Ψήφισαν αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060!

Όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία πρότεινε ο ESM, ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Έπειτα από τις πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες, οι κ.κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιέρ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία πρότεινε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο επισήμανε ότι «χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» και αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ακολούθως να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και προσθέτοντας ότι εντός των επόμενων ημερών οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τα θέματα που παραμένουν ανοικτά.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, υπογράμμισε ότι δεν είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, καθώς εξ αρχής είχε συμφωνηθεί ότι αυτά συνδέονταν με την πρώτη αξιολόγηση.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι, πέραν όλων των άλλων, το Ταμείο επιθυμεί να υπάρξουν αλλαγές στην αγορά εργασίας και ο τρόπος λειτουργίας της να «ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Επιπρόσθετα και εφόσον υπάρχει συμφωνία το Ταμείο θα πρέπει να καταρτίσει τη δική του Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους.

Ο κ. Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: « Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα στις μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, υποστήριξε ότι «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν θετική αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του εντός των επόμενων μηνών και χρόνων. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να υπάρξει επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρένγκλινγκ δήλωσε: «Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις, οι οποίες είναι εφικτές, ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση».

Ο κ. Ρέγκλινγκ απορύθμισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης:

* Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους, που αυξάνεται σε 32,5 έτη για αποπληρωμή. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.

* Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη, αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.

* Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.

«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε, ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις» τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

«Θολό τοπίο» για πλεονάσματα και ΔΝΤ

«Θολό» παραμένει, πάντως, το τοπίο αναφορικά με το ζήτημα της διάρκειας του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα πέρα του 2018, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να λέει πως αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο πρέπει να εξεταστεί το 2018 και όχι σήμερα, καθώς προέχει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Ερωτηθείς για τη χρονική διάρκεια του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, πέραν του 2018, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως δεν υπάρχει κάποια απλή λύση στο ζήτημα αυτό, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις οπτικές των κρατών μελών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το χιούμορ του, καθώς, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τις δύο αντικρουόμενες απόψεις που υπάρχουν αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας, τόνισε: «Μακάρι να υπήρχαν δύο απόψεις. Στο τραπέζι νομίζω ότι υπάρχουν 19 διαφορετικές γνώμες, γι’ αυτό αφήσαμε τη συζήτηση για το εν λόγω θέμα για αργότερα».

Αναφορικά με τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως προϋπόθεση για την θετική απόφαση του ΔΣ του, είναι να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών, έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν τα μέτρα που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για το 2017 και το 2018.

«Ελπίζαμε να συμφωνήσει να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα μόλις υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, αλλά, για να είμαι ρεαλιστής, αυτό δεν είναι δυνατό. Θα πάρει χρόνο και θα μας πάει στο νέο έτος» είπε χαρακτηριστικά.

Κυβερνητικές πηγές: Εθνική επιτυχία

Με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ., ενώ «κλείδωσαν» τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

«Αποτελεί εθνική επιτυχία» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι «η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων». Παράλληλα, σημειώνουν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά.

«Θετική εξέλιξη στο Eurogroup. Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Συνεχίζουμε για εργασιακά και πλεονάσματα μετά το 2018» έγραψε, από την πλευρά του, στο Twitter, ο Νίκος Παππάς.

Η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στα ελληνικά

To Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει γίνει όσον αφορά στην επίτευξη μιας πλήρους τεχνικής συμφωνίας (staff-level agreement) μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup καλωσορίζει την συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος επιβεβαιώνει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,75% επί του ΑΕΠ κι επιτρέπει την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που εγκαθιστά ένα αυθεντικό κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για τους Έλληνες.

Το Eurogroup σημειώνει ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα που θα επιτρέψουν την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ), αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Σε αυτές περιλαμβάνονται επιπρόσθετες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων και την απομάκρυνση των εμποδίων στις επενδύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι πρέπει να γίνει πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017 ο διορισμός των μελών του Δ.Σ. του Υπερ-ταμείου ώστε αυτό να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% επί του ΑΕΠ για το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα.

Το Eurogroup σημειώνει ότι το δημοσιονομικό χρονοδιάγραμμα πρέπει να είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές δημοσιονομικές δεσμεύσεις.

Για να εξασφαλίσουν την βιώσιμη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν να συμφωνήσουν με τους Θεσμούς σε συγκεκριμένο μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα.

Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους με στόχο να επανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με βάση τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του EuroWorking Group, τα οποία θα εφαρμοστούν στην επόμενη συνεδρίαση.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:

Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF εντός της τρέχουσας σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης έως τα 32,5 χρόνια
Την άρση των ανοδικά κλιμακούμενων περιθωρίων των επιτοκίων που αντιστοιχούν σε 200 μονάδες βάσης στην εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017
Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα. Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω: α) της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β) το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ) την εισαγωγή κατάλληλης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα».

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να επανεκίνησουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να έλθουν σε Staff-Level agreement το συντομότερο με βάση τους κοινούς όρους που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και καλεί το EWG να το ελέγξει.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων υπό τον όρο ότι το πακέτο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου δημοσιονομικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε στην πρώτη αναθεώρηση, εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί.

Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, όπως επίσης οι όροι και οι στόχοι, θα ελέγχονται συχνά με βάση τα δεδομένα από τους θεσμούς.

Η αποστολή του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή της να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο από τη στιγμή που υπάρξει ένα Staff Level Agreement, σε συνάφεια με τις πολιτικές του Ταμείου.

Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων ενεργειών που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή θα ανοίξουν το δρόμο για τον ESM να εγκρίνει το MoU.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.