Πρόκληση του προέδρου των Σκοπίων από το βήμα του ΟΗΕ: Είμαι “Μακεδόνας” & θέλω να με σέβονται ως “Μακεδόνα”!

Ο πρόεδρος του κράτους των Σκοπίων(FYROM) Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά την ομιλία του στην 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εστίασε το λόγο του στην πολιτική κρίση που διέρχεται η χώρα του και για αυτήν έριξε προκλητικά την ευθύνη στην Ελλάδα, που δήθεν μπλοκάρει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Ένας από τους κύριους λόγους για τη συνεχιζόμενη κρίση στην FYROM που φέτος κορυφώθηκε είναι ο αποκλεισμός της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», είπε και πρόσθεσε ότι στα βαλκανικά κράτη πιστεύουν αφελώς ότι κάποιος από το εξωτερικό θα επιλύσει τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.

Έδωσε ιδιαίτερο βάρος και επιμονή στην εθνική ταυτότητα του «Ψευδομακεδόνα» και ονόμασε τη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων ως «μακεδονική», σε μια προσπάθεια να της προσδώσει ψευδή εθνική υπόσταση.

Αναφερόμενος στις σχέσεις των Σκοπίων με την Ελλάδα τόνισε ότι «οι δύο γειτονικές χώρες έχουν ένα ανοικτό θέμα, ενώ έχουν χιλιάδες κοινά συμφέροντα αλλά και σοβαρές προκλήσεις, όπως η κρίση των προσφύγων, της ασφάλειας και απαιτείται μια στενή συνεργασία».

Συνέχισε σύμφωνα με την μετάφραση του echedoros-a.gr: «Το ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την υλοποίηση της μέγιστης δυνατής συνεργασία σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αλλά έχουμε χάσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα», είπε ο Ιβάνοφ.

Καλωσόρισε τα μέτρα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών (Ελλάδας- Σκοπίων) και κάλεσε τις δύο ηγεσίες να φέρουν ένα νέο περιεχόμενο.

«Από τη στιγμή που γίνονται συζητήσεις, γρήγορα θα δημιουργήσουμε ένα θετικό περιβάλλον για να αναζητήσουμε λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου», δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Προέτρεψε όλους να τους σέβονται ως Ψευδομακεδόνες γιατί έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

«Είμαι “μακεδόνας”, και μιλώ από την έδρα στη «μακεδονική» (σλαβοσκοπιανή) γλώσσα», είπε.
Κατέληξε λέγοντας ότι οι Ψευτομακεδόνες θέλουν να συνεργασθούν για να έχουν καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές τους.
«Δεν έχουμε πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπερασθεί η διαφορά. Η μόνη προϋπόθεση είναι να σέβεται ο ένας τον άλλον και μέσα από το διάλογο να καταλήξουμε σε μια λύση», είπε ο πρόεδρος των Σκοπίων που σαφέστατα προκρίνει αυτόν τον διάλογο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.