Στήριξη Λαβρόφ στο Κυπριακό στις συναντήσεις με την κυβέρνηση

Ξεχωριστές συναντήσεις είχε την Τετάρτη με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Στο μικροσκόπιο των συναντήσεων βρέθηκε και το Κυπριακό.

Στη συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την κρισιμότητα της στιγμής στην οποία πραγματοποιείται η επίσκεψη, τονίζοντας την αναγκαιότητα επίτευξης ειρηνικής λύσης στον πόλεμο στη Συρία, αλλά και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Στην λύση αυτή, υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας, δεν νοείται σε καμία περίπτωση η παραμονή κατοχικών στρατευμάτων στο νησί.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μιας περιόδου κατά την οποία αντιμετωπίζει παράλληλες προκλήσεις, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση, αλλά και την κρίση ασφάλειας λόγω της όξυνσης της τρομοκρατικής απειλής παγκοσμίως.

Ολοκλήρωσε την προσφώνησή του σημειώνοντας ότι το αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας εξελίσσεται με εξαιρετικά εποικοδομητικό τρόπο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί αυτή η στενή συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού αλλά και της οικονομίας.

Ο κ. Λαβρόφ, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η Ρωσία θεωρεί τόσο στο θέμα της Συρίας όσο και του Κυπριακού, ότι το κυριότερο είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων όπως αυτά προβλέπονται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, χωρίς αποκλίσεις. Τόνισε ότι η Μόσχα είναι αντίθετη στο να τεθούν χρονοδιαγράμματα αλλά και στο να υπάρχουν έξωθεν επεμβάσεις στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Επιπλέον, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ικανοποίηση της Ρωσίας για το αφιερωματικό έτος και για την πληθώρα των σημαντικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνει, εκτιμώντας ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παραδοσιακών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τόνισε ότι σήμερα θα ξεκινήσει η συνεργασία της μικτής διυπουργικής επιτροπής δια της οποίας θα ξεπεραστούν ορισμένα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και εξέφρασε την ικανοποίηση της Μόσχας και για την αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα. Μίλησε επίσης για πολύ καλές προοπτικές στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

«Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πίεσης έξωθεν»

«Στηρίζουμε τη συνεργασία Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της προσφώνησης του προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ με τον οποίο συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η συνεργασία δείχνει ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις είναι η εγγύηση για τον κόσμο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σε ότι αφορά το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξη που παρέχει στην Κύπρο.

«Δεν θα ανεχτούμε μειώσεις στην κυριαρχία και στρατό κατοχής στην Κύπρο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ έκανε αναφορά στο κυπριακό και μίλησε για τη Συρία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι «από την αρχή της αραβικής άνοιξης όταν πολλοί υποστήριξαν αυτό το κίνημα εμείς καλέσαμε να μην γίνουν αλλαγές καθεστώτων βίαια αλλά μέσω διαλόγου εθνοτήτων και θρησκειών στην Αίγυπτο, τη Συρία κ.α.».

«Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα και στη Συρία θα έχουμε ως στόχο την τίμια πρόθεση προς την πολιτική διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχει και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Συρίας θα αποφασίσουν για την τύχη τους» συμπλήρωσε για τη Συρία.

Για το Κυπριακό είπε ότι «δεν μπορούμε να πετύχουμε τη συμφωνία επειδή κάποιοι δεν θέλουν τη λύση του» αναφερόμενος στις ελληνικές παρατηρήσεις ότι «έχετε αναφερθεί στις προσπάθειες μερικών να αντικαταστήσουν τις αρχές που υιοθετήθηκαν από τον ΟΗΕ με κάποιες νέες προσεγγίσεις που δεν βοηθάνε».

«Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πίεσης έξωθεν είτε προσπάθειες να οριστούν κάποιες προθεσμίες. Αναμφίβολα πρέπει να συμφωνήσουν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ορίσει τα πλαίσια για τη συμφωνία όσον αφορά την κυριαρχία, το περιουσιακό, τις ιδιοκτησίες» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «εμείς θα συμβάλουμε για να είναι οι προσπάθειες του ΟΗΕ στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μην υπάρχουν αποκλίσεις».

Μόνο με εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ η λύση του Κυπριακού

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στον πόλεμο στη Συρία και στις εξελίξεις στη Λιβύη, το Κυπριακό, οι σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ – ΝΑΤΟ καθώς και οι ελληνορωσικές σχέσεις και η προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσής τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, κατά την οποία υπογράφτηκε και Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Ρωσίας για την τριετία 2017-2019.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ καθώς μόνο αυτό είναι τα πλαίσιο διευθέτησης για μια σταθερή και αποδεκτή λύση και για τους Ελληνοκυπρίους και για τους Τουρκοκυπρίους. Ο Ν. Κοτζιάς, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Σ. Λαβρόφ για τη σταθερή στάση της Ρωσίας από τη δημιουργία κιόλας του Κυπριακού προβλήματος, υπέρ της κυπριακής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Προσέθεσε ότι κατά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδη με τον κ. Λαβρόφ στην Μόσχα διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων, συνεπώς υπάρχει σύμπτωση απόψεων και με την Ελλάδα, όπως είπε.

Και οι δύο Υπουργοί έκαναν εκτενείς αναφορές στους παραδοσιακούς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι σε μια εποχή αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα είναι η χώρα της σταθερότητας, που έχει πάρει πρωτοβουλίες για ειρήνη, συνεννόηση και συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Στην περιοχή, υπογράμμισε, υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που σκέφτονται με παλιούς τρόπους και παλιοί εθνικισμοί που εκδηλώνονται με νέο τρόπο, και η Ελλάδα χώρα ισχυρή, παρά την κρίση, έχει ειδική ευθύνη να συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που άρχισε τους πολέμους στην περιοχή αλλά πληρώνει τις συνέπειές τους, τις οποίες πολύ περισσότερο πληρώνουν οι άνθρωποι των κρατών αυτών, της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης. Προσέθεσε ότι η πιο βαθιά ρίζα του προσφυγικού βρίσκεται σε αυτούς τους πολέμους, και επανέλαβε ότι η δυτική Ευρώπη χρειάζεται ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στη σημασία και τα εξαιρετικά αποτελέσματα του αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας, κάνοντας ειδική μνεία και στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος κατά 20% από τη Ρωσία στην Ελλάδα φέτος, γεγονός για το οποίο ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον ρωσικό λαό, που το έπραξε παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τα ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ Δύσης – Ρωσίας.

Ειδικά για τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ με την Ρωσία, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πιστεύει στην ανάγκη μιας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και όχι ενάντια στη Ρωσία».

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, σημείωσε ότι εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπογράφτηκαν τον Μάιο κατά την επίσκεψη Πούτιν και προσέθεσε ότι διαπιστώθηκε ενεργή ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου και των επαφών μεταξύ υπουργείων τονίζοντας ότι η συμφωνία που υπογράφτηκε σήμερα δείχνει ότι ο διμερής σχεδιασμός είναι μακροπρόθεσμος. Προσέθεσε ότι υπάρχει συμφωνία και ως προς τη δυναμική των προοπτικών ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και αναφέρθηκε στη διήμερη σύνοδο της διυπουργικής επιτροπής Ρωσίας – Ελλάδας που αρχίζει αύριο, όπου και θα συζητηθούν οι δυνατότητες να ξεπεραστούν οι αρνητικές τάσεις στις οικονομικές σχέσεις.

Για τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ – ΝΑΤΟ, ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι εκτιμά το ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που από θέση αρχών δεν τάσσεται υπέρ της σύγκρουσης αλλά υπέρ του διαλόγου και της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων. Για την Ουκρανία, σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία με την Αθήνα για εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Μινσκ ενώ ως προς τις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη, Υεμένη και Ιράκ ότι πρέπει να υλοποιηθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ως προς το τελευταίο να αποφανθεί ο Οργανισμός.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης και τα περί συνόρων της καρδιάς, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απάντηση είναι πολύ απλή: σε όλα τα ζητήματα πρέπει να είναι σεβαστό το διεθνές δίκαιο όπως απορρέει από τις διεθνείς συμβάσεις. Ο κ. Κοτζιάς προσέθεσε ότι η ιστορία της ελληνικής καρδιάς φτάνει μέχρι την Ινδία. Αλλά τα σύνορα της καρδιάς δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς δικαίου. Ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός. Η ιστορία, υπογράμμισε, πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό και όχι με ασέβεια, να την αντιμετωπίζει κανείς έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι με εκ των υστέρων μυθολογία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.