Στην τελική ευθεία η υλοποίηση του Κοινωνικού Φυτωρίου του Συλλόγου “Δώσε Ζωή” στους Αγίους Θεοδώρους

Ευαισθητοποιημένοι πολίτες και κοινωνικοί φορείς αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα του συλλόγου για παιδιά ΑμεΑ, «Δώσε Ζωή» για τη δημιουργία Κοινωνικού Φυτωρίου με την ονομασία «Η Κρομμυώνα» στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας. Με επιστολές αλλά και σε συναντήσεις με μέλη του ΔΣ της Εταιρείας Αρωγής Παιδιών με Αναπηρία έδωσαν την υπόσχεσή τους να ενισχύσουν έμπρακτα το υπό σχεδιασμό έργο με κάθε πρόσφορο μέσο.

Ο αυξανόμενος αριθμός δημοτικών αγροκηπίων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη δυναμική του κοινωνικού αιτήματος για την ανάγκη επανασύνδεσης με τη φύση, τη γεωργική γη και τις αγροτικές αξίες μέσω της ιδίας παραγωγής φρέσκων κηπευτικών.

Η σύσταση και λειτουργία του Κοινωνικού Φυτωρίου θα διαδραματίσει έναν πολυλειτουργικό ρόλο καθώς θα ενσωματώσει στην εφαρμογή του περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα.

Καταρχήν κατά την λειτουργία και υιοθέτηση της αστικής γεωργίας, βελτιώνονται οι περιβαλλοντικές συνθήκες σε μία περιοχή. Συνεισφέρει στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα από τις καλλιέργειες και στην βελτίωση του μικροκλίματος καθώς περιορίζει το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.

Επίσης επιδρά σε κάποιο βαθμό στην κοινωνική δομή μιας περιοχής μέσω την ανάπτυξης της κοινωνικής αλληλεγγύης και της βελτίωσης της κοινωνικής συνοχής.

Σκοπός του Κοινωνικού Φυτωρίου των Αγίων Θεοδώρων

Ο σκοπός του Κοινωνικού Φυτωρίου με την ονομασία «Η Κρομμυώνα» στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας θα είναι εκπαιδευτικός, κοινωνικός, ακόμα και συνδυασμός όλων των επιμέρους παραγόντων. Στοχεύει στην παρακίνηση των παιδιών ΑμεΑ αλλά και ευάλωτων οικονομικά πολιτών να καλλιεργούν και να παράγουν γεωργικά προϊόντα ενισχύοντας την παραγωγική τους αυτονομία, φυσική και ψυχολογική κατάσταση τους ως μέλη μιας κοινότητας σε λαχανόκηπους εντός του αστικού ιστού.

Το Κοινωνικό Φυτώριο θα είναι μια δραστηριότητα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, με εκπαιδευτικές δραστηριότητες γεωργίας σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Απώτερος  σκοπός μας η επαφή του κοινού με την γεωργία, την εκπαίδευση και τη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Ενθαρρύνει την συνέργεια και συμμετοχική διαδικασία των πολιτών με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικότητας.

Παράλληλα, θα διοργανώνονται εργαστήρια καλλιεργητικών δραστηριοτήτων για ενήλικες και παιδιά, δράσεις με στόχο την εκπαίδευση ανέργων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην γεωργία καθώς και σεμινάρια για ευπαθείς ομάδες (ΑμεΑ, οικονομικά ασθενέστερων πολιτών κτλ) με σκοπό την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Κοινός στόχος η επανασύνδεση του ανθρώπου με την ύπαιθρο, η στήριξη αδύναμων κοινωνικών ομάδων, η βελτίωση της ψυχολογίας των πολιτών.

Λειτουργία και δράσεις του Κοινωνικού Φυτωρίου

Στα άμεσα σχέδια μας η δημιουργία βιολογικής καλλιέργειας, με μειωμένη κατεργασία εδάφους, με ανακύκλωση υλικών ζωϊκής και φυτικής προέλευσης και απαγόρευση χρήσης χημικών ουσιών. Σκοπός του ερευνητικού προγράμματος θα είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων, η πιλοτική ανάπτυξη βιολογικής καλλιέργειας, η παροχή γνώσεων για την ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών σε αστικές και περιαστικές περιοχές και η εκπαίδευση-ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Θα προηγηθεί ανάλυση των κλιματολογικών δεδομένων της περιοχής με σκοπό την άρτια διαχείριση του εδάφους, του νερού και των υπολειμμάτων καλλιέργειας.

Η ενίσχυση της γεωργίας μπορεί να οδηγήσει στην λειτουργία του Κοινωνικού Φυτωρίου ως «διαδραστικός κοινωνικός χώρος» που ενισχύει την συμμετοχή, εκπαίδευση και την προσέλκυση κοινού.

Παράλληλα, θα ευνοήσει την αύξηση της επισκεψιμότητας και του εθελοντισμού μέσω της ψυχολογικής ανάτασης του κοινού από την συμμετοχή σε τέτοιου είδους δράσεις.

Το έργο του συλλόγου “Δώσε Ζωή”

Ο Σύλλογος “Δώσε ζωή” είναι ένα Πανελλήνιος Σύλλογος που στόχο έχει την φροντίδα των παιδιών με ειδικές ανάγκες και ταυτόχρονα την ενημέρωση των πολιτών. Προσπαθούμε να στηρίζουμε τα παιδιά βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης τους και την καθημερινή τους ζωή. Τα παιδιά με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να κοινωνικοποιηθούν όπως όλοι μας. Οφείλουμε συλλογικά να τα ενισχύουμε, να τα στηρίζουμε αλλά σε καμία περίπτωση να τα λυπόμαστε. Τα παιδιά αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε σαν ισότιμα μέλη της κοινωνίας και όχι να τα περιφρονούμε και να τους περιθωριοποιούμε.
Η συνεισφορά του κόσμου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Είμαστε ένας νέος Σύλλογος και έχουμε ανάγκη ανθρώπους που έχουν όρεξη να προσφέρουν απλόχερα την βοήθειά τους.

Εταιρεία Αρωγής Παιδιών με Αναπηρία «ΔΩΣΕ ΖΩΗ»

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Π. 2
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ – 111 41
ΤΗΛ./FAX: 210 68 35 451
ΑΦΜ : 997148515
ΔΟΥ: ΙΔ’ ΑΘΗΝΩΝ
email: info@dosezoi.gr

dosezoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.