Συστάσεις για τα οικονομικά των κομμάτων από την αρμόδια επιτροπή

Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στην ετήσια έκθεση της απευθύνει συστάσεις προς όλα τα κόμματα για την άμεση προσαρμογή τους στις νέες νομοθετικές διατάξεις για τη χρηματοδότησή τους κατά τις επόμενες χρήσεις, προειδοποιώντας παράλληλα για «τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση νέων παρεκκλίσεων».
Όπως σημειώνεται στην έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων, όπου περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα του ελέγχου των βιβλίων των δικαιούχων κρατικής χρηματοδότησης για το έτος 2015, αποφασίστηκε «αναγνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες στην ορθή τήρηση των υποχρεώσεων τους», η μη επιβολή για τη χρήση του έτους 2015 διοικητικών κυρώσεων προς τα κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων που δεν συμμορφώθηκαν με τις επιταγές του νέου νόμου του 2014.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι για τη μη επιβολή κυρώσεων έλαβε υπ’ όψιν το γεγονός ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων υπέστη σημαντικές τροποποιήσεις και ότι το χρονικό διάστημα προσαρμογής τους ήταν πολύ μικρό, καθώς και ότι το 2015 διενεργήθηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Επίσης, η επιτροπή έλαβε υπ΄ όψιν ότι οι νέες ρυθμίσεις «επέβαλαν στα κόμματα, για πρώτη φορά, τη σύνταξη ισολογισμών, απολογισμών και προϋπολογισμών κατ’ έτος, ως και την τήρηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος με βιβλία Γ΄ κατηγορίας, ήτοι υποχρεώσεις αντίστοιχες με αυτές ανωνύμων εταιριών», καθώς και ότι «τα πολιτικά κόμματα, ως εκ της φύσεώς τους, ως πολιτικά νομικά πρόσωπα και όχι κερδοσκοπικές εταιρίες, δεν είχαν οργανωμένα λογιστικά τμήματα, ούτε και προηγούμενη εμπειρία στην τήρηση τέτοιων υποχρεώσεων».
Σύμφωνα με την έκθεση διαπιστώθηκε ότι σε «πολλά κόμματα/ συνασπισμούς κομμάτων» οι δαπάνες δεν διακινήθηκαν στο σύνολό τους, μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που όφειλαν να τηρούν σε τραπεζικά ιδρύματα.
Παράλληλα, όπως τονίζεται στην έκθεση, σε «κάποια κόμματα/ συνασπισμούς κομμάτων», ποσά της κρατικής χρηματοδότησης που δόθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς, δεν δαπανήθηκαν εξ ολοκλήρου για τους σκοπούς αυτούς, αλλά για την κάλυψη λοιπών λειτουργικών αναγκών των κομμάτων.
Ακόμη, σύμφωνα με την έκθεση, το Κομμουνιστικό Κόμμα «δεν θεώρησε, για τη χρήση του έτους 2015, τα κουπόνια που εξέδωσε για τη χρηματοδότησή του».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.