Σαν το “Γεφύρι της Άρτας” – Ο Μπαλτάς προσπαθεί ξανά να μπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό

Εμπόδια στην αξιοποίηση, αλλά και παραχώρηση της

Εμπόδια στην αξιοποίηση, αλλά και παραχώρηση της έκτασης του Ελληνικού αναμένεται να δημιουργήσει προτεινόμενη διάταξη από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία ουσιαστικά επαναφέρει στο προσκήνιο την προσπάθεια κήρυξης του πρώην αεροδρομίου σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το ΥΠΠΟΑ επιχειρεί την ένταξη της επίμαχης διάταξης στο νομοσχέδιο κύρωσης της σύμβασης, ώστε να καταστεί εμμέσως όλη η έκταση του πρώην αεροδρομίου δυνάμει αρχαιολογικός χώρος και τα ακίνητα εντός αυτής διατηρητέα. Αυτό σημαίνει ότι, αν γίνει, θα απαιτείται και η υπογραφή του υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιών τους για κάθε στάδιο υλοποίησης της επένδυσης.

«Οι αποφάσεις αυτές επέχουν θέση έγκρισης κατά την έννοια των άρθρων 10 (παράγραφοι 3 και 4), 12, 13, 14, 15, 16 και 17 του ν. 3028/2002 (Α΄ 153), για έργα και δραστηριότητες που εκτελούνται πλησίον μνημείων ή εντός αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, καθώς και για κάθε επέμβαση ή αλλαγή χρήσης σε ακίνητα μνημεία ή στο περιβάλλον τους», αναφέρεται στην προτεινόμενη διάταξη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποκάλυψης εγγράφων από την Καθημερινή στις αρχές Αυγούστου με τα οποία υπηρεσίες του υπουργείου ενημέρωναν όλα τα αρμόδια υπουργεία και φορείς πως «πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης».

Είναι άγνωστο εάν τελικά η επίμαχη διάταξη θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο. Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα κείμενα που δόθηκαν στην τρόικα δεν υπήρχε. Κάτι ανάλογο είχε κάνει η κυβέρνηση και στην κύρωση της σύμβασης πώλησης του ΟΛΠ, όταν και τότε είχαν περιληφθεί διατάξεις εκτός του πλαισίου συμφωνίας με την Cosco. Υπό την πίεση της τρόικας και των Κινέζων, οι διατάξεις αποσύρθηκαν τελικά.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, το ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς η παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού έχει πάρει την άγουσα για ψήφιση από τη Βουλή, υπό την πίεση των προθεσμιών που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές για την αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δισ. της πρώτης αξιολόγησης. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προς τελική επεξεργασία και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με πιθανή ημερομηνία ψήφισης την 26η Σεπτεμβρίου.

Το νομοσχέδιο, που τιτλοφορείται «Κύρωση της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. και της από 19.07.2016 τροποποιητικής σύμβασης και ρύθμιση λοιπών συναφών θεμάτων», οδεύει προς τη Βουλή 22 μήνες μετά την υπογραφή της πρώτης σύμβασης μεταξύ του επενδυτικού σχήματος υπό τη Lamda Development, που ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής, και του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η Lamda Development ανακηρύχθηκε πλειοδότρια, με προσφορά 915 εκατ. ευρώ, ενώ ο επενδυτής αποδέχεται να διασφαλίσει ότι η Ελληνικό Α.Ε. θα υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο συνολικής αξίας, κατ’ ελάχιστο, 4,589 δισ.

Στην αιτιολογική έκθεση του κυρωτικού νόμου η κυβέρνηση εμφανίζεται να αναγνωρίζει πως «πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για το Δημόσιο, εξίσου σημαντικά αναμένεται να είναι και τα έμμεσα οφέλη, όπως η αναβάθμιση των εκτάσεων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, εντός του οποίου αναμένεται να επενδυθούν αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια χωρίς τη δέσμευση δημόσιων πόρων».

Επιπλέον, κάνει αναφορά στη μελέτη του ΙΟΒΕ (Ιούλιος 2016) η οποία μιλάει για δημιουργία 90.000 θέσεων εργασίας από το έργο αλλά και για συμβολή στο ΑΕΠ σε ορίζοντα 25ετίας που μπορεί να φθάσει τις 2,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.