Στέλνει “χωροφύλακα” η Κομισιόν για τα κονδύλια στο προσφυγικό

Την εγκατάσταση ενός ειδικού σε θέματα διαχείρισης της μετανάστευσης από τις Βρυξέλλες στην Ελλάδα προτείνει η ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να καλυφθεί η ανικανότητα των ελληνικών Αρχών στην απορρόφηση της χρηματοδότησης που έχει στη διάθεση της από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαικής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό απάντησε σε ερώτηση για τη κατάσταση στο hot spot της Λέσβου αλλά και την δυνατότητα απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων από τις ελληνικές Αρχές τα εξής:

«Συνεργαζόμαστε από κοντά με τις ελληνικές Αρχές έτσι ώστε να τις βοηθήσουμε να βελτιώσουν τη δυνατότητα απορρόφησης της χρηματοδότησης και σύντομα θα προτείνουμε έναν ειδικό από την Επιτροπή, ο οποίος θα παρέχει εκπαίδευση στις ελληνικές Αρχές για την καλύτερη απορρόφηση των χρημάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (AMIF) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ενσωμάτωσης (EIF).»

Παράλληλα σχετικά με τις χθεσινές πυρκαγιές στο hot spot στη Μόρια η εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε πως η ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «ενήμερη για την κατάσταση στη Λέσβο» και έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τις ελληνικές Αρχές πως η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο, πως οι μετανάστες θα επιστρέψουν σύντομα στα κέντρα φιλοξενίας και πως οι ζημιές θα αποκατασταθούν άμεσα.

Απέφυγε επίσης να σχολιάσει σενάρια για το τι προκάλεσε τη φωτιά στο κέντρο υποδοχής, λέγοντας πως αυτή είναι μια ερώτηση για τις ελληνικές Αρχές.

Στη συνέχεια η Νατάσα Μπερτό τόνισε πως η Επιτροπή παρέχει «συνεχή στήριξη» στις ελληνικές Αρχές και σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει από την Ελληνική πλευρά, οι Αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν σε δύο δράσεις που στοχεύουν στην αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής.

Τη μεταφορά των ανήλικων και ευάλωτων ατόμων σε ξεχωριστούς καταυλισμούς, όπου θα είναι δυνατό να τους παρέχεται ιδιαίτερη φροντίδα και τη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα όσων αιτούνται άσυλο αλλά δεν δέχεται η Τουρκία.

Αναφορικά με το ζήτημα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων παιδιών, η Επιτροπή τόνισε πως ο Πρόεδρος Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης δήλωσε πως η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειες τους για να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.