Αδιάλλακτος και θρασύς εμφανίσθηκε ο επικεφαλής της διπλωματίας των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Σύμφωνα με τα σκοπιανά Μέσα Ενημέρωσης ο ΥΠΕΞ του κρατιδίου των Σκοπίων είπε: “Θέλουμε να λύσουμε το ζήτημα κατά τρόπο ώστε τόσο εμείς όσο και η Ελλάδα να τον θεωρήσουμε αξιοπρεπή. Έχουμε κατανόηση για τους πολίτες της Ελλάδα, που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά στην Ευρώπη του 21ου αιώνα όχι μόνο τους γείτονές μας στην Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να αγγίξει και το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα”.
“Η ταυτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων επειδή δεν αποτελεί αντικείμενο απόφασης, είναι αποτέλεσμα μιας ιστορικής διαδικασίας. Αυτό το ερώτημα είναι πολύ μεγαλύτερο από μένα, από τους διαπραγματευτές και γενικά από ολόκληρη τη γενιά των σημερινών πολιτικών και πιθανώς και από τους μελλοντικούς” πρόσθεσε και συμπλήρωσε: “Έτσι, αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο για μια λύση όπου να αγγίξουμε την ταυτότητα, δυστυχώς δεν θα υπάρξει λύση. Ωστόσο, θα είναι πολύ ατυχές εάν δύο ευρωπαϊκές χώρες το 2018 δεν καταφέρουν να το αναγνωρίσουν”.
Αλγεινή εντύπωση πάντως, προκαλεί και η δήλωση που αποδίδεται από τα σκοπιανά Μέσα στον Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με την οποία, είπε ότι “μέχρι στιγμής δεν είχε ακούσει τίποτα από την ελληνική πλευρά που να αρνείται την ταυτότητα του λαού της Μακεδονίας”.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Novamakedonijia, o Μάθιου Νίμιτς, απευθυνόμενος στον Ντιμιτρόφ είπε: “Επειδή θέσατε το θέμα της ταυτότητας, δεν έχω ακούσει τίποτα από την ελληνική πλευρά που θα σήμαινε την άρνηση της ταυτότητας του λαού εδώ και πιστεύω ότι η λύση είναι τόσο συνεπής όσο και η διατήρηση και ακόμη και η ενίσχυση της ταυτότητας. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν διαφορές στις στάσεις των δύο χωρών στις θέσεις, αλλά στην Αθήνα δεν άκουσα άρνηση, άρνηση της ταυτότητας”.
Σε άλλο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, ο οποίος την Τετάρτη δήλωνε πως υπάρχει “ειλικρινής θέληση για μια κοινά αποδεκτή λύση, που θα σέβεται τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δυο λαών», σημειώνοντας πως η μετονομασία του αυτοκινητοδρόμου και του αεροδρομίου των Σκοπίων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Zόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, θα γίνει σύντομα με απόφαση της κυβέρνησης.