Σ. Κοντονής: Δεν τίθεται θέμα έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών τέθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, με αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Φυσικά και συζητήθηκε το θέμα των αξιωματικών. Τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά. Όσον αφορά περαιτέρω το ζήτημα, τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει εκφράσει ο Έλληνας πρωθυπουργός», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος μάλιστα αποδέχτηκε πρόσκληση να μεταβεί στην Τουρκία το προσεχές διάστημα.
Ωστόσο, ο κ. Κοντονής ξεκαθάρισε γι’ άλλη μια φορά ότι το θέμα της έκδοσής τους έχει κλείσει με την απόφαση του Αρείου Πάγου.
«Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα υπάρξεως ενδείξεων ενοχής για τους συγκεκριμένους. Η απόφαση πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία, οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δίκη που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου, που είναι απολύτως σεβαστή πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά..», τόνισε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας για τη διερεύνηση δυνατότητας να διεξαχθεί η δίκη των οκτώ στη χώρα μας.
«Το τι θα κάνουν οι τουρκικές αρχές είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό ποινικό κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες», πρόσθεσε ο κ. Κοντονής.
Σύμφωνα με αυτές, η τουρκική πλευρά θα πρέπει να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των οκτώ, να ακολουθήσει έρευνα από εισαγγελέα και να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους με βάση τα περιστατικά που θα περιγράφουν οι τουρκικές αρχές.
Το έγγραφο θα πρέπει να αναφέρει ότι οι «8» εμπλέκονται και αποτελούν μέλη οργάνωσης, είτε αυτή είναι τρομοκρατική, είτε εξουσιαστική, είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής οργάνωση, προκειμένου να εμπίπτει η περίπτωσή τους στο άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα και να δίδεται το δικαίωμα της δίωξής τους και στην Ελλάδα, ενώ πρέπει να προσκομιστούν και νέα στοιχεία για την εμπλοκή τους στην οργάνωση που θα επικαλείται η τουρκική πλευρά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.