Προκλητικός ο Ακιντζί για εποίκους στην επίλυση του Κυπριακού

Ολοκληρώθηκαν οι διασκέψεις Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και του Μουσταφά Ακιντζί, για το Κυπριακό. Μέσα από τις διασκέψεις Τύπου, διαφάνηκαν οι διαφωνίες αλλά και εν μέρει οι συγκλίσεις των δυο ανδρών.

Ο Ακιντζί άρχισε την ομιλία του από τα ζητήματα της Διακυβέρνησης, εμμένοντας στη θέση του για εκ περιτροπής προεδρία κάτι που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απορρίπτει στην δική του διάσκεψη Τύπου.

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Ακιντζί ως προς το θέμα των εποίκων, καθώς τόνισε ότι “Όλοι οι “πολίτες” του ψευδοκράτους θα είναι πολίτες της Ομόσπονδης Κύπρου, ανεξαρτήτου εθνότητας”.

Σημαντική διαφωνία προκύπτει σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην Ελβετία, καθώς ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε κατηγορηματικά, ότι δεν θα εμφανιστούν χάρτες, παρά μόνο αν συμφωνηθεί ημερομηνία για την διάσκεψη για εγγυήσεις και ασφάλεια. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, υποστηρίζει ότι αφού συμφωνηθούν τα κριτήρια, θα πάμε απευθείας σε χάρτη και ακολούθως, αν υπάρξει πεδίο συγκλίσεων στα ζητήματα αυτά, τότε θα δούμε το ενδεχόμενο πολυμερούς διάσκεψης.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ότι πρόοδο, συνιστά η κατάληξη σε συμφωνία στα κριτήρια για το εδαφικό και ταυτόχρονη κατάθεση χαρτών.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των διευθυντών ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών, ο Νίκος Αναστασιάδης, απέκλεισε σύγκληση πολυμερούς, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο εδαφικό.

Αν και δεν υπήρξε ξεκάθαρος ως προς την πτυχή της επιστροφής της Μόρφου, εντούτοις εμμέσως πλην σαφώς απέρριψε την πρόταση Ταλάτ, λέγοντας πως είναι καλοδεχούμενη μόνο για περιοχές, όπως η Καρπασία.

Σύμφωνα με το sigmalive.com στην εισαγωγική του ομιλία ο Κύπριος Πρόεδρος προέβη σε ιδιαίτερη αναφορά στα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και συγκεκριμένα στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσιών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Οικονομίας, αλλά και στο Περιουσιακό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.