ΤΗΛΕΣΤΑΡ του MEGA μετράνε τα …ΦΡΑΓΚΑ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ στην ΠΕΙΝΑ!

Αναρωτιόμαστε που βρίσκονται αυτές τις δύσκολες ώρες για τους εργαζόμενους του MEGA και το κανάλι οι ακριβοπληρωμένοι και “σταρ” τηλεσχολιαστές-παρουσιαστές του ιστορικού σταθμού που …έδιναν καθημερινά αγώνα υπέρ των Μνημονίων και του “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 5 Ιουλίου του 2015.

Την ώρα που η κλεψύδρα αδειάζει και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι έως και 16 μήνες από την άλλη όχθη οι “φίρμες” δημοσιογράφοι του σφυρίζουν αδιάφορα…

Για το οριστικό -όπως φαίνεται- τέλος του MEGA, έγιναν πολύ σοβαρές δημόσιες επισημάνσεις, για τη διαδρομή του και φύση των ΜΜΕ την Ελλάδα. Έγινε όμως και αφορμή για τους συνήθεις γελωτοποιούς του βασιλέως να δώσουν τις καλύτερες παραστάσεις τους. Δεν ενδιαφέρονται για τους εκατοντάδες εργαζόμενους που εμπαίζονται δυο χρόνια. Άλλωστε ποτέ δεν ήταν με αυτούς. Αντίθετα επιβίωσαν στην πλάτη τους και εν πολλοίς τους πήραν στον λαιμό τους. Ενδιαφέρονται να αθωώσουν τα αφεντικά τους για τον βίο και πολιτεία τους στην τηλεόραση και στο χώρο του Τύπου. Με το πρόσχημα ότι «έκαναν ενημέρωση» και έπρεπε να επιβιώσουν, αλλά με τα λεφτά των άλλων.

Οι γελωτοποιοί του βασιλέως είναι ένα είδος παρα-δημοσιογραφίας «επιπέδου», που άνθισε παράλληλα με τη σήψη, τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Σαν τα λάχανα που τρέφονται από την κοπριά. Πχ στο MEGA δίπλα στους εργαζομένους και τους παρουσιαστές που τιμούσαν με τη δουλειά τους το κανάλι υπήρχαν κι αυτοί που με την εμφάνισή τους αφαιρούσαν. Εξαιτίας τους το πραγματικό τέλος του MEGA είχε προηγηθεί του κλεισίματος. Με την απαξίωσή του. Με την αποστροφή του κοινού τα τελευταία χρόνια σε κάποιες ενημερωτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.

Οι γελωτοποιοί αποτελούν μια ιδιότυπη αριστοκρατία του μιντιακού χώρου που εξασφάλιζαν υψηλούς μισθούς, προνόμια, και ισχύ, όχι από τη δουλειά τους και την αξία τους, αλλά από το νταλαβέρι με τα αφεντικά και τις παρέες των αφεντικών. Κυρίως με την προθυμία τους να τους φτιάξουν τη διάθεση, να είναι πάντα ευχάριστοι, ή να λειτουργούν σαν καμαρίλα.

Η επαγγελματική αξιολόγησή τους δεν γίνονταν στο ρεπορτάζ, στο γυαλί, στον ιδρώτα του γραφείου, αλλά στα ακριβά εστιατόρια του κέντρου και των βορείων προαστίων, στις καλοκαιρινές μπιρίμπες στα κότερα και στις σαχλαμαρίτσες των δεξιώσεων και των «ντινέ» για λίγους.

Αυτό που ίσως ξαφνιάζει σήμερα τους γελωτοποιούς είναι ότι σ’ αυτές τις συναναστροφές δεν υπάρχουν πια υπουργοί να χαριεντίζονται με τον οικοδεσπότη και τους καλεσμένους του -που φέσωναν τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία, ή την εφορία… Δεν μπορούν να συνηθίσουν στην ιδέα ότι δεν υπάρχει μεταξύ τους ένας πρωθυπουργός να του πουν ένα ωραίο ανέκδοτο και να ξεκαρδιστούν όλοι στα γέλια. Όλο με Άδωνι τη βγάζουν…

Αυτό τους δημιουργεί παραισθήσεις. Ο Τσίπρας στη φαντασία τους μετατρέπεται σε έναν διώκτη των ΜΜΕ. Αλλιώς θα ήταν εκεί, μαζί με τα αφεντικά των ΜΜΕ και τους φίλους τους. Οι υπουργοί του απειλούν την αστική δημοκρατία. Αλλιώς θα έπρεπε να κάθονται στην ίδια ροτόντα μαζί τους, να κάνουν κομπλιμέντα στην οικοδέσποινα της κάθε βραδιάς για τη μαγειρική της (και ας έτρωγαν κέτερινγκ), ή τις δημιουργίες της Φιλιππινέζας.

Τους δημιουργεί επίσης αισθήματα επιθετικότητας με τα οποία αντικατέστησαν την προσποιητή «ανωτερότητα» που επιδείκνυαν τον καιρό της δόξας τους. Όταν αγόρευαν υπέρ του Σημίτη και του πατρός Μητσοτάκη και κατά του Ανδρέα Παπανδρέου. Όταν εξηγούσαν γιατί βλάπτουν την κοινωνία οι απεργοί και γιατί οι αριστεροί κρύβουν μέσα τους τον Στάλιν.

Οι γελωτοποιοί δεν ξέρουν γιατί κατέρρευσε το MEGA. Δεν ξέρουν τίποτε για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν και για τις λοιπές ακάλυπτες υποχρεώσεις του. Ούτε το «τέλος συχνοτήτων» -που θεωρούν τεκμήριο νομιμότητας- δεν πλήρωνε. Δεν έχουν υπόψη τους για μετόχους που έδιναν δουλειές του καναλιού στον… εαυτό τους, με τίμημα που αποφάσιζαν οι ίδιοι. Για τις μετοχές της μιας επιχείρησης που ενεχυριάζονταν για δάνεια της άλλης ταυτόχρονα!

Δεν θυμούνται γιατί το κανάλι εγκαταλείφθηκε από το κοινό του και γιατί υποχωρούσε στις μετρήσεις. Δεν έχουν ιδέα για τις ίντριγκες με την εξουσία και τις σχέσεις με τη διανομή του κρατικού και κοινοτικού χρήματος.

Προτιμούν να ξεχνούν ότι οι παχυλοί μισθοί τους -κατά κανόνα μέσω προσωπικής εταιρίας- δεν προέρχονταν από την απόδοση υγιών επιχειρηματικών κεφαλαίων, αλλά από δάνεια που δεν επρόκειτο να αποπληρωθούν ποτέ και γι’ αυτό άλλωστε φαλίρισε το μαγαζί.

Προβάλουν ότι τα αφεντικά τους… εκβιάζονταν από τους Συριζαίους και εννοούν ως εκβιασμό ότι από το 2015 δεν υπάρχει πλέον πρωθυπουργός να καθαρίσει για το δάνειο, υπουργός να δώσει την κρατική δουλειά εκεί που έπαιρναν το ρεγάλο τους, ή να κάνει τα στραβά μάτια στα χρέη, να φροντίσει να μπει η δικαστική τους δίωξη στο αρχείο. Είναι τα ίδια αφεντικά -όσα δεν χρεοκόπησαν ακόμη για την ακρίβεια- που θεωρούν τις τηλεοπτικές άδειες ακριβές για τους ίδιους, σαν να είναι προορισμένοι εκ Θεού να έχουν κανάλι. Χώρια που υπάρχει κίνδυνος να μπουν και άλλοι στον χώρο στα πλαίσια της «άλωσης», από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι γελωτοποιοί του βασιλέως, θεωρούν ότι η νομιμότητα, η άρνηση συναλλαγής στο παρασκήνιο, συνιστά… δίωξη, την οποία υφίστανται τα καημένα τα αφεντικά τους από τους κακούς που κυβερνούν σήμερα. Διώκτες είναι όσοι δεν εννοούσαν να καταλάβουν ότι την κυβέρνηση την αναθέτουν τα κανάλια και όχι οι ψηφοφόροι. Πχ ο αχρείος Τσίπρας πήγε και κέρδισε εκλογές χωρίς να τους έχει δίπλα του. Δεν δέχθηκε να τον δελεάσουν, όπως αποκάλυψε η γάτα Ιμαλαΐων.

Προτιμούν να ξεχνούν ότι το MEGA έκλεισε επειδή στην τελευταία φάση του είχε χρέη και οι μέτοχοί του είχαν κι αυτοί χρέη. Για την ακρίβεια ο ένας μέτοχος, δεν είχε κανέναν λόγο να το συντηρεί αφού διαθέτει και άλλο κανάλι. Οι άλλοι δύο χρωστούσαν τα μαλλιοκέφαλα τους και δεν πλήρωναν, αλλά -αν μιλήσουμε για εκβιασμούς- περίμεναν να τους ξαναδανείσουν οι τράπεζες προτάσσοντας τους εργαζομένους τους οποίους οι ίδιοι άφηναν απλήρωτους.

Εμφανίζουν ως εκβιαζόμενους αυτούς που εκβίαζαν κυβερνήσεις, απειλούσαν και στοχοποιούσαν πολιτικούς που δεν τους έκαναν τα χατίρια, ή δεν ανήκαν στον κύκλο των pet που συντηρούσαν, έκαναν δήθεν ενημέρωση με μονοθεματικά δελτία εναντίον των κυβερνήσεων, διέσυραν πρωθυπουργούς και τις οικογένειες τους επειδή δεν κάθονταν «σούζα». Βρίσκουν ότι η νομιμότητα είναι… εκβιασμός.

Οι γελωτοποιοί του βασιλέως θεωρούν φυσική τους κατάσταση τον συγχρωτισμό τους με την οποιαδήποτε εξουσία αρκεί να είναι πειθήνια στα αφεντικά. Τους γοήτευε η «αστική Αθήνα» και ας είχαν εισχωρήσει στα στέκια τους πρόσωπα του του σκοινιού και του παλουκιού. Και ας χρηματοδοτούνταν ο πολυτελής βίος τους από τη λεηλασία των δημοσίων πόρων, αλλά και από χειρότερες πρακτικές. Ας χρεοκοπούσαν τα ΜΜΕ τους, αλλά όχι και οι ίδιοι.

Οι ίδιοι γελωτοποιοί άλλωστε λοιδορούσαν, όταν δεν απειλούσαν, τους Αγγελόπουλους που μπήκαν στα ΜΜΕ με δικά τους λεφτά, δεν έκαναν δουλείες με το κράτος και όταν αποχώρησαν πλήρωσαν μέχρι ευρώ τα Ταμεία και την εφορία και με το παραπάνω το προσωπικό.

Οι δυστυχείς βαίνοντας προς την παρακμή τους δεν μπορούν να χωνέψουν ότι MEGA το έκλεισαν αυτοί που νόμιζαν ότι η δουλειά του καναλάρχη είναι να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό πως θα κυβερνήσει και στους υπουργούς τι θα υπογράφουν. Όσοι νόμιζαν ότι ένα κανάλι δεν κάνει ενημέρωση, αλλά επιβάλει στους πολίτες τι θα ψηφίσουν. Όσοι θεωρούσαν ότι κάποιες τηλεοπτικές επιχειρήσεις που στήθηκαν πάνω στην αυθαιρεσία και το δημόσιο χρήμα, ήταν ισόβια πρυτανεία για τους ίδιους.

Πηγή:”Ανοιχτό παράθυρο”

Η άλλη όψη της αλήθειας (από την οικογένεια Βαρδινογιάννη) για το MEGA

• 2009-2013 Αναλαμβάνει πρόεδρος ΔΣ ο Σ. Ψυχάρης (ΔΟΛ). Μείωση διαφημιστικής αγοράς κατά 60%. Πώληση μεριδίου Μέγκα στην Νόβα (50 εκ έσοδο) και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (25 εκ).
• Η οικογένεια Βαρδινογιάννη πρότεινε συνέργεια του Μέγκα με άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς για μείωση λειτουργικού κόστους. Οι άλλοι εταίροι αρνήθηκαν.
• 2014 Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει το στέλεχος του ΔΟΛ Ν. Πεφάνης και η διοίκηση περνά ολοκληρωτικά σε εκπροσώπους του ΔΟΛ
• 2015 Η οικογένεια Βαρδινογιάννης είναι οι μόνοι μέτοχοι που δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (15 εκ.) ενώ οι άλλοι δύο εταίροι ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟΣ αρνούνται.
• 2016 Α΄ Εξάμηνο: Οι δύο εταίροι που διοικούν το Μέγκα (ΔΟΛ και Πήγασος) δεν καταβάλλουν τους τόκους των δανείων και οι πιστώτριες τράπεζες με πρωτοφανείς συνοπτικές διαδικασίες καταγγέλλουν το δάνειο και οδηγούν τον σταθμό στην οικονομική ασφυξία (Να σημειωθεί ότι: Τις παραγωγές του σταθμού έχει κατά κύριο λόγο η «Άνωση» θυγατρική εταιρία Πήγασου. Λανθασμένες επιλογές οδηγούν την εταιρία σε κακή οικονομική κατάσταση (αγοράστηκε πρόγραμμα 30 εκ. το οποίο δεν είχε μεταδοθεί, ενώ το κόστος της αγοράς απεδείχθη προσφάτως πως ήταν το διπλάσιο από αντίστοιχο κόστος αγοράς των ιδίων προγραμμάτων από άλλα ελληνικά κανάλια)
• Ταυτοχρόνως ΔΟΛ και Πήγασος αρνήθηκαν να πληρώσουν απαιτήσεις ύψους 9 εκ προς το Μέγκα. Και μόνον αυτές οι απαιτήσεις εάν είχαν πληρωθεί το κανάλι δεν θα είχε πρόβλημα να πληρώσει τους τόκους του δανείου και δεν θα είχε καταγγελθεί η σύμβαση από την τράπεζα. Οι δύο εταιρίες των βασικών μετόχων εκπλειστηριάζονται. Λίγο πριν από τον διαγωνισμό ο Πήγασος πωλεί ιδιωτικά το 20% των μετοχών του Μέγκα σε εταιρία του Ι. Σαββίδη και εισπράττει 5 εκ χωρίς την συναίνεση των πιστωτών!
• 2016 Β΄ Εξάμηνο: Οι τράπεζες κατάσχουν όλους τους λογαριασμούς του σταθμού. Οι 150 εργαζόμενοι που συνεχίζουν να εργάζονται και να στηρίζουν τον σταθμό δεν μπορούν να πληρωθούν. Οι υπόλοιποι 300 προχωρούν σε επίσχεση εργασίας.
• Πρώτοι οι μέτοχοι της οικογενείας Βαρδινογιάννη στηρίζουν από δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους εργαζομένους καταβάλλοντας δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας καθώς και ορισμένους μισθούς. Συνολικά με τους λοιπούς μετόχους καταβλήθηκαν 6 εκ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων και πιστωτών του σταθμού.
• 2017 Ιούλιος: Οι κκ Μαρινάκης και Σαββίδης γίνονται βασικοί μέτοχοι του σταθμού. Ο τελευταίος μεταβίβασε τις μετοχές του σε άλλη εταιρία τον Οκτώβριο. Ο σταθμός στηρίζεται από την οικογένεια Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη.
• Το τελευταίο εξάμηνο: Οι εναπομείναντες μέτοχοι αποδύονται σε αγώνα δρόμου να εξυγιάνουν τον σταθμό.

1. Δεσμεύονται για την καταβολή 15 εκ.
2. Αναθέτουν οικονομική πραγματογνωμοσύνη στην εταιρία Grant Thornton.
3. Αναθέτουν την νομική προστασία στο γραφείο Ποταμίτη – Βεκρή.
4. Ολοκληρώνουν το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας.
5. Από τον Ιούλιο του 2017 διαπραγματεύονται με τις τράπεζες οι οποίες αποδέχονται τις προτάσεις τους τον Δεκέμβριο 2017.
6. Οι τράπεζες θέτουν ως επιπλέον προϋπόθεση την σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η γνώμη αυτή δίδεται στις 9 Ιανουαρίου 2018, δύο μόλις ημέρες πριν από την ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων συμμετοχής στον διαγωνισμό.

• 27 Νοεμβρίου 2017: Προκηρύσσεται διαγωνισμός αδειοδότησης και τροποποιείται ο σχετικός νόμος. Ο νέος νόμος απέκλειε την δυνατότητα του Μέγκα να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και το οδηγεί σε κλείσιμο στις 26 Φεβρουαρίου 2017.
• Η Εμπλοκή του ΕΣΡ: Στις 12 Δεκεμβρίου 2017 το Μέγκα υπέβαλλε επίσημο ερώτημα στο ΕΣΡ το οποίο είχε ως εξής: «Στην περίπτωση που στον διαγωνισμό για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας συμμετείχε μία νέα εταιρία η οποία σε μεταγενέστερο χρόνο από την αίτηση, με βάση μίας συμφωνίας εξυγίανσης, θα της μεταβιβαζόντουσαν στοιχεία ενεργητικού της Τηλέτυπος (ιδιοκτήτρια εταιρία του Μέγκα), η εταιρία αυτή θα θεωρείτο από το ΕΣΡ συνέχεια του Μέγκα; Θα είχε αυτή η νέα εταιρία το δικαίωμα νομίμου λειτουργίας του Μέγκα; Θα επέτρεπε το ΕΣΡ να λειτουργεί το Μέγκα μετά την 26/2/2018 η θα διέκοπτε την λειτουργία του;» Το ΕΣΡ απάντησε σχεδόν έναν μήνα μετά, στις 8 Ιανουαρίου 2018, πρωτοφανώς: «Η Ολομέλεια του ΕΣΡ αποφάσισε ομοφώνως να μην απαντήσει στο ερώτημα της εταιρίας». Η συμμετοχή λοιπόν μιας νέας εταιρίας στον διαγωνισμό χωρίς την βεβαιότητα πως αυτή θα εθεωρείτο συνέχεια του Μέγκα, δεν διασφάλιζε την λειτουργία του σταθμού ακόμα και εάν η εταιρία ελάμβανε τηλεοπτική άδεια.

Συμπερασματικά λοιπόν από το χρονολόγιο που παρατέθηκε προκύπτει αβίαστα πως ενώ οι βασικοί μέτοχοι του σταθμού κατέβαλλαν διαρκώς προσπάθειες σε κάθε επίπεδο, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο καθώς και στον τραπεζικό τομέα για να επαναλειτουργήσει ο σταθμός, τόσο ο νέος νόμος όσο και η άρνηση του ΕΣΡ να αναλάβει την ευθύνη που συνταγματικά του αναλογεί, οδήγησαν τα πράγματα σε αδιέξοδο. Οι ευθύνες των δύο εταίρων που αποχώρησαν (ΔΟΛ και Πήγασος) είναι προφανείς.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη -και αυτό το γνωρίζουν καλά όλοι- στήριξε κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι σημερινοί δύο μέτοχοι (Οικογένεια Βαρδινογιάννη και Ε. Μαρινάκης) ανέλαβαν στην κρίσιμη τελευταία φάση μέρος των χρεών καταβάλλοντας μισθούς, δώρα και επιδόματα σε εργαζόμενους και αξιοποίησαν στελέχη τους προκειμένου με ταχύτατες διαδικασίες, εμπεριστατωμένα και με υπευθυνότητα να μπουν οι βάσεις για να ξαναλειτουργήσει πλήρως το Μέγκα. Δυστυχώς χωρίς την στήριξη των θεσμικών οργάνων της πολιτείας, με τον νέο νόμο που παρήγαγε αρνητικά αποτελέσματα, με την καθυστέρηση των Τραπεζών, με την αβελτηρία του ΕΣΡ, η προσπάθεια απέβη άκαρπη.
Με την υφιστάμενη νομοθεσία και την άρνηση του ΕΣΡ να καθορίσει το πλαίσιο η λειτουργία του Μέγκα ήταν αδύνατη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.