Στις 30 Σεπτεμβρίου το πόρισμα για τη λήξη του μνημονίου της Κύπρου

Εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκονται στην Κύπρο για την πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας μετά τη λήξη του τριετούς μνημονίου τον περασμένο Μάρτιο.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού, μετά την επιτυχή έξοδο από το μνημόνιο οι δανειστές θα αξιολογούν ανά εξάμηνο την κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Η κ. Στυλιανού ανέφερε ότι, για τον τραπεζικό τομέα, τα κλιμάκια των δανειστών θα έχουν επαφές με την Κεντρική Τράπεζα και τις διοικήσεις των τριών μεγάλων τραπεζών, Τράπεζας Κύπρου, Ελληνικής Τράπεζας και Συνεργατισμού. Οι επαφές έχουν στόχο την αξιολόγηση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, καθώς και της κεφαλαιακής κατάστασης και της ρευστότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ακόμα, η εκπρόσωπος σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 30 Σεπτεμβρίου τα κλιμάκια θα ενημερώσουν για τα συμπεράσματά τους τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γεωργκάτζη.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 8,6%, στα 18,444 δισ. ευρώ.

Μια θετική έκθεση των δανειστών θα διευκόλυνε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε επενδυτικό επίπεδο, γεγονός που θα μειώσει το κόστος του δανεισμού από τις διεθνείς αγορές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.