Στη Χίο η 3η ιστορικότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδος! [Βίντεο]

Εκτενές ρεπορτάζ στη Χίο από την ΕΡΤ 3 ανήμερα της Επετείου της 25ης Μαρτίου με επίκεντρο τη βιβλιοθήκη “Κοραής”, την 3η ιστορικότερη της Ελλάδος. Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ 3 -σε σχετικό ρεπορτάζ του Θοδωρή Πυλιώτη- μίλησαν ο Πρόεδρος του ΕΣ της βιβλιοθήκης Κοραής Κώστας Μερούσης, η Προϊσταμένη κ. Άννα Χαζίρη και η Δρ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ κ. Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη.

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου ιδρύθηκε από τον Αδαμάντιο Κοραή που έτρεφε μεγάλη αγάπη για τον τόπο, λόγω της καταγωγής του από το νησί.

Η Βιβλιοθήκη αρχικά φιλοξενούσε βιβλία μόνο του ίδιου και φίλων του, λόγιων της εποχής από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το κύρος της, όμως, ήταν τόσο μεγάλο που σύντομα επεκτάθηκε, ώστε να μπορέσει να χωρέσει τον όγκο των βιβλίων που αποκτούσε.

Το 1822, κατά τη διάρκεια της καταστροφής της Χίου από τους Οθωμανούς, η Βιβλιοθήκη κάηκε ολοσχερώς. Τα επόμενα χρόνια με τη βοήθεια των Χιωτών σε κάθε άκρη της γης και ύστερα από την εντολή στη διαθήκη του Κοραή, όλη του η προσωπική συλλογή από βιβλία να δωριστεί εκεί, η Βιβλιοθήκη ξαναγεννήθηκε.

Η Προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου « Κοραής», Άννα Χαζίρη.

Στο κέντρο της πόλης της Χίου σ’ ένα νεοκλασικό κτίριο απαράμιλλης ομορφιάς όπου την κύρια είσοδο του κοσμούν τέσσερεις εντυπωσιακοί κίονες με άνωθεν αέτωμα, στεγάζεται η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες Βιβλιοθήκες της Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1792. Στο εσωτερικό της φυλάσσονται αμύθητοι πνευματικοί θησαυροί ανεκτίμητης ιστορικής αξίας.

Η Βιβλιοθήκη αρχικά λειτούργησε ως παράρτημα της Μεγάλης Σχολής της Χίου και ήταν ένα είδος «Πανεπιστημίου» για τα δεδομένα της τότε εποχής καθιστώντας το πολύ σημαντικό γιατί δεν υπήρχε άλλο αντίστοιχο στην ελληνική επικράτεια. Στο κτίριο της Βιβλιοθήκης στεγάζεται και το Μουσείο Αργέντη που οικοδομήθηκε αργότερα και περιέχει πλούσια Πινακοθήκη καθώς και πολύτιμα Λαογραφικά εκθέματα ξεχωριστής σημασίας και ομορφιάς.

«Ποίαν ωφέλειαν δύναται να σας προξενήσωσιν οι διδάσκαλοι, χωρίς βιβλιοθήκην; Διδάσκαλος χωρίς βιβλία είναι ράπτης χωρίς βελόνας, χωρίς ψαλίδια, χωρίς κλωστάς» (Αδαμάντιος Κοραής).

Δείτε το αφιέρωμα στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου « Κοραής» στην ΕΡΤ 3:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.