Ο Μεχμέτ Σαχίν Τσακάν (πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ψαράδων Σμύρνης), σε δήλωση που έκανε ανέφερε πως οι Τούρκοι ψαράδες τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Ο Τσακάν είπε πως μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου υπάρχει ανταγωνισμός στο ψάρεμα και πρόσθεσε πως “επί 7 χρόνια δεν μπορούσε να γίνει εμπόριο στον κλάδο μας προς την Ελλάδα. Με στόχο να πραγματοποιήσουμε εργασίες για αυτό το θέμα, κάναμε επισκέψεις σε Καβάλα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη”.
Ο Τσακάν περιέγραψε πως όταν άρχισε η περίοδος απαγόρευσης αλιείας στην Ελλάδα, κάλεσαν τους επιχειρηματίες της γείτονος στην Σμύρνη και αυτοί όταν ήρθαν έμειναν έκπληκτοι από τα ψάρια που πιάνουν οι ψαράδες της Σμύρνης.
Ο Τσακάν είπε πως “Αργότερα κάναμε μια εμπορική συμφωνία με τους συναδέλφους ψαράδες σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Τώρα βιώνουμε την χαρά της πραγματοποίησης της. Καθημερινά τρία φορτηγά με προϊόντα αλιείας της Σμύρνης, στέλνονται στην Ελλάδα. Στις πρώτες μόλις τρεις μέρες της συμφωνίας μας, οι έμποροι μας είχαν έσοδα πενήντα χιλιάδων ευρώ”.
Ο Τσακάν είπε πως στα πλαίσια της συμφωνίας και οι Τούρκοι επιχειρηματίες θα μπορούν να εισαγάγουν ψάρια από την Ελλάδα.
“Οι γεύσεις στις δύο πλευρές του Αιγαίου βρίσκονται πολύ κοντά”
Ο Έλληνας επιχειρηματίας Βασίλειος Αρζόγλου δήλωσε πως πάντοτε αισθάνεται στενά την ειλικρίνεια των Τούρκων. Ο Αρζόγλου περιέγραψε πως στα πλαίσια της συμφωνίας, πήγαν στην Σμύρνη για να αγοράσουν ψάρια και είπε πως “Οι Τούρκοι επαγγελματίες μας βοήθησαν πολύ. Συνάψαμε συμβόλαιο αγοράς ψαριών. Δεν έχουμε κανένα δισταγμό από εμπορική σκοπιά. Αγοράζουμε ποιοτικά ψάρια σε κατάλληλη τιμή και τα πουλάμε στην Ελλάδα”. Ο Αρζόγλου είπε πως οι γεύσεις των δύο πλευρών του Αιγαίου είναι πολύ κοντά και ότι στις αγορές του από την Σμύρνη προτίμησε σαρδέλες, tavuk balığı, μπαρμπούνια, σαφρίδια,γαύρους και μπακαλιάρους
Σχόλιο tourkikanea.gr : Καλά θα είναι όμως όταν πηγαίνουμε στο ιχθυοπωλείο να βλέπουμε να καταγράφεται και η προέλευση των ψαριών αυτών, ώστε να ξέρουμε να ΜΗΝ τα αγοράζουμε.