Σε επαγρύπνηση έχει τεθεί από τώρα η Αστυνομία ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων μέχρι και τα Θεοφάνεια για κρούσματα κλοπών και διαρρήξεις σε οικίες. Αυξημένος είναι συνήθως ο κίνδυνος που ελλοχεύει στην εορταστική περίοδο, με την αστυνομία να είναι σε επιφυλακή. Για ακόμη μια χρονιά θα ισχύσουν ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας, αστυνόμευσης και τροχαίας στο χρονικό διάστημα των εορτών, σε όλη τη χώρα.
«Στόχος των μέτρων αυτών είναι η προληπτική και αποτρεπτική παρουσία αστυνομίας, καθώς και η αποτελεσματική δράση και παρέμβασή της, όπου απαιτείται ή κρίνεται αναγκαίο», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικός υποδιευθυντής, Θεόδωρος Χρονόπουλος (φωτο).
«Η εφαρμογή των αυξημένων μέτρων ασφάλειας, αστυνόμευσης και τροχαίας αναπτύσσονται σταδιακά και πρόκειται να κορυφωθούν τις επόμενες μέρες, εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων», προσθέτει ο κ. Χρονόπουλος. «Ενδεικτικά, όλο το επίμαχο χρονικό διάστημα έχει προγραμματιστεί η εντατικοποίηση των πεζών και εποχούμενων περιπολιών τάξης και ασφάλειας για την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών, ιδίως ληστειών και κλοπών – διαρρήξεων».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., η δραστηριοποίηση των περιπολιών επικεντρώνεται κυρίως: Στις κατοικημένες περιοχές για την αποτροπή κλοπών – διαρρήξεων σε οικίες, των οποίων οι ένοικοι απουσιάζουν, σε επιβατικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, σε υπαίθριες αγορές και σε άλλους χώρους όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση ατόμων, καθώς και σε στόχους οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως τραπεζικά υποκαταστήματα, και Α.Τ.Μ, όπου οι πολίτες πραγματοποιούν αναλήψεις χρηματικών ποσών.
Τι πρέπει να κάνουν, όμως, οι πολίτες, από την πλευρά τους, για να μειώσουν τον κίνδυνο να πέσουν θύματα ληστείας ή κλοπής;
Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δίνει χρήσιμες συμβουλές για την εορταστική περίοδο:
Για όσους φύγουν από το σπίτι τους:
-Πριν φύγετε βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
-Ενημερώστε για την απουσία σας μόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
-Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
-Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι σημάδια της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
-Το σπίτι ή το διαμέρισμά σας να μην δείχνει “εντελώς κλειστό”, υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
-Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού.
-Ενεργοποιήστε, εάν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
-Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.
-Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, μη διστάσετε να ειδοποιήστε το “100” ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
-Σε περίπτωση κλοπής, ειδοποιήστε το “100” ή το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας.
Συμβουλές για περίπτωση ληστείας
-Ειδοποιήστε το “100” ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας αν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο και φροντίστε να κρατήστε ελεύθερη την τηλεφωνική γραμμή μέχρι να φθάσει η αστυνομία.
-Αποφεύγετε να διατηρείτε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο χώρο εργασίας σας.
-Μη μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά. Αν δεν γίνεται αλλιώς μεταφέρετέ τα τμηματικά.
-Πραγματοποιήστε τις συναλλαγές σας με διακριτικότητα.
-Ενεργοποιήστε το συναγερμό με μυστικότητα και ήρεμες κινήσεις.
-Προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι και να είστε προσεκτικοί σε επικίνδυνες ή απειλητικές καταστάσεις.
-Αν αρχίσουν πυροβολισμοί πέστε στο έδαφος και καλυφθείτε. Θυμηθείτε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ζωή σας που οφείλετε να προστατέψετε στη διάρκεια μιας ληστείας.
-Μην επιχειρήσετε ηρωϊσμούς.
-Παρατηρήστε τη φυσική εμφάνιση των κλεφτών και άλλες λεπτομέρειες π.χ. ρούχα, οδό διαφυγής, αριθμό κυκλοφορίας οχήματος κλπ έτσι ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε την αστυνομία να εντοπίσει τον δράστη ή τους δράστες.
-Μην αγγίζετε τους χώρους όπου κινήθηκαν οι δράστες μέχρι να έρθει η Σήμανση, τυχόν διαρρηκτικά εργαλεία ή άλλα αντικείμενα που άφησαν οι διαρρήκτες πίσω τους.
-Καταγγείλετε το γεγονός στην αστυνομία.
-Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσουν οι επιληφθέντες βαθμοφόροι της αστυνομίας.
Συμβουλές για προστασία του σπιτιού σας από τις κλοπές:
-Τοποθετήστε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας μηχανισμό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.
– Κλειδώνετε την κύρια πόρτα ή τις κύριες πόρτες του διαμερίσματος με κλειδαριά ασφαλείας.
-Κλειδώνετε πάντα όταν φεύγετε, ακόμα κι αν πρόκειται να απουσιάσετε για μικρό χρονικό διάστημα.
-Μην αφήνετε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή με στηρίγματα και προσέχετε ιδιαίτερα αν σας ακολουθήσει κάποιος μέσα στο κτίριο.
-Τα συστήματα ασφαλείας της κυρίας εισόδου (θυροτηλέφωνο με οπτική εικόνα), θα πρέπει να σας επιτρέπουν να αναγνωρίζετε και να ελέγχετε τους επισκέπτες σας
-Μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη.
-Μην αφήνετε ποτέ τις πόρτες των εξόδων κινδύνου ανοιχτές με στηρίγματα.
-Μην αφήνετε ποτέ ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των μπαλκονιών.
-Αποφεύγετε να δίνετε τα κλειδιά του σπιτιού σας σε τρίτους.
-Όταν μετακομίζετε να αλλάζετε τις κλειδαριές και τα κλειδιά. Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά της οικίας σας, κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
-Μην αφήνετε ποτέ μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας και μην γνωστοποιείτε στον κοινωνικό και επαγγελματικό σας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσεται στην οικία σας.
-Τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι στόχος.
-Μία καλή λύση θα ήταν, εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, να εγκαταστήσετε ένα σύστημα συναγερμού – ασφαλείας, σε εμφανές σημείο.
Λιγότερες ληστείες και κλοπές το α΄ εξάμηνο του 2017
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, το πρώτο εξάμηνο του 2017 διαπράχθηκαν σε όλη την Ελλάδα 78 λιγότερες ληστείες, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 (2.378 έναντι 2.456). Παράλληλα, διαπράχθηκαν 146 απόπειρες ληστείας, έναντι 177, που είχαν καταγραφεί το πρώτο εξάμηνο του 2016. Όσον αφορά σε κλοπές – διαρρήξεις, το πρώτο εξάμηνο του 2017 διαπράχθηκαν σε όλη τη χώρα 495 λιγότερες, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 (36.959 έναντι 37.454).