Θα διώχνουν τις οικογένειες από τα σπίτια τους αλά …Ισπανία;

Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης

Δικηγόρος Αθηνών

Ο δικηγόρος Χρήστος Ηλ. Τσίχλης

Με το μοντέλο της Ισπανίας και αρχής γενομένης τον Οκτώβριο, ανοίγει επισήμως η ηλεκτρονική αγορά πλειστηριασμών. Πλέον, δεν θα χρειάζεται να παραπέμπει η Τράπεζα το ακίνητό σας στο Ειρηνοδικείο και να υφίσταται την «συναισθηματική» ή άλλη πίεση, ενώπιον μάλιστα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Μέσα από το internet, θα διενεργούνται πλειστηριασμοί ακινήτων. Μάλιστα, η διενέργεια πλειστηριασμών διαδικτυακά αναμένεται να αυξήσει τόσο το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών, όσο και τις προσφερόμενες τιμές, άρα, κατ’ επέκταση και τα προσδοκώμενα τραπεζικά έσοδα.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων,σε σχετική ανακοίνωση της,τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει σε αστυνομικούς να συμμετέχουν σε διαδικασία όπου οι τράπεζες θα πλειστηριάζουν τα σπίτια του κόσμου, διότι η περιουσία αποκτήθηκε με κόπους και θυσίες και θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια, προκειμένου η εν λόγω διάταξη να κριθεί Αντισυνταγματική.
Στην Ισπανία, με την συμβολή της αστυνομίας, 35.000 πρώτες κατοικίες κατασχέθηκαν το 2014 από ιδιοκτήτες που δεν μπορούσαν πλέον να αποπληρώνουν τα δάνειά τους, αριθμός που δείχνει μια ετήσια αύξηση κατά 7,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.Το 2014 κατασχέθηκαν για να πωληθούν 34.680 πρώτες κατοικίες, δηλαδή 95 την ημέρα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας (INE).
Οι ένοικοι αυτών των κατοικιών αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και να παραδώσουν τα κλειδιά τους στην τράπεζα για να τακτοποιήσουν την οφειλή τους ή να φύγουν πριν από την άφιξη των δικαστικών κλητήρων.Η μεγάλη πλειονότητα (38.961) ήταν πρώτες κατοικίες, σε αντίθεση με τις δευτερεύουσες κατοικίες ή εκείνες που προορίζονται για ενοικίαση.Στην Ισπανία,άνθρωποι μεταφέρονται στα νοσοκομεία με κρίσεις πανικού, αυτοκτονούν ή καταλήγουν στο δρόμο μαζί με τα μικρά παιδιά τους…Το κύμα της διαμαρτυρίας ξεσηκώθηκε μετά από τις αυτοκτονίες δύο ανθρώπων που απειλούνταν με έξωση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναγκαστεί να αναλάβει δράση.Έτσι, η κυβέρνηση ανέστειλε για δύο χρόνια τις εξώσεις δανειοληπτών με μικρά παιδιά, όσων έχουν αναπηρία, καθώς και των μακροχρόνια ανέργων.

Στην Ισπανία 3,4 εκατομμύρια κατοικίες είναι άδειες, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που διώχνει 100 οικογένειες την ημέρα από τα σπίτια τους, εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Άντα Κολάου, που ηγείται της καμπάνιας για το πάγωμα των εξώσεων, εξελέγη δήμαρχος στη Βαρκελώνη. Η Κολάου αποκάλεσε το πρόβλημα «εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και κάλεσε για τη χρήση των άδειων κατοικιών για να επιλυθεί η στεγαστική κρίση.

Στην Ελλάδα, διαδικασίες εξπρές για τον πλειστηριασμό ακινήτων αλλά και κινητών περιουσιακών στοιχείων μέσω ηλεκτρονικών μέσων προβλέπουν οι διατάξεις που συμπεριλαμβάνονται στο νόμο.Στη νέα αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική πλατφόρμα θα πρέπει εντός 15 ημερών απ’ την κατάσχεση να δρομολογείται ο πλειστηριασμός και μόλις 5 ημέρες μετά απ’ αυτόν θα πρέπει με κάθε τυπικότητα να αποδίδεται το περιουσιακό στοιχείο στον υπερθεματιστή. Αυτό στην περίπτωση που πρόκειται για κινητό περιουσιακό στοιχείο. Εάν πάλι πρόκειται για ακίνητο τότε η προθεσμία αυξάνεται στις 12 ημέρες.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14.00 ή εναλλακτικά από τις 14.00 έως τις 18:00.

 

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου κατά τον οποίο υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές. Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν συνεχώς προσφορά μεγαλύτερη από την εκάστοτε μέγιστη έως τον χρόνο λήξης της υποβολής προσφορών.

Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ήτοι από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από ώρα 17:59:00 έως 17:59:59 δίδεται αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών. Για κάθε προσφορά που υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά. Οι παρατάσεις μπορούν να συνεχισθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο (2) ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών.

Μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής των πλειοδοτικών προσφορών ανακοινώνεται το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων. Όσοι έχουν λάβει μέρος στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ενημερώνονται αμελλητί για το αποτέλεσμα του. Ο υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού συντάσσει τη σχετική έκθεση κατακυρώνοντας τα πράγματα στον πλειοδότη.
Σημειώνεται πως ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν μπορεί να γίνει από 1 Αυγούστου έως 31 Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επομένη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών για την ανάδειξη βουλευτών, αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις επαναληπτικές εκλογές και μόνο για τις περιφέρειες που διεξάγονται τέτοιες, εκτός αν πρόκειται για πλοία, αεροσκάφη και για πράγματα που μπορούν να υποστούν φθορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.