Το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναδεικνύει ο γερμανικός Τύπος, την επομένη της πολιτικής απόφασης για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης που ελήφθη στο Eurogroup της Δευτέρας.
«Ένα βήμα απομένει ακόμη να γίνει: η αναδιάρθρωση του χρέους. Διότι το ΔΝΤ δεν είναι το μόνο που εκτιμά ότι η Αθήνα δεν θα καταφέρει με δικές της δυνάμεις και παρά τις μεταρρυθμίσεις να απαλλαγεί από το βουνό χρέους ύψους 179% επί του ΑΕΠ. Αυτό το βάρος πιέζει και καθυστερεί τη χώρα και στα σχέδιά της να αναχρηματοδοτηθεί με φρέσκο χρήμα, από τα μέσα του χρόνου στις κεφαλαιαγορές. Ήδη διαφαίνεται προς ποια κατεύθυνση θα μπορούσε να κινηθεί , διότι η Αθήνα έχει λάβει στο μεταξύ ένα μέρος των ελαφρύνσεων στο πλαίσιο βραχυπρόθεσμων μέτρων. Τότε υπήρξε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και μείωση των επιτοκίων» αναφέρει η εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης, σχολιάζοντας την πρόοδο της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης.
Eπίσης, στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται:
«Για μεγάλο διάστημα η Ελλάδα θεωρούνταν το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης. Η Αθήνα αντιστεκόταν στις μεταρρυθμίσεις και παρά τις ενισχύσεις δισεκατομμυρίων η χώρα δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της. Τώρα όμως οι δανειστές βρίσκουν μόνο καλά λόγια (για την Ελλάδα). Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, αν και σε χαμηλά επίπεδα.
Ακόμη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πάλαι ποτέ επαναστάτης, υλοποιεί στο μεταξύ τις οδηγίες των δανειστών με μεγαλύτερη συνέπεια από όλους τους προκατόχους του. Με τον Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο “σχεδόν όλα έγιναν πιο εύκολα” λέει επαινετικά ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Το ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι τώρα συνεργάσιμη δεν αποτελεί έκπληξη. Διότι σε λίγο καιρό ο Τσίπρας θα μπορέσει να δρέψει τους καρπούς της μακρόχρονης πολιτικής περικοπών. Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται επιτέλους η έξοδος από τα προγράμματα προσαρμογής που δρομολογήθηκαν πριν από οκτώ χρόνια περίπου».
Παράλληλα, στο άρθρο αναφέρεται ότι σύντομα θα ανακύψει και πάλι το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους το οποίο θα φέρει τον Έλληνα πρωθυπουργό σε δίλημμα: «Από τη μια πλευρά ζητά εδώ και χρόνια ελάφρυνση του χρέους. Από την άλλη, όμως, γνωρίζει ότι αυτή συνοδεύεται αναγκαστικά από νέα δημοσιονομικά και μεταρρυθμιστικά μέτρα. Ο Τσίπρας μάλλον θα δυσκολευτεί να το εξηγήσει αυτό στους συμπατριώτες του. Διότι, εδώ και μήνες τους λέει ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα θα απελευθερωθεί για πάντα από την επιτροπεία των δανειστών».
Στο Βέλγιο η γαλλόφωνη «Le Soir» έχει τίτλο «Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ αντιμετωπίζουν το ελληνικό χρέος», επισημαίνοντας ότι σιγά-σιγά αρχίζει να προετοιμάζεται η χορογραφία του τέλους του ελληνικού σχεδίου διάσωσης, αρχής γενομένης από την πρόσκληση προς το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την παρουσίαση μίας ανάλυσης της πορείας του χρέους, η οποία θα λαμβάνει υπόψη «την παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης».
Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ καλείται να επιδείξει αισιοδοξία και να συμπεριλάβει στους υπολογισμούς του τον αντίκτυπο των θετικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν από την Ελλάδα. Το δημοσίευμα παραθέτει, επίσης, ορισμένες από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, κυρίως όσον αφορά την πεποίθησή του ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι εξίσου καλές τόσο για τον ελληνικό λαό, όσο και για τους επενδυτές και ότι το πακέτο των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης ήταν η τελευταία βαριά δέσμη μέτρων.
Στα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, κυρίως στην απόφαση εκταμίευσης μίας νέας δόσης 6,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αναφέρονται, επίσης, δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα του RTBF (Belga) με τίτλο «Η ευρωζώνη δίνει το πράσινο φως για την καταβολή μίας νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα», στη L’ Echo, με τίτλο «Μία νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα», και στην ηλεκτρονική έκδοση της La Libre Belgique, με τον τίτλο «Η Ευρωζώνη επικυρώνει την εκταμίευση βοήθειας ύψους 6,7 δισ. ευρώ» (AFP).
Η φλαμανδόφωνη De Tijd βλέπει να αναβιώνει το φάντασμα του υπέρογκου ελληνικού χρέους και να αναζωπυρώνεται η σχετική διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ-Ευρώπης, υπό τον τίτλο «Το νέο αφεντικό του Eurogroup πρέπει να πατήσει το κουμπί για να αρχίσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος», το οποίο αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup. Όπως τονίζεται, μετά το χθεσινό «πράσινο φως» που έδωσαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για την εκταμίευση της προτελευταίας δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μ. Σεντένο, θα είναι αυτός που θα κληθεί να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Από την πλευρά της, η De Morgen αναδημοσιεύει ρεπορτάζ του Belga υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα παίρνει τα τελευταία δισεκατομμύρια από το ΕΜΣ».
Τέλος, η RTBF προβάλει το γεγονός ότι η οικονομική κρίση ευθύνεται για την κάθετη πτώση του ποσοστού των καπνιστών στην Ελλάδα. Σημειώνεται, ότι, παρά τα πολλά μειονεκτήματα της ελληνικής κρίσης και τα δεινά που έχει φέρει στον πληθυσμό, μία αξιοσημείωτη αρετή που τρύπωσε μεταξύ των συνεπειών είναι η δραματική μείωση του καπνίσματος. Η Ελλάδα το 2009 βρισκόταν στην πρώτη θέση ως προς τον αριθμό των καπνιστών με ποσοστό 42%, μία τάση που αντιστράφηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, με το αντίστοιχο ποσοστό να πέφτει στο 27,1% το 2017.