμπείτ και ο… Πούτιν

Για μια ακόμη φορά επανήλθε το θέμα Πούτιν και Ρωσία με την Χίλαρι να καλεί τον αντίπαλό της να ξεκαθαρίσει αν τον γνωρίζει και αν έχει σχέσεις μαζί του, καθώς όπως είπε οι Ρώσοι έχουν χακάρει τους λογαριασμούς του κράτους και δίνουν πληροφορίες στο WikiLeaks. Ο Τραμπ επανέλαβε ότι δεν γνωρίζει προσωπικά τον Πούτιν, ούτε τον έχει συναντήσει ποτέ, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία των δύο χωρών για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Έριξε βέβαια και το «καρφί» του για τους Δημοκρατικούς, υποστηρίζοντας ο Πούτιν είχε μια πολύ πιο πετυχημένη εξωτερική πολιτική από τον Ομπάμα και την Κλίντον.

Η Κλίντον, μάλιστα, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι έχει στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να αρνείται την κατηγορία και να λέει ότι απλά θα έχει καλύτερη σχέση με τον Ρώσο ηγέτη.

«Έχει πει ωραία λόγια για μένα. Δεν έχει κάνενα σεβασμό γι’ αυτήν, δεν έχει σεβασμό στον πρόεδρό μας και έχουμε σοβαρό πρόβλημα» συνέχισε ο Τραμπ.

«Ε, αυτό συμβαίνει γιατί προτιμά να έχει έναν αχυράνθρωπο ως πρόεδρο των ΗΠΑ» απάντησε η Κλίντον με τον Τραμπ να σπεύδει να την διακόψει λέγοντας «όχι αχυράνθρωπος, όχι αχυράνθρωπος».

Όσον αφορά στο ζήτημα της οικονομίας, ο Τραμπ είπε ότι θα μειώσει τους εταιρικούς φόρους με παράλληλη αύξηση του ΑΕΠ, κάτι που εξόργισε την Χίλαρι. Όπως είπε, ο Τραμπ υπόσχεται ότι οι φόροι θα φτάσουν τρεις φορές κάτω, κάτι ανέφικτο, ενώ η ίδια είναι ειλικρινής, αφού δεσμεύεται ότι δεν θα ρίξει τους φόρους, αλλά δεν θα τους ανεβάσει κιόλας ούτε ένα σεντ και υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την οικονομία που μπορεί να εξυπηρετήσει το εθνικό χρέος.

Ο Τραμπ στη συνέχεια κατηγόρησε τον σύζυγο της Κλίντον, Μπιλ, ότι εξαιτίας της συμφωνίας για ελεύθερο εμπόριο στη Βόρεια Αμερική που υπέγραψε, οι Αμερικανοί πολίτες χάνουν τις δουλειές τους.

Τραμπ: Δεν ξέρω αν θα σεβαστώ το αποτέλεσμα των εκλογών

Σε ερώτηση του Ουάλας για το αν θα σεβαστεί ο Τραμπ το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος απέφυγε να απαντήσει τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει την συγκεκριμένη στιγμή και ότι θα φανεί όταν μάθει το αποτέλεσμα. Κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι είναι διεφθαρμένα, ενώ επιτέθηκε και στην Κλίντον τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφια καθώς είναι κατηγορούμενη για πολλά πράγματα, κάτι που αποδεικνύει ότι οι εκλογές είναι στημένες. Η τοποθέτηση αυτή δεν άρεσε στην Χίλαρι που αποκάλεσε ψεύτη τον Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη και σε απονομή βραβείων ΕΜΜΥ έχει αναφερθεί σε στημένο διαγωνισμό, κάτι που αποτελεί πάγια τακτική του να υποστηρίζει ότι όλα είναι στημένα.

Επανερχόμενοι στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής και την κατάσταση σε Συρία-Ιράκ, η Χίλαρι ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να στείλουμε αμερικανούς στρατιώτες στο Ιρακ. Θέλουμε να βρούμε τους ηγέτες αλλά και τους μαχητές του ISIS και να διαλύσουμε το Ισλαμικό Κράτος». Ο Τραμπ ήταν για ακόμη μια φορά επιθετικός κατηγορώντας την Χίλαρι ότι «είχαμε την Μοσούλη και τη χάσαμε λόγω δικών σου λαθών. Το Ιράν καταλαμβάνει το Ιράκ αυτή τη στιγμή.Το Χαλεπι είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτά οφείλονται στη Χίλαρι. Οι πρόσφυγες από τη Συρία είναι ο Δούρειος Ίππος του ISIS. Εδώ και τρεις μήνες ακούμε για επιχείρηση στη Μοσούλη και δεν τη βλέπουμε. Οι μαχητές του ISIS δε θα σε περιμένουν. Προετοιμάζονται. Χάσαμε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, της έκπληξης. Οι μεγάλοι στρατηγοί όπως ο Πάτον δεν λειτουργούσαν έτσι, ακολουθούσαν άλλες, περισσότερο αποτελεσματικές τακτικές».

Κλείνοντας ο Τραμπ εξέπληξε δηλώνοντας ότι εκείνος θα φερθεί πολύ καλύτερα στις μειονότητες απ’ ότι η αντίπαλός του, ενώ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που ψηφίσουν οι πολίτες Χίλαρι θα ζήσουν απλά μια συνέχεια της πολιτικής Ομπάμα για τέσσερα ακόμη χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.