Στο μυαλό του πιο διάσημου Έλληνα ντετέκτιβ (Αποκλειστική Συνέντευξη)

Από το 1973 είναι ο άνθρωπος που εγγυάται την αποτελεσματική συνδρομή στην αναζήτηση αγνοουμένων, την εξιχνίαση κληρονομικών υποθέσεων, πλαστών διαθηκών και αγοραπωλησιών μέσα από τις συμπληγάδες δύσκολων και πολύκροτων υποθέσεων.

Ο λόγος για τον ιδιωτικό ερευνητή Σωκράτη Στρατή του οποίου η ζωή και η σταδιοδρομία θα αποτελούσε ιδανικό σενάριο για την τηλεοπτική παραγωγή μεγατόνων του BBC, με τίτλο «Sherlock». Υπηρετεί με πάθος και σεβασμό το επάγγελμα που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών που τους ταλανίζουν αναπάντητα ερωτήματα. Η δουλειά του ντετέκτιβ δεν είναι καθόλου εύκολη. Οφείλει να εξιχνιάζει τις υποθέσεις του με σοβαρότητα και διακριτικότητα. Να οδηγεί τη σκέψη του, χρησιμοποιώντας την επιστημονική γνώση. Αλλά τα πιο σπουδαία προσόντα του είναι η εντιμότητα, η πείρα, η φαντασία και ο αυτοσχεδιασμός. Με δυο λόγια, πρόκειται για έναν τύπο ανήσυχο και απρόβλεπτο στο φάσμα των ερευνητικών προσανατολισμών του.

 

 

 

Σας παραθέτουμε ενδεικτικά μέρος των υποθέσεων που έφερε επιτυχώς εις πέρας κατά την πολύχρονη καριέρα του στο χώρο των ιδιωτικών ερευνών:

-Δολοφονία Νικολαΐδη-Καλαθάκη.

-Δολοφονία Έφης Φατούρου στο Αγρίνιο.

-Ενεργό μέρος στην εξιχνίαση δολοφονίας του Μυκονιάτη επιχειρηματία Δημήτρη Ζουγανέλη αποκαλύπτοντας ονόματα και φωτογραφίες υπόπτων.

-Υπόθεση φόνου της βαθύπλουτης Αθηναίας Μαρίας Νιοτάκη.

-Κληρονομιά του μεγιστάνα εκ Αιγύπτου Γεωργίου Αδαμόπουλου.

-Λαμβάνει έως σήμερα ενεργό μέρος στην εξιχνίαση της άγριας δολοφονίας του Βούλγαρου μεταφραστή Ιβάν Γκεοργκίεφ που βρέθηκε τεμαχισμένος σε κάδο ανακύκλωσης.

-Υπόθεση απαγωγής Μιχάλη Μεταξά (γιου μεγαλοξενοδόχου) στην Κρήτη.

-Αποκάλυψη κυκλώματος πλαστών διαθηκών πίσω από την κληρονομιά της ηθοποιού Ρουμπίνης Ασδραγάνη και της αδερφής της Μαρίας Δημητρακοπούλου.

-Εξαφάνιση της Elena Oltersdorf από την περιοχή Πετράλωνα – Ταύρος.

-Σπείρες κλοπής αυτοκινήτων & φορτηγών: Ανακάλυψη «αποτεφρωτηρίου» κλεμμένων αυτοκινήτων στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου.

-Δολοφονία του Αθανάσιου Βαλδεράνου στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.

-Εγκληματική οργάνωση παραχαρακτών χαρτονομισμάτων με συνεργούς οδηγούς ταξί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

-Εξαφάνιση του πολυεκατομμυριούχου Γιώργου Χατζή από τα Ιωάννινα.

Με τον Σωκράτη Στρατή συναντηθήκαμε στο γραφείο ιδιωτικών ερευνών που διατηρεί στο Περιστέρι και πήραμε μια πρώτη γεύση από την αθέατη πλευρά του επαγγέλματός του. Μιας απαιτητικής δουλειάς με θυσίες δεκαετιών που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των χαρακτήρων, σε προσωπικά τους προβλήματα, που δεν γνωρίζουμε ακόμη αν με οποιονδήποτε τρόπο σχετίζονται με την υπόθεση ή αν είναι εντελώς άσχετα και στην εμφάνιση κάποιων στοιχείων, που τους βοηθούν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

-Γιατί επιλέξατε να ακολουθήσετε μια καριέρα όπως του ντετέκτιβ;

«Καταρχήν ως ηλεκτρονικός διαθέτω από τα πρώτα πτυχία που καταχωρήθηκαν στο Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών και σε συνάρτηση με την πολύχρονη ενασχόληση μου με την υψηλή τεχνολογία προέκυψε το ενδιαφέρον μου για τον τομέα των ερευνών. Με τον κατάλληλο συνδυασμό της τεχνολογίας με την ερευνητική πρακτική καταφέρνω να ολοκληρώνω τις υποθέσεις μου σύντομα και αποτελεσματικά. Επίσης επέλεξα αυτή την επαγγελματική πορεία λόγω της εσωτερικής ανάγκης και ευαισθησίας μου για τον περιορισμό της εγκληματικής δραστηριότητας. Μου αρέσει να αναλαμβάνω ενδιαφέρουσες, συναρπαστικές υποθέσεις, που κρατούν τις αισθήσεις μου πάντα ενεργές και σε εγρήγορση».

-Τι είδους δεξιότητες κάνουν έναν καλό ιδιωτικό ερευνητή;
«Υπομονή. Νούμερο ένα. Πρέπει να λειτουργείς ανάλογα και να είσαι πρόθυμος να κάνεις θυσίες για να μπορέσεις να αντέξεις στο χώρο. Δεν είναι δουλειά για ανθρώπους που θέλουν να πλουτίσουν, να χαλαρώσουν ή απλώς να δηλώνουν ντετέκτιβ. Απαιτεί οργάνωση, μεθοδικότητα και να λειτουργείς πολλές φορές με γνώμονα το ένστικτο και την διαίσθηση».

-Πώς γίνεσαι ένας ερευνητής ανθρωποκτονιών;

«Να ξεκαθαρίσω ότι οποιαδήποτε στοιχεία συγκεντρώνουμε σε ιδιωτικό επίπεδο είναι πάντα στη διάθεση των αρχών. Τα εγκλήματα δεν είναι απλές υποθέσεις και συνδράμουμε στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία σ’αυτό τον τομέα έχουμε άψογη συνεργασία. Πάντα πίστευα ότι η δολοφονία είναι το χειρότερο έγκλημα. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος… Είναι το έγκλημα που φέρει την πιο σοβαρή τιμωρία. Έτσι ήθελα να αναζητώ δράστες που έχουν εμπλακεί σε ανθρωποκτονίες».
-Σε όλες αυτές τις υποθέσεις διαπιστώσατε ότι οι περισσότεροι δολοφόνοι ένιωθαν κάποιο αρρωστημένο αίσθημα ικανοποίησης;
«Υπάρχουν τρία κίνητρα στις περισσότερες περιπτώσεις δολοφονίας: Σεξ, χρήματα ή εκδίκηση. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτών των εγκλημάτων, και αν μιλήσεις σε κάποιους που διέπραξαν αυτούς τους φόνους, συνήθως δεν μπορούν να εξηγήσουν την πράξη τους».

-Ποιες άλλες υποθέσεις έχουν για εσάς ερευνητικό ενδιαφέρον;
«Επιτήρηση ανηλίκων, βιομηχανική έρευνα, κληρονομικά θέματα, πλαστές διαθήκες, πλαστές αγοραπωλησίες και πλαστά πληρεξούσια. Γενικά υποθέσεις κατά τις οποίες κάθε λογής απατεώνες σκαρφίζονται διάφορα τεχνάσματα προκείμενου να καρπωθούν περιούσιες μοναχικών, ανήμπορων ηλικιωμένων που είτε δεν έχουν συγγενείς είτε είναι απομακρυσμένοι για διαφόρους λόγους. Εμείς αναζητάμε και ανακαλύπτουμε (τους δικαιούχους) τους γνωστοποιούμε την περιουσία που κληρονομούν και παράλληλα ξετρυπώνουμε τους “πρυτάνεις” της απάτης ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης».

Το “Ημερολόγιο ενός ντετέκτιβ” διά χειρός …Σωκράτη Στρατή

Είναι τεράστιο το υλικό ερευνών και η απαρίθμηση των υποθέσεων ενός επιτυχημένου ντετέκτιβ το οποίο δεν μπορούμε να παραθέσουμε στο περιθώριο μιας συνέντευξης κάτι που θα πράξει στο προσεχές μέλλον –όπως μας υπόσχεται – ο Σωκράτης Στρατής:

«Στα άμεσα σχέδια μου είναι να υλοποιήσω το “Ημερολόγιο ενός ντετέκτιβ” του οποίου το περιεχόμενο θα αφορά πραγματικές υποθέσεις που χειρίστηκα προσωπικά και θεωρώ ότι θα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.