Η ΕΕ εκφράζει “τον αποτροπιασμό της για την επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία” και κατηγορεί τη Ρωσία και τον Άσαντ για πράξεις “που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου”, βομβαρδισμούς νοσοκομείων, ιατρικού προσωπικού, τα σχολείων και τις βασικών υποδομών καθώς και τη χρήση βομβών διασποράς, και χημικών όπλων, με εκτεταμένες απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών και ζητά από τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).
Με τη φράση αυτή ξεκινά το επίσημο κείμενο “8 σημείων”, των συμπερασμάτων, του Συμβουλίου των Υπουργών εξωτερικών, που διεξήχθη σήμερα στο Λουξεμβούργο, το οποίο καταγράφει κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι και καταγγέλλει δυσανάλογους σε ένταση και εύρος βομβαρδισμούς.
“Το συριακό καθεστώς έχει την πρωταρχική ευθύνη για την προστασία του πληθυσμού της Συρίας”, αναφέρει η ΕΕ ζητά τον τερματισμό των βομβαρδισμών και καταδικάζει τις “συνεχιζόμενες συστηματικές, εκτεταμένες και κατάφωρες παραβιάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλες τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από όλα τα μέρη, ιδιαίτερα του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του”.
Μάλιστα περιέχει ειδική μνεία για την στόχευση της ανθρωπιστικής νηοπομπής του ΟΗΕ στις 19 Σεπτεμβρίου, η οποία “αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία απαιτεί πλήρη διερεύνηση. Η ΕΕ αναμένει με ενδιαφέρον τα πορίσματα του εσωτερικού συμβουλίου του ΟΗΕ. Οι υπεύθυνοι για αυτές τις παραβιάσεις και τις καταχρήσεις πρέπει να λογοδοτήσουν”, σημειώνουν οι Υπουργοί εξωτερικών.
Στο σημείο “6”, οι Υπουργοί καλούν τη Ρωσία “να αποδείξει μέσω των πολιτικών και των δράσεων όλων των προσπαθειών, προκειμένου να σταματήσει βομβαρδισμούς από το συριακό καθεστώς, να αποκαταστήσει μια παύση των εχθροπραξιών, την άμεση και εκτεταμένη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και να δημιουργήσει το συνθήκες για μια αξιόπιστη και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικής μετάβασης”.
Οι 28 Υπουργοί ζητούν και από το Συριακό καθεστώς την άμεση κατάπαυση του πυρός και την πλήρη, απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή και την επανέναρξη του ένδοσυριακού διαλόγου για την ειρήνη στην περιοχή, ζητά δε από το Συριακό καθεστώς να συνεργαστεί και να διευκολύνει την εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ.
Η ΕΕ συμπεραίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση για τη Συρία και ζητά μεταξύ άλλων από το Συριακό καθεστώς να ξεκαθαρίσει το πλάνο του για την πολιτική μετάβαση στη χώρα.
Τέλος η ΕΕ καταδικάζει τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος και επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευσή του για την καταπολέμησή τους. Η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προσπάθειες του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την αντιμετώπιση ISIS στη Συρία και το Ιράκ. Το Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για τoν ταχύ διαχωρισμό όλων των μαχητών που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως τρομοκρατικές οντότητες, από αυτούς που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες.